Zachary Stieber

10. 1. 2023

Podle e-mailu zveřejněného 9. ledna člen představenstva společnosti Pfizer, který dříve vedl americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), lobboval na Twitteru, aby platforma podnikla kroky proti příspěvku poukazujícímu na to, že přirozená imunita je lepší než očkování proti covidu-19.

Dr. Scott Gottlieb napsal 27. srpna 2021 jednomu z vedoucích zaměstnanců Twitteru Toddu O’Boyleovi, aby sociální síť přijala opatření proti příspěvku od dr. Bretta Giroira, bývalého komisaře FDA.

„Tenhle druh věcí je zničující. Vyvozuje zde rozsáhlý závěr z jediné retrospektivní studie v Izraeli, která nebyla recenzována. Ale tento tweet se nakonec stane virálním a povede ke zprávám v médiích,“ napsal Gottlieb v e-mailu, který odhalil v rámci 13. série Twitter Files novinář Alex Berenson.

Giroir na Twitteru napsal, že teď je jasné, že přirozená imunita, neboli postinfekční imunita, „je mnohem lepší než vakcinační imunita“. Sdělil také, že neexistuje žádné vědecké zdůvodnění vyžadovat důkaz o očkování proti covidu-19, pokud má člověk přirozenou imunitu. V tomto smyslu ale také dodal, že pokud někdo infekci neprodělal, ať se nechá očkovat.

Giroir se odvolával na v té době nerecenzovanou studii od izraelských vědců, která po analýze zdravotních záznamů zjistila, že přirozená imunita poskytuje lepší ochranu než očkování. Studie byla později publikována jako recenzovaná v časopise Clinical Infectious Diseases.

Výzkumníci uvedli, že data „prokázala, že přirozená imunita poskytuje déletrvající a silnější ochranu proti infekci, symptomatickým onemocněním a hospitalizaci způsobeným variantou delta SARS-CoV-2 ve srovnání s imunitou vyvolanou dvoudávkovou vakcínou BNT162b2“. BNT162b2 je obchodní název pro vakcínu Pfizeru proti covidu-19, která je hlavní vakcínou používanou v Izraeli.

Podle novináře Alexe Berensona, kterému Elon Musk udělil přístup k interním souborům Twitteru, Gottliebův e-mail inicioval instrukce na interním komunikačním systému Twitteru.

„Prosím, podívejte se na tuto zprávu od bývalého komisaře FDA,“ napsal O’Boyle.

Analytik Twitteru, který příspěvek zkontroloval, zjistil, že neporušuje žádná pravidla pro dezinformace, ale Twitter na něj i přesto umístil varovný štítek „zavádějící“, který odkazoval na zdroje vysvětlující, že vakcíny jsou efektivní. Štítek také bránil uživatelům v odpovídání na Giroirův příspěvek, jeho sdílení nebo lajkování.

Gottlieb, Twitter a Giroir, nyní generální ředitel společnosti Altesa BioSciences, na žádosti o komentář nereagovali.

Další žádost

Berenson sdělil, že Gottlieb později poslal O’Boyleovi další zprávu, ve které dával „tip“ na tweet Justina Harta, kritika lockdownů a skeptika ohledně vakcín. Hart v něm vyjadřoval svou nespokojenost s tím, že děti, které mají aproximativně nulovou pravděpodobnost úmrtí na covid, ztratily téměř tři roky školní docházky.

Gottlieb neuvedl podrobnosti, proč chtěl Harta cenzurovat, ale jeho „tip“ přišel krátce předtím, než vláda USA schválila a doporučila vakcínu Pfizer pro děti ve věku 5 až 11 let. V tomto případě k viditelné cenzuře na platformě nedošlo.

„Náš tým analytiků, aktivistů, maminek a tatínků šel po Scottovi od dubna 2020, kdy opakovaně obhajoval uzavření škol a lockdowny. Nemá rád, když lidé vzdorují narativu,“ řekl Hart listu The Epoch Times ve zprávě na Twitteru.

Pokus o ban novináře

Gottlieb se také pokusil o to, aby Twitter v roce 2021 zabanoval Berensona.

Gottlieb přeposlal 24. srpna 2021 pracovníkovi Twitteru blogový příspěvek od Berensona, ve kterém novinář poukazuje na aroganci dr. Fauciho a volá po vyšetřování Fuciho a jeho kolegů.

O čtyři dny později (a den poté, co se Gottlieb osobně setkal s pracovníky Twitteru), Twitter zabanoval Berensona za údajné porušení jeho pravidel ohledně dezinformací o covidu-19.

Gottlieb své jednání hájil.

„Vyjádřil jsem obavy ohledně sociálních médií obecně,“ řekl Gottlieb během vystoupení na CNBC.

„A udělal jsem to kvůli hrozbám, které se na těchto platformách objevují, a neschopnosti těchto platforem hlídat přímé hrozby, fyzické hrozby vůči lidem, to jsou mé obavy týkající se sociálních médií a toho, co se děje v tomto ekosystému.“

„Velmi mě znepokojují fyzické hrozby vůči bezpečnosti lidí, a lidé, kteří tyto hrozby vyvolávají vůči jednotlivcům,“ dodal s odvoláním se na post Berensona.

Berenson s odkazem na Gottliebovy komentáře odpověděl, že nikdy Faucimu ani Gottliebovi nevyhrožoval.

Berensonův účet byl obnoven na Twitteru v roce 2022 v rámci urovnání soudního sporu, který proti společnosti podal.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.