Juraj Skovajsa

6. 1. 2023

Nezávislý novinář Matt Taibbi, který spolupracuje s Elonem Muskem na odhalení vnitřní komunikace Twitteru týkající se cenzury, vydal v úterý hned dva díly série. Jeden se zabýval tím, jak platforma podlehla tlaku amerických zpravodajských služeb. Ten následující ukazuje, jak se další a další vládní orgány přidávaly na cestu, kterou „vyšlapala“ FBI.

Když se v únoru 2020 začaly objevovat zprávy o covidu, vznikla pod americkým ministerstvem zahraničí analyticko-zpravodajská složka Global Engagement Center (GEC), která se uvedla zprávou o ruském dezinformačním aparátu v souvislosti s koronavirem.

V květnu téhož roku Yoel Roth, tehdejší šéf oddělení důvěryhodnosti a bezpečnosti Twitteru, psal kolegům, že GEC by se chtěl zapojit do „konverzací“, které již platforma měla s FBI, ministerstvem vnitřní bezpečnosti (MVB) a ředitelstvím národního zpravodajství. Roth ale tento krok nevítal a po vzoru Facebooku a Googlu navrhoval vtažení GECu odmítnout.

Jedním z důvodů dle komunikace bylo, že GEC měl svolení vlády „pro ofenzivní informační operace k propagaci amerických zájmů“. Dalším, hlubším důvodem bylo, že dle Rotha byly MVB a FBI méně politické než GEC, což jeden bývalý představitel ministerstva obrany komentoval slovy: „Myslím, že si mysleli, že FBI je méně trumpovská.“

Jedna z vysoce postavených právniček Twitteru, Stacia Cardille, se pak u „starých známých“ agentů FBI Elvise Chana a Laury Dehmlowové snažila argumentovat proti začlenění GECu do komunikací.

V září 2020 vedl Chan komunikaci s Rothem ohledně začlenění dalších amerických agentur. Ujišťoval jej, že „stát… NSA a CIA“ by měly pouze jednosměrný kanál s možností naslouchat.

Komunikace se rozvinula dále a Chan navrhoval různé způsoby, jak by mohla probíhat výměna informací mezi Twitterem a vládními agenturami. Jeden ze způsobů, který navrhl, byl „pupík“, kterým by se FBI stala ve vztahu mezi platformou a jinými agenturami.

Nakonec se domluvili na hovorech prostřednictvím Signalu a Chan poslal Twitteru seznam s telefonními čísly, která budou do kanálu začleněna.

Twitter pak dle Taibbiho přijímal žádosti od všech možných vládních orgánů, počínaje senátním výborem pro zpravodajské služby.

Twitter dokonce začal dostávat požadavky na zabanování účtů jednotlivců, kteří byli vládním představitelům proti srsti. Jedním z takových příkladů je požadavek kanceláře demokratického kongresmana, předsedy sněmovního zpravodajského výboru, k zabanování novináře Paula Sperryho, který dle kanceláře „opakovaně propaguje konspirace o QAnon“.

Ohledně tohoto a dalších požadavků v e-mailu ale Twitter kanceláři odmítl vyhovět.

Požadavky různých agentur a úřadů se množily a množily. Některé zprávy měly jen odstavec a seznam účtů, které „byly pravděpodobně použity pro vlivové operace…“, bez dalšího vysvětlení.

Několik týdnů před americkými volbami 2020 byli dle Taibbiho zaměstnanci Twitteru zahlceni a zmatení z množství požadavků.

Vedlo to k situaci, kterou před dvěma týdny popsal v Twitter Files Schellenberger, že Twitter dostal zaplaceno od americké vlády přes 3,4 milionu dolarů, v podstatě jako subkontraktor.

Taibbi platby komentoval: „Twitter nebyl pouze placený. Za to množství práce, kterou dělali pro vládu, byli zaplaceni nedostatečně.“

Vzpomínáte si na „interní pokyny“ z roku 2017, v nichž se Twitter rozhodl odstranit každého uživatele, kterého „americká zpravodajská komunita“ identifikovala jako státem podporovaný subjekt páchající kybernetické operace (byť oficiální verze platformy uživatelům tvrdila, že Twitter se rozhoduje dle vlastního uvážení)? Do roku 2020 přicházely takové identifikace ve velkém.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).