Jack Phillips

29. 12. 2022

Vyhlášený americký profesor ústavního práva Jonathan Turley bije na poplach kvůli nedávnému prohlášení FBI, v němž odsoudila údajné „konspirační teoretiky“ a „dezinformace“ v reakci na několik dílů „Twitter Files“, které odhalily, že agenti neustále komunikují s Twitterem.

Mluvčí FBI řekl v souvislosti s „Twitter Files“ pro Fox News, že „konspirační teoretici“ „krmí americkou veřejnost dezinformacemi“ a snaží se prý zdiskreditovat úřad a jeho agenty.

Toto prohlášení je podle Turleyho „znepokojivé“, protože FBI svým sdělením „napadla mnoho z nás, kteří jsme vznášeli obavy o svobodu projevu, a všechny nás společně označila za ‚konspirační teoretiky šířící dezinformace‘“.

„Bylo to velmi nevhodné, protože FBI prohlásila, že boj proti dezinformacím je jednou z jejích priorit. Takže je velmi hrozivé, když největší orgán činný v trestním řízení útočí na zastánce svobody slova,“ uvedl Turley, profesor práva na Univerzitě George Washingtona, který působil jako soudní znalec během prvního vyšetřování impeachmentu bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

V souvislosti se zprávami kolem Twitter Files Turley poznamenal, že nový majitel Elon Musk „potvrdil, že FBI platila společnostem provozujícím sociální média, aby jim pomohly vypořádat se s tím, co nazývaly dezinformacemi a co většina z nás nazývá cenzurou“.

„Ale také že spolu neustále komunikovali, stejně jako další agentury, a zaměřovali se na konkrétní občany a konkrétní uživatele, kteří měli být zabanovaní nebo jejichž účet měl být pozastaven,“ uvedl Turley s odkazem na odhalení ze spisů. „To skutečně zavání agenturním vztahem a mohlo by to porušovat první dodatek [Ústavy USA].“

Pozadí

FBI učinila své prohlášení pro Fox News poté, co několik novinářů ve spolupráci s novým majitelem Twitteru Elonem Muskem zveřejnilo snímky obrazovek zpráv, které ukazují, jak agenti FBI komunikovali s vrcholnými představiteli Twitteru ve snaze cenzurovat zprávy o notebooku Huntera Bidena či další témata.

„Rychle mi došlo, že jde o vzorec chování, podle kterého se zdá, že agenti FBI spolu s bývalými agenty FBI v rámci společnosti [myšleno nyní pracujících v Twitteru] byli zapojeni do dezinformační kampaně zaměřené na vrcholné manažery Twitteru a Facebooku, stejně jako na vrcholné manažery mediálních organizací, aby je v podstatě připravili, připravili na to, aby informace o Hunteru Bidenovi potlačili, až vyjdou na veřejnost,“ napsal Shellenberger.

Jiný e-mail, datovaný teprve minulý měsíc, ukazoval, že e-mail adresovaný agentovi FBI Elvisu Chanovi z oddělení FBI zvaného National Election Command Post (národní volební velitelské stanoviště) z 6. listopadu 2022, žádá Chana o „koordinaci“ s Twitterem, aby určil, které z 25 účtů na jejich seznamu „mohou vyžadovat další opatření vzhledem k tomu, že účty jsou využívány k šíření dezinformací o nadcházejících volbách“. O několik dní později FBI San Francisco oznamuje zaměstnancům Twitteru, že chce jednat ve věci čtyř účtů. Žádá v něm o „jakoukoli akci nebo nečinnost považovanou za vhodnou v rámci politiky Twitteru“ s ohledem na účty, které „mohou potenciálně představovat porušení zásad“.

Zprávy naznačují, že řada velkých technologických společností si najala vysloužilé agenty FBI a bývalé pracovníky zpravodajských služeb. Nebylo tomu jinak ani v případě Twitteru, který si najal bývalého vrchního právního zástupce FBI Jamese Bakera, kterého Musk nedávno vyhodil kvůli zprávám, že tajně „prověřoval“ informace, k nimž měli přístup Taibbi, Shellenberger a další novináři spolupracující s Muskem na odhalení cenzury.

V žádosti o komentář FBI uvedla, že tyto zprávy mezi úřadem a Twitterem neukazují „nic jiného než příklady naší tradiční, dlouhodobé a pokračující spolupráce federální vlády a soukromého sektoru, která zahrnuje řadu společností v mnoha odvětvích a oborech. Jak je z korespondence patrné, FBI poskytuje soukromému sektoru zásadní informace ve snaze umožnit jim chránit sebe a své zákazníky.“

Turley však ve svém názorovém článku uvedl, že „není jasné, co nahání strach více – hrozivá role, kterou FBI sehrála v cenzurním programu na Twitteru, nebo její lživá reakce na odhalení této role“, načež vyzval k reformám v úřadu.

„Po aféře Watergate měla reforma FBI a zpravodajských služeb podporu obou [politických] stran. Dnes tuto kakofonii hlasů vystřídali cvrčci, protože většina médií účinně o Twitter Files neinformuje,“ uvedl. „Toto mediální mlčení naznačuje, že FBI našla ‚sladkou tečku‘ v cenzuře, která nahrává názorům politického a mediálního establishmentu.“

Deník Epoch Times se obrátil na FBI se žádostí o komentář.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.