Jack Phillips

22. 12. 2022

FBI ve středu reagovala na zveřejnění „Twitter Files“, které podle všeho ukazují, že FBI úzce spolupracovala s Twitterem na cenzuře projevu, a prohlásila, že „konspirační teoretici“ se snaží úřad zdiskreditovat.

„Korespondence mezi FBI a Twitterem neukazuje nic jiného než příklady naší tradiční, dlouhodobé a pokračující spolupráce mezi federální vládou a soukromým sektorem, která zahrnuje řadu společností v mnoha odvětvích a oborech,“ uvádí FBI v prohlášení týkajícím se Twitter Files pro Fox News. „Jak dokládá korespondence, FBI poskytuje soukromému sektoru zásadní informace ve snaze umožnit mu chránit sebe a své zákazníky.“

„Muži a ženy v FBI pracují každým dnem na ochraně americké veřejnosti,“ pokračovalo prohlášení. „Je neštěstím, že konspirační teoretici a další lidé podávají americké veřejnosti dezinformace s jediným cílem, kterým je snaha zdiskreditovat tuto agenturu.“

Prohlášení FBI neupřesnilo, koho považuje za „konspirační teoretiky“. Od začátku prosince Musk zpřístupnil interní dokumenty platformy několika nezávislým novinářům, včetně Michaela Shellenbergera, Matta Taibbiho, Bari Weissové a Lee Fanga z The Intercept.

Shellenberger tento týden zveřejnil 7. díl Twitter Files související se zprávou o notebooku Huntera Bidena. Jeho informace ukazují, že FBI pracovala na diskreditaci zprávy NY Post a zabránila jejímu šíření prostřednictvím platformy sociálních médií v říjnu 2020, tedy několik týdnů před americkými volbami.

„Rychle mi došlo, že jde o vzorec chování, podle kterého se zdá, že agenti FBI spolu s bývalými agenty FBI v rámci společnosti [myšleno nyní pracujících v Twitteru] byli zapojeni do dezinformační kampaně zaměřené na vrcholné manažery Twitteru a Facebooku, stejně jako na vrcholné manažery mediálních organizací, aby je v podstatě připravili, připravili na to, aby informace o Hunteru Bidenovi potlačili, až vyjdou na veřejnost,“ napsal Shellenberger.

Aktivity FBI

Další zveřejněné interní e-maily podle všeho ukazují, že úředníci FBI označují konkrétní účty, proti nimž má Twitter zakročit. Z jednoho e-mailu vyplývá, že počátkem listopadu, ještě před volbami 2022, označil agent FBI Elvis Chan 25 účtů, včetně mediální sítě Right Side Broadcasting Network, které vytvořily tweety, jež „mohou vyžadovat další opatření vzhledem k tomu, že účty jsou využívány k šíření dezinformací o nadcházejících volbách“.

Další e-mail z 10. listopadu ukázal, že čtyři účty dle FBI „mohou potenciálně představovat porušení podmínek služby Twitter za jakoukoli činnost nebo nečinnost, která je považována za vhodnou v rámci zásad Twitteru“.  A další odhalil, že Twitter vyhodnocuje a zpracovává seznam tweetů, které byly označeny FBI za „obsah potenciálně porušující zásady“, včetně příspěvku kritizujícího komentář tehdejšího guvernéra Andrewa Cuoma o povinném očkování.

Musk, který Akta Twitter podpořil a sdílel, se ke čtvrtečnímu ránu k prohlášení FBI veřejně nevyjádřil. Úřad nereagoval ani na několik žádostí o komentář.

Další díly ukázaly, že FBI neustále komunikovala se zaměstnanci Twitteru, a dokonce zašla tak daleko, že zřídila speciální komunikační kanály mezi federálními agenty a zaměstnanci společnosti.

Začátkem tohoto měsíce Musk prozradil, že James Baker, který v minulosti sloužil jako vrchní právní poradce FBI a poté přešel ke Twitteru, „byl odejít“ z Twitteru poté, co Musk a Taibbi zjistili, že po své ose „schvaloval“ soubory, které byly zasílány novinářům bez Muskova vědomí. Baker se k vyhazovu veřejně nevyjádřil.

Taibbi v aktech také odhalil přímou zprávu, kterou Baker poslal v říjnu 2020 v reakci na zprávu Huntera Bidena z NY Post, že Twitter potřebuje „více faktů, aby mohl posoudit, zda byly materiály hacknuty“, ale zdůraznil, že „v této fázi je však pro nás rozumné předpokládat, že tomu tak mohlo být a že je na místě opatrnost“. Twitter pak šíření zprávy NY Post o Hunterově notebooku zablokoval.

Díky nejnovějším odhalením republikáni ve Sněmovně reprezentantů avizovali, že od úředníků FBI budou chtít svědectví a vyžádají si dokumenty, až v roce 2023 převezmou v dolní komoře většinu.

„Uděláme víc než jen to, že je předvoláme. Hodláme změnit směr, kterým v současnosti FBI jde,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Fox News lídr sněmovní republikánů Kevin McCarthy.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“