Tom Ozimek

19. 12. 2022

TÉMA: Twitter files

Nejnovější díl interní komunikace společnosti Twitter o cenzuře obsahu vykresluje mašinérii, v jejímž rámci probíhala úzká spolupráce s FBI, se sítí státních úřadů, soukromých kontraktorů a nevládních organizací napojených na vládu. Šestý díl „Twitter Files“ tak vrhá nové světlo na hloubku takzvaného „deep state“.

„Akta Twitter“ zveřejnil v pátek novinář Matt Taibbi s podporou Elona Muska a slouží k podpoře obvinění spolčení se technologického gigantu se sítí subjektů – včetně vládních agentur – k potlačení svobody projevu.

Součástí twitterového vlákna jsou snímky obrazovek s cenzurními žádostmi FBI na platformě. Taibi popsal dynamiku, s níž se Twitter podřizoval FBI, jako vztah „pán a pes“.

Jako jeden z příkladů Taibbi uvedl e-mail z listopadu 2022, v němž FBI San Francisco oznamuje zaměstnancům Twitteru, že chce jednat ve věci čtyř účtů. Žádá v něm o „jakoukoli akci nebo nečinnost považovanou za vhodnou v rámci politiky Twitteru“ s ohledem na účty, které „mohou potenciálně představovat porušení zásad“.

Tři ze čtyř označených účtů byly pozastaveny, přičemž ten, který byl ušetřen, občas zveřejňoval protitrumpovský obsah a obsah nakloněný Demokratické straně.

Twitter neodpověděl na žádost o komentář, zatímco mluvčí FBI uvedl, že agentura pravidelně upozorňuje subjekty soukromého sektoru na „zhoubný zahraniční vliv“, ale veškeré kroky přijímají společnosti nezávisle.

„Jako by byl dceřinou společností“

6. díl ukazuje, že agentury jako FBI a ministerstvo vnitřní bezpečnosti (DHS) pravidelně zasílaly různými kanály na sociální sítě Twitter obsah, který byl „předem označen k moderaci“.

„Co vyniká, je obrovské množství zpráv od vlády,“ napsal Taibbi, který zároveň nastolil otázku, zda vláda označování prováděla svépomocí, nebo jej zajišťovaly třetí strany.

Celkově komunikaci mezi FBI a Twitterem popisuje jako „neustálou a všudypřítomnou“, přičemž federální úřad hrál dominantní roli a Twitter se choval, „jako by byl dceřinou společností“.

„Nadměrné zásahy“

„Akta Twitter“ ukázala, že FBI a bývalý šéf oddělení důvěry a bezpečnosti Twitteru Yoel Roth si mezi lednem 2020 a listopadem 2022 vyměnili více než 150 e-mailů.

Některá komunikace FBI s Rothem byla poměrně všední, například upomínky, aby se zúčastnil pravidelných hovorů mezi FBI a Twitterem.

Jiné však žádaly Twitter o informace o uživatelích související s aktivním vyšetřováním nebo požadovaly přijetí opatření týkající se obsahu souvisejícího s volbami.

Ve zveřejněných informacích bylo uvedeno, že „překvapivě početné“ byly zejména žádosti o zásah proti „volebním dezinformacím“, a to i v případě účtů s nízkým počtem sledujících a žertovných tweetů.

Taibbi poznamenal, že ačkoli se požadavky na „nadměrné zásahy“ ze strany FBI neomezovaly pouze na pravicově orientované účty, z akt vyplývá, že zaměstnanci Twitteru jednali shovívavěji vůči těm modrým (demokratům).

Pokud jde o volební cenzuru, zveřejnil Taibi e-mail adresovaný agentovi FBI Elvisu Chanovi z oddělení FBI zvané National Election Command Post (národní volební velitelské stanoviště) z 6. listopadu 2022. Žádá jej o „koordinaci“ s Twitterem, aby určil, které z 25 účtů na jejich seznamu „mohou vyžadovat další opatření vzhledem k tomu, že účty jsou využívány k šíření dezinformací o nadcházejících volbách“.

Chan poté přeposlal zprávu svým „lidem z Twitteru“ a požádal je o zásah proti účtům, „o nichž se domníváme, že porušují vaše podmínky služby šířením nepravdivých informací o čase, místě nebo způsobu konání nadcházejících voleb“.

Twitter odpověděl seznamem opatření, která v reakci na to přijal, včetně trvalého a dočasného pozastavení účtů a tweetů „vyřazených za porušení občanských dezinformačních zásad“.

„Deep state“ sahá hluboko

Asi jedním z nejzajímavějších poznatků z Twitter Files 6 je to, jak široká byla síť subjektů, které se na potlačování obsahu na Twitteru podílely.

Existovalo „více vstupních bodů“ pro zprávy vládních úřadů, ve kterých byly tipy na cenzurování obsahu na Twitteru. Jedním z takových byl Teleporter, platforma, kde měl Twitter přístup k vybraným zprávám FBI.

Také DHS poskytovalo zaměstnancům Twitteru „důkazy“ ohledně obsahu určeného k cenzuře. Zde je příklad zprávy, kdy zaměstnanec ministerstva doporučuje zaměstnanci Twitteru ovlivnit obsah.

Taibbi sdělil, že „obsah označovaly také vlády jednotlivých států,“ s tím, že Twitter dostával hlášení i prostřednictvím portálu partnerské podpory, což je subjekt zřízený partnerskou organizací DHS s názvem Centrum pro internetovou bezpečnost (CIS).

V jednom případě obdrželo vedení Twitteru prostřednictvím portálu partnerské podpory upozornění od kalifornských úředníků ohledně tweetu bývalého prezidenta Donalda Trumpa v říjnu 2020, ve kterém tvrdil, že „Kalifornie najala čistě demokratickou firmu Sleepy Joea [označení Joea Bidena] na sčítání a ‚sběr‘ hlasů“ a že „Kalifornie má velký průšvih“.

Na Trumpův tweet platforma iniciativně nereagovala do doby, než se úředníci Kalifornie začali domáhat vysvětlení, „proč nebyla přijata žádná opatření“.

Akta rovněž ukazují případ, kdy bylo video označeno Projektem pro volební integritu (EIP) na Stanfordu, „zjevně na základě informací“ z CIS.

„Pokud je to matoucí, je to proto, že CIS je kontraktovaný DHS, označuje se za ‚partnera‘ Agentury pro kybernetickou a [infrastrukturní] bezpečnost (CISA) při DHS,“ napsal Taibbi a dodal, že EIP je „jedním z řady think-tanků napojených na vládu, které hromadně posuzují obsah, přičemž tento seznam zahrnuje také Atlantic Council’s Digital Forensics Research Laboratory a Center for Informed Policy Washingtonské univerzity“.

Taibbi uzavřel vlákno tím, že charakterizoval takzvaný „deep state“ jako mnohem rozsáhlejší síť vazeb, než si mnozí lidé myslí, a která přesahuje rámec pouhých vládních byrokratů.

„Závěr: to, co většina lidí považuje za ‚deep state‘, je skutečně spletitá spolupráce státních agentur, soukromých kontraktorů a (někdy státem financovaných) nevládních organizací. Hranice jsou tak nejasné, že ztrácejí smysl,“ řekl.

„Místo toho, aby FBI pronásledovala sexuální predátory nebo teroristy, má agenty – a je jich hodně – kteří analyzují a hromadně označují příspěvky na sociálních sítích. Ne jako součást nějakého kriminálního vyšetřování, ale jako permanentní, samoúčelnou sledovací operaci. Lidé by se s tím neměli smířit,“ zakončil Taibbi ve svém příspěvku.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."