Caden Pearson

9. 12. 2022

Bari Weissová, zakladatelka a editorka serveru The Free Press, zveřejnila 8. prosince 2022 druhý díl takzvaných „Akt Twitter“ (Twitter Files), v němž odhalila „tajné černé listiny“ sociální sítě.

Weissová spolupracuje s novým majitelem Twitteru Elonem Muskem a nezávislým novinářem Mattem Taibbim na zveřejnění interních informací Twitteru týkajících se cenzury.

Cenzurní metody Twitteru podle Weissové zahrnovaly zařazování konkrétních uživatelů na „Trends Blacklist“ nebo „Search Blacklists“, což jsou „černé listiny“, s jejichž pomocí se jednak tlumí virální šíření obsahu nezobrazením v trendech a také algoritmicky snižuje možnost jeho nalezení při vyhledávání.

Mezi uživateli, které společnost tajně přidala na „Trends Blacklist“, je i populární účet Libs of TikTok a také dr. Jay Bhattacharya, profesor medicíny z lékařské fakulty na Stanfordu.

Bhattacharya byl na seznam zařazen, protože prohlásil, že covidové lockdowny budou mít na děti negativní dopad.

Na „Search Blacklist“ byl dle Weissové zařazen moderátor konzervativní talk-show Dan Bongino.

Weissová rovněž poznamenala, že konzervativní aktivista Charlie Kirk, zakladatel organizace Turning Point USA, byl zařazen na seznam „Do Not Amplify“ (nezesilovat, neboli též tlumit virální dosah).

Druhý díl „Akt“ byl vydán týden poté, co Taibbi s Muskovým souhlasem zveřejnil podrobnosti o rozhodnutí platformy sociálních médií potlačit a cenzurovat zprávu deníku New York Post o obsahu notebooku Huntera Bidena z října 2020.

„Nové vyšetřování #TwitterFiles odhaluje, že týmy zaměstnanců Twitteru vytvářejí černé listiny, zabraňují trendování nelibých tweetů a aktivně omezují viditelnost celých účtů nebo dokonce trendových témat – to vše tajně, aniž by o tom informovali uživatele,“ uvedla Weissová na Twitteru. 

„Twitter si kdysi dal za úkol ‚dát každému možnost vytvářet a sdílet myšlenky a informace okamžitě a bez překážek‘. Do této cesty se však postavily bariéry,“ dodala.

„Shadow bany“

Řadoví zaměstnanci a vedoucí pracovníci Twitteru nazývali tzv. „shadow bany“ jako „filtrování viditelnosti“ neboli „VF“ (visibility filtering), uvedla Weissová a dodala, že toto potvrdilo několik „vysoce postavených“ zaměstnanců Twitteru. Účelem tohoto nástroje bylo ztížit uživatelům vyhledávání konkrétních uživatelů.

Nástroj pro filtrování viditelnosti podle Weissové také omezil rozsah zobrazování konkrétního tweetu, zabránil tomu, aby se tweety určitých uživatelů vůbec objevily v „Trendech“, a zablokoval jejich zobrazení v rámci hashtagů.

„To vše bez vědomí uživatelů,“ napsala.

Jeden z vedoucích zaměstnanců Twitteru Weissové řekl, aby o filtrování viditelnosti přemýšlela jako o způsobu, jakým společnost „potlačuje to, co lidé vidí, na různých úrovních. Je to velmi mocný nástroj“.

Jeden z inženýrů Twitteru údajně Weissové řekl, že platforma používá shadow bany „docela často“.

„Viditelnost řídíme docela často. A docela dost řídíme zesílení vašeho obsahu. A normální lidé nevědí, jak moc to děláme,“ řekl údajně inženýr Twitteru. Podle Weissové to potvrdili další dva zaměstnanci.

„Tajná skupina“

Twitter měl podle Weissové „tajnou skupinu“, která byla nad rámcem běžných moderátorů obsahu z tzv. strategického týmu pro reakci – globálního eskalačního týmu (SRT-GET), kteří omezovali uživatele.

Tato tajná skupina byla známá jako „SIP-PES“, což je zkratka pro „Site Integrity Policy, Policy Escalation Support“, což by se dalo přeložit jako strategie pro integritu platformy a eskalační podporu.

Tuto skupinu měli tvořit Vijaya Gaddeová, bývalá šéfka pro právní záležitosti a důvěryhodnost Twitteru, Yoel Roth, bývalý šéf globální důvěryhodnosti a bezpečnosti Twitteru, bývalí generální ředitelé Jack Dorsey a Parag Agrawal a další.

SRT-GET „řešila až 200 ‚případů‘ denně“ týkajících se oficiálních zásad platformy.

SIP-PES dle Weissové „přijímala největší, politicky nejcitlivější rozhodnutí“.

My shadow ban nepoužíváme

Weissová ve své zprávě uvedla, že bývalí manažeři Twitteru již v roce 2018 tvrdili, že společnost neuvaluje shadow bany na účty kvůli jejich politických názorům.

„Žádné shadow bany neděláme,“ napsal 26. července 2018 Kayvon Beykpour, bývalý produktový šéf Twitteru.

Gaddeová jej retweetovala a dodala, že: „Upřednostňování jedné konkrétní ideologie nebo přesvědčení je v rozporu se vším, co zastáváme.“

Ve společném příspěvku na blogu Gaddeová a Beykpour napsali: „Neděláme shadow bany. Vždy máte možnost vidět tweety účtů, které sledujete (i když si možná budete muset dát více práce s jejich vyhledáním, například přejít přímo na jejich profil). A rozhodně nedáváme shadow bany na základě politických názorů nebo ideologie.“

Libs of TikTok

Jedním ze zajímavých případů restrikcí skupiny SIP-PES byl podle Weissové populární účet Libs of TikTok, který byl zařazen na „Trends Blacklist“ a označen jako „Neprovádět opatření vůči uživateli bez konzultace se SIP-PES“.

Účet Libs of TikTok založila Chaya Raichiková v listopadu 2020 a rozrostl se na 1,4 milionu sledujících. Účet byl za dobu své existence mnohokrát pozastaven a dokonce i zablokován.

Twitter opakovaně informoval Raichikovou, že byl její účet byl pozastaven kvůli porušení zásad Twitteru proti „nenávistnému chování“, nicméně interní sdělení SIP-PES z října 2022 ukázalo, že „tajná skupina“ konstatovala, že její účet se „přímo nedopustil chování porušujícího zásady nenávistného chování“.

Weissová uvedla, že skupina interně odůvodnila pozastavení Raichikové tvrzením, že její účet podporoval online obtěžování „nemocnic a poskytovatelů zdravotní péče“ tím, že naznačoval, „že zdravotní zákroky pro změnu pohlaví jsou totéž co zneužívání dětí nebo grooming“.

„Srovnejte to s tím, co se stalo, když byla sama Raichiková 21. listopadu 2022 doxxována [doxing: zveřejnění soukromých informací s cílem trestu / odplaty]. Na Twitteru byla zveřejněna fotografie jejího domu s adresou a tento tweet získal více než 10 000 lajků,“ napsala Weissová.

„Když Raichiková sdělila Twitteru, že její adresa byla rozšířena, podpora Twitteru podle ní odpověděla touto zprávou: ‚Nahlášený obsah jsme prověřili a neshledali jsme, že by porušoval pravidla Twitteru‘. Nebyla přijata žádná opatření. Tweet s doxxingem je stále na webu,“ dodala Weissová.

Deník Epoch Times kontaktoval Raichik s žádostí o další komentář.

Weissová poznamenala, že k této věci „se chystá více informací“, které budou zveřejněny na jejích webových stránkách pro The Free Press. Weissová uvedla, že součástí její dohody s Muskem o získání přístupu k datům Twitteru bylo, že materiál bude nejprve zveřejněn na Twitteru.

„S naším zpravodajstvím teprve začínáme. Dokumenty zde nemohou vylíčit celý příběh,“ řekla.

Weissová dodala, že třetí díl „Akt Twitter“ zveřejní Taibbi.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.