Juraj Skovajsa

5. 12. 2022

Poté, co v pátek zveřejnil novinář Matt Taibbi ve spolupráci s Elonem Muskem první část „Aktů Twitter“ – komunikace zaměstnanců platformy k cenzurování zprávy o notebooku Huntera Bidena před volbami 2020 – potvrdil cenzuru z druhé strany coby výsledek výslechu agenta FBI vrchní státní zástupce Missouri Eric Schmitt.

2. prosince večer začaly ve vlákně na twitterovém účtu Matta Taibbiho přibývat další a další odstavce z interní i externí komunikace zaměstnanců Twitteru, které odhalily počátky a mechanismy cenzurních praktik platformy. Elon Musk vlákno retweetoval s komentářem „Jdeme na to“ a emotikony popcornu.

Dle Taibiho měly původně nástroje Twitteru sloužit jen k vypořádání se se spamem a podvodnými zprávami na síti. Postupně se ale využívaly k občasné a poté neustálé cenzuře.

I když námitky vůči „nepřiměřenému“ obsahu na Twitteru podávali zástupci obou hlavních politických stran, novinář v bodě 11 uvedl, že jejich pozice nebyla v rovnováze, protože politická inklinace zaměstnanců Twitteru dávala daleko větší prostor demokratům.

V říjnu 2020, pár týdnů před prezidentskými volbami, došlo na Twitteru k potlačení zpráv o notebooku Huntera Bidena, který měl údajně zapomenout svůj notebook – plný kompromitujících informací – v opravně počítačů v Delaware. Došlo také dokonce k banům účtů New York Post či mluvčí Bílého domu.

Právě New York Post v sérií článků přinesl a odhalil jak citlivé finanční aktivity Huntera v Číně a na Ukrajině, tak peprné soukromé aktivity.

Autenticitu notebooku časem potvrdila i některá velká levicová média. Hunter a jeho právníci se k tomu nevyjadřovali, byť nedávno jeden z jeho právníků nepřímo připustil, že notebook byl jeho.

V této souvislosti se pokoušeli o vyšetřování Hunterových aktivit i kongresní republikáni, kterým se povedlo získat několik informací. Slíbili, že po volbách 2022, pokud získají většinu, budou vyšetřovat obchodní vazby rodiny Bidenových už jako předsedající strana s většími možnostmi.

Důkazy, které jsou zatím veřejně dostupné, shrnul ve své analýze v pořadu Truth Over News (s českým dabingem) Jeff Carlson z Epoch Times.

Za zmínku ještě stojí, že informátoři z řad FBI prozradili, že FBI zdržovala vyšetřování týkající se notebooku Huntera Bidena, i když jej měla k dispozici skoro rok před volbami 2020.

Reakce Trumpa

Na zveřejnění interních informací Twitteru Taibbim a Muskem reagoval na síti Truth Social Donald Trump.

„Stejnou úroveň podvodů prováděly i ostatní velké technologické společnosti, ne-li ještě horší (pokud je to možné?),“ napsal Trump. „Žijeme ve VELMI ZKORUMPOVANÉ ZEMI, A JAK SE ŘÍKÁ PO CELÉM INTERNETU, ‚NIC SE S TÍM NEDÁ DĚLAT, PROTOŽE MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI & FBI JSOU TOTÁLNĚ ZKORUMPOVANÉ.‘ Ale budou dál vyšetřovat ‚krabice‘, které byly legálně & otevřeně odneseny z Bílého domu.“

„Všiml si někdo, že LameStream Media ODMÍTAJÍ informovat o byť jen pouhé zmínce?“ o odhaleních na Twitteru, zeptal se Trump. „Sledujte pozorně, uvidíte sotva zmínku. Máme tu ZKORUMPOVANÁ MÉDIA, jaká tu ještě nebyla, ale nebojte se, my uděláme AMERIKU ZASE SKVĚLOU [MAGA]!“ dodal.

Žaloba na vládu a „big tech“

Ve stejnou dobu, kdy vychází na povrch interní komunikace Twitteru, probíhá soudní proces ve věci žaloby, kterou podali vrchní státní zástupci Missouri a Louisiany na vládní představitele Bidenovy administrativy a úřady za ovlivňování svobody projevu a cenzuru na sociálních sítích.

Narážka Trumpa v jeho komentáři na politizaci ministerstva spravedlnosti a FBI byla zřejmě na místě, neboť díky onomu soudnímu procesu, a obzvláště výpovědi pod přísahou v minulém týdnu, se znovu dozvídáme o zapojení se FBI do cenzury na sociálních sítích.

Eric Schmitt, vrchní státní zástupce Missouri v páteční sérii tweetů prozradil podrobnosti z úterní (29. 11. 2022) výpovědi Elvise Chana, speciálního agenta FBI. „Zjistili jsme, že FBI hraje velkou roli ve spolupráci se společnostmi provozujícími sociální média s cílem cenzurovat projevy – od týdenních schůzek se společnostmi provozujícími sociální média před volbami v roce 2020 až po žádosti o zrušení účtů,“ uvedl Schmitt.

Dodal, že schůzky byly nejdříve na čtvrtletní bázi a s blížícími se volbami 2020 se frekvence stupňovala na měsíční a pak týdenní.

Chan dle něj sdělil, že „FBI pravidelně zasílá společnostem provozujícím sociální média seznamy adres URL a účtů na sociálních sítích, které by měly být odstraněny, protože se jedná o dezinformace ‚zlomyslných zahraničních vlivových operací‘. FBI se poté dotázala, zda platformy obsah odstranily“.

Podle vrchního státního zástupce Louisiany Jeffa Landryho to byl právě Chan, kdo varoval sociální sítě před informacemi o notebooku Huntera Bidena, které byly následně cenzurované.

Letos v říjnu Mark Zuckerberg v pořadu Joea Rogana sdělil, že po návštěvě agentů FBI v říjnu 2020 platforma snížila dosah postů týkajících se Hunterova notebooku. Tito agenti byli identifikováni jako Elvis Chan a Laura Dehmlowová.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.