Jack Phillips

25. 8. 2022

Podle republikánského senátora Rona Johnsona z justičního výboru se tento týden přihlásil další informátor z řad FBI, který prozradil, že FBI zdržovala vyšetřování týkající se notebooku Huntera Bidena.

Senátor Johnson, který je jedním z hlavních vyšetřovatelů Bidenova případu, zaslal generálnímu inspektorovi ministerstva spravedlnosti Michaelu Horowitzovi v úterý dopis týkající se tvrzení „whistleblowera“.

„Whistlebloweři se nedávno obrátili na můj úřad, aby se podělili o vážné obavy ohledně toho, jak FBI pracuje s notebookem Huntera Bidena,“ napsal Johnson a dodal, že lokální vedoucí pracovníci FBI řekli zaměstnancům, že „na ten notebook Huntera Bidena se nepodíváte“, když jej v roce 2019 předal úřadu opravář počítačů v Delaware.

Nová tvrzení „obviňují FBI z toho, že začala zkoumat obsah notebooku Huntera Bidena až po prezidentských volbách v roce 2020 – tedy potenciálně rok poté, co FBI notebook v prosinci 2019 získala,“ sdělil Johnson.

Whistleblower také údajně uvedl, že vedení v podstatě řeklo, že zaměstnanci „už nebudou měnit výsledek voleb“, čímž pravděpodobně naráželi na dopis bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho Kongresu z roku 2016 o soukromém e-mailovém serveru Hillary Clintonové, se kterým přišel jen několik dní před volbami v roce 2016.

„Na základě četných důvěryhodných odhalení whistleblowerů je mi jasné, že FBI nelze důvěřovat, pokud jde o řízení případu s notebookem Huntera Bidena,“ napsal Johnson v dopise z 23. srpna. „Vyzývám vás, abyste okamžitě prošetřil, jak FBI nakládala s notebookem Huntera Bidena, a začal tím, že získáte historii vyšetřovacích úkonů, které FBI v souvislosti s notebookem Huntera Bidena provedla a které by měly být dostupné v Sentinelu, systému FBI pro správu případů.“

Další detaily

Když se v říjnu 2020, několik týdnů před volbami, objevila zpráva o laptopu, tehdejší kandidát Joe Biden a další demokraté tvrdili, že jde o dezinformaci. V tu dobu Twitter a Facebook přistoupily k zablokování sdílení nebo přístupu k článkům New York Post o obsahu notebooku. Jeho obsah odhalil rozsáhlé zahraniční obchodní vazby Huntera Bidena, mimo jiné se subjekty s vazbami na Komunistickou stranu Číny (KS Číny).

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, na slavnostním předávání prezidentské medaile svobody, nejvyššího civilního vyznamenání. Východním sál Bílého domu ve Washingtonu 7. července 2022. (Saul Loeb / AFP via Getty Images)

Bývalý spolupracovník Huntera Bidena Tony Bobulinski koncem roku 2020 uvedl, že e-maily zveřejněné ve zprávě NY Post jsou autentické, a řekl, že v květnu 2017 dostal e-mail o obchodním plánu s Bidenovou firmou Oneida Holdings.

V e-mailech o čínském energetickém gigantu CEFC se písmeno „H“ vztahovalo na Huntera Bidena a Joe Biden byl „ten velký chlap“, řekl Bobulinski. Bývalý prezident Donald Trump se v prezidentské debatě mezi ním a Bidenem 22. října o „velkém chlapovi“ několikrát zmínil.

Ještě předtím republikánští senátoři v září 2020 napsali, že Hunter Biden se zapojil do „podezřelých finančních transakcí“ v hodnotě milionů dolarů se známými a zahraničními osobami, včetně manželky bývalého moskevského starosty a osob napojených na KS Číny.

Hunter Biden v rozhovoru pro ABC News i jinde uvedl, že se žádné nezákonné činnosti nedopustil a že jeho obchodní transakce byly řádné. Anonymní zdroje z federální vlády v minulých dnech sdělily televizi CNN a dalším médiím, že federální vyšetřovatelé finance Bidena mladšího stále prověřují.

Deník Epoch Times se obrátil na ministerstvo spravedlnosti se žádostí o komentář.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“