Zachary Stieber

25. 9. 2020

Hunter Biden, syn bývalého amerického viceprezidenta (a současného kandidáta na prezidenta) Joe Bidena, figuruje dle nově vydaného kongresního reportu v „podezřelých finančních transakcích“ s lidmi, kteří mají vazby na Rusko i Komunistickou stranu Číny.

Společná zpráva vydaná třemi senátními výbory, Výborem pro domácí bezpečnost, Finančním výborem a Výborem pro vládní záležitosti, vznáší u obchodů Huntera Bidena obavy z konfliktu zájmů, trestných činů, kontrašpionáže a vydírání.

„Záznamy získané výbory ukazují na konzistentní, významné a rozsáhlé finanční vztahy mezi Hunterem Bidenem, Jamesem Bidenem, Sarou Bidenovou, Devonem Archerem a Číňany napojenými na komunistický režim a LOA [Lidově osvobozenecká armáda], a také na další lidi ze zahraničí s pochybným pozadím,“ píše se ve zprávě.

James Biden je bratr Joe Bidena, Sara Bidenová je Jamesova manželka a Archer je jeden z Hunterových obchodních partnerů.

Joe Biden, současný kandidát Demokratické strany na prezidenta, byl do roku 2016 viceprezidentem USA.

Vyšetřování vedli předseda Finančního výboru Chuck Grassley (rep.) a předseda Výboru pro domácí bezpečnost Ron Johnson (rep.)

Jedno z klíčových zjištění se týká Hunterova dosazení do vedení ukrajinského energetického gigantu Burisma.

Bývalý zástupce vedoucího mise na americkém velvyslanectví v Kyjevě, George Kent, v roce 2015 vznesl v této souvislosti obavy z konfliktu zájmů, protože američtí úředníci se v té době snažili pomáhat na Ukrajině s antikorupční kampaní.

H. Biden byl v radě Burismy v době, kdy vlastník společnosti údajně podplatil 7 miliony dolary úředníky pracující pro ukrajinského generálního prokurátora, aby stáhli případ vedený proti vlastníkovi.

Za pozici v radě Burismy měli Biden i Archer získat 4 miliony dolarů. Oni a další z Bidenových obdrželi dle senátní zprávy také miliony dolarů od cizích státních příslušníků s pochybným pozadím.

Od Eleny Baturiny, vdovy po moskevském starostovi, inkasoval Hunter 3,5 milionu dolarů a další miliony získal z obchodních transakcí s lidmi napojených na Komunistickou stranu Číny a LOA.

Dle zprávy měl Hunter Biden také „zaplatit ženám ruské a východoevropské národnosti, které měly zřejmě vazby na prostituci a kupčení s lidmi ve Východní Evropě“.

Mluvčí Bidenovy předvolební kampaně, Andrew Bates, se ke zprávě vyjádřil s tím, že vyšetřováním se promarnil čas, který mohl být věnovaný boji proti pandemií nového koronaviru.

„Proč? Aby podněcovali útoky zahraničí proti suverenitě našich voleb za peníze daňových poplatníků – útok založený na dávno vyvrácené, zaryté pravicové konspirační teorii, která ukazuje na to, že sám senátor Johnson je zkorumpovaný, a tím nepřímo vyjádřil, že se pokouší využít jakoukoliv pomoc Donaldu Trumpovi pro znovuzvolení,“ řekl Bates.

Hunter Biden se říjnu 2019 ke svému působení v Burismě a k vazbám v Číně vyjadřoval a obhajoval v rozhovoru pro ABC News. Řekl, že situaci zřejmě dobře neodhadl, ale že nic nesprávného neudělal.

„Dal jsem záminku některým velmi neetickým lidem, aby jednali nelegálně a pokusili se způsobit škodu mému otci. Tam jsem udělal chybu. Za to přebírám plnou odpovědnost. Udělal jsem cokoliv nesprávně? Ne, v žádném případě. Vůbec a v žádném případě.“

Během onoho interview Hunter uvedl jinou odpověď na stejnou otázku, kterou zodpovídal pro New Yorker ohledně toho, zda s otcem o Burismě mluvil.

Překlad a redakční úprava původního článku newyorské redakce: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.