Ivan Pentchoukov

6. 2. 2020

Ve středu 5. února 2020 zprostil Senát USA prezidenta Donalda Trumpa z obou obvinění ústavní žaloby, čím ukončil třetí impeachment v historii USA.

Senátoři volili v zásadě dle stranických linií. První článek zamítli v poměru 52:48 a druhý v poměru 53:47. Zproštění obvinění potvrdil předsedající procesu, soudce John Roberts.

Za obvinění Trumpa volili všichni demokratičtí senátoři. Za zproštění volili všichni republikáni kromě Mitta Romneyho, který v hlasování o prvním článku souhlasil s obviněním Trumpa za zneužití moci.

„Prezident je vinný … z děsivého zneužití důvěry veřejnosti,“ řekl Romney před finální volbou na půdě Senátu. „To, co prezident udělal, je špatné, tragicky špatné.“

Romney spolu se senátorkou Collinsovou byli jediní republikáni, kteří chtěli před finálním hlasováním předvolat další svědky. Collinsová se ale nakonec rozhodla pro zproštění viny. „To rozhodnutí není o tom, jestli máte nebo nemáte rádi prezidenta,“ řekla před hlasováním senátorka.

Zatímco demokraté obviňovali republikány z krytí prezidenta, proti-tábor argumentoval tím, že demokraté nedokázali vinu Trumpa prokázat, anebo, i kdyby vinu v daných věcech prokázali, neměla by dostatečnou váhu, aby spadala do kategorie ústavní žaloby.

„Senát USA byl vytvořený pro okamžiky, jako je tento,“ řekl na půdě Senátu Mitch McConnell, předseda senátní většiny republikánů. „Otcové-zakladatelé předvídali, že Sněmovnou reprezentantů se může čas od času přehnat frakční horečka. Věděli, že země potřebuje ochranu (firewall) před tím, aby stranické plameny nesežehly republiku.“

Samotný proces impeachmentu začal oznámením šéfky Sněmovny reprezentantů (SR), Nancy Pelosiovou 24. září 2019. V rámci SR pak následovalo vyšetřování a proces vyvrcholil stranickým (pře)hlasováním v komoře a obviněním Trumpa ze zneužití moci (tzv. první článek) a obstrukcím Kongresu (tzv. druhý článek).

Onen proces impeachmentu byl iniciovaný obviněním Trumpa ze zneužití moci tím, že měl vyvíjet nátlak na ukrajinského prezidenta Zelenského (telefonát z 25. července 2019), aby otevřel vyšetřování jeho politických soupeřů (odkaz na článek Ukrajinský prezident k telefonátu…). Údajně měl Trump vyhrožovat Ukrajině pozastavením půjčky v hodnotě 400 milionů dolarů.

Překlad a redakční úprava původního článku newyorské redakce: J. S.


Pozadí případu

V souvislosti s telefonátem Donalda Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským zveřejnil Bílý dům přepis části rozhovoru z 25. července 2019.

V rozhovoru dle všeho Trump naráží na video, ve kterém se Joe Biden chlubí tím, jak tlačil na propuštění ukrajinského prokurátora pod výhrůžkou zadržení půjček Ukrajině v hodnotě miliardy dolarů.

V té době ukrajinský generální prokurátor Viktor Šokin vyšetřoval společnost Burisma, jejímž členem představenstva byl Hunter Biden.

Šokin před Evropským soudním dvorem místopřísežně prohlásil, že byl sesazen ze své funkce, protože odmítl zastavit vyšetřování Bidena.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.