Jack Phillips

22. 11. 2022

John Paul Mac Isaac, opravář notebooků, kterému se měl dostat do rukou notebook Huntera Bidena, v pondělí prozradil, že spolupracuje s republikánskými zákonodárci, kteří se připravují na vyšetřování Bidena mladšího po převzetí většiny ve Sněmovně reprezentantů.

Mac Isaac v pondělním rozhovoru na Fox News tvrdil, že když poprvé o notebooku komunikoval s FBI, agent mu dal „mrazivé“ varování. Opravář notebooků z Delaware uvedl, že si také vzpomíná, jak jednomu agentovi řekl, že až vydá svou knihu, změní jejich jména.

„Tehdy se agent Mike otočil a řekl mi, že podle jejich zkušeností se lidem, kteří o těchto věcech nemluví, nikdy nic nestane,“ řekl Mac Isaac a tvrdil, že to byla zastřená výhrůžka, aby mlčel.

„Poslední dva roky jsem se potýkal s odvetami z několika front, když to, co jsem udělal, uniklo na veřejnost. Očekávám to a budu očekávat, že to bude pokračovat,“ dodal pro Fox News při propagaci své knihy.

Republikáni by podle něj měli pohnat k odpovědnosti „FBI za to, že se spolčila s našimi mainstreamovými a sociálními médii, aby zablokovala informace, skutečný příběh se skutečnými důsledky“, a měli by „přijít na kloub tomu, co Bidenova rodina dělala, když byl Joe Biden viceprezidentem“.

V pondělí právník Huntera Bidena Chris Clark řekl na CBS News, že Mac Isaac neměl Hunterův „souhlas k přístupu k jeho počítačovým datům ani k jejich sdílení s ostatními“. Někteří analytici uvedli, že to bylo možná poprvé, co jeden z právníků Huntera Bidena potvrdil, že Hunter nechal notebook v opravně počítačů v Delaware.

V květnu tohoto roku Mac Isaac pro New York Post popsal, jak Hunter Biden v dubnu 2019 přijel do jeho obchodu ve Wilmingtonu ve státě Delaware.

„Jsem rád, že máte ještě otevřeno,“ řekl mu údajně Hunter Biden. „Právě jdu z doutníkového baru, kde mi řekli o vašem obchodě, ale musel jsem si pospíšit, protože v sedm zavíráte.“

„Potřebuji z nich obnovit data, ale všechna jsou poškozená (kapalinou) a nejdou zapnout,“ vzpomínal Mac Isaac na jeho slova.

Další podrobnosti

Televizní stanice CBS citovala v pondělí nezávislého experta, který uvedl, že data pocházející z notebooku Huntera Bidena jsou pravá, což se stalo zhruba dva roky poté, co o tom informoval deník NY Post a další zpravodajské servery včetně The Epoch Times.

The Epoch Times se obrátil na tiskovou kancelář FBI se žádostí o komentář.

Poté, co republikáni získali ve volbách většinu ve Sněmovně reprezentantů, jejich představitelé sdělili, že budou vyšetřovat bankovní záznamy a tvrzení whistleblowerů, která ukazují na propojení mezi Hunterem Bidenem a prezidentem Joem Bidenem.

Několik týdnů před volbami v roce 2020 zveřejnil deník New York Post informace pocházející z notebooku, které podle republikánů a dalších kritiků ukazují na podezřelé obchodní dohody mezi Bidenovou rodinou a osobami napojenými na Komunistickou stranu Číny a ukrajinské energetické firmy.

Hunetr Biden v rozhovoru z roku 2019 popřel, že by se dopustil něčeho špatného, ale připustil, že některé obchody působily navenek negativním dojmem.

Kongresman James Comer, který by měl v nově ustanoveném Kongresu předsedat sněmovnímu výboru pro dohled a reformy, minulý týden novinářům řekl, že výbor bude vyšetřovat nejen Huntera Bidena, ale i prezidenta Joea Bidena.

„Chci, aby bylo jasno. Jedná se o vyšetřování Joea Bidena. Na to se výbor v příštím Kongresu zaměří,“ řekl Comer novinářům.

„Tento výbor bude hodnotit stav vztahů Joea Bidena se zahraničními partnery jeho rodiny a to, zda je prezident kompromitován nebo ovlivňován zahraničními dolary a vlivem,“ řekl Comer a dodal, že jeho výbor získal zprávy o podezřelých aktivitách u velkých bank.

Bílý dům v reakci na to minulý týden v prohlášení uvedl, že republikáni ve Sněmovně reprezentantů se zapojují do stranických útoků proti členům Bidenovy rodiny. Administrativa obvinila republikány z kšeftování s „dávno vyvrácenými konspiračními teoriemi“, aniž by to blíže specifikovala.

„Prezident Biden se nenechá těmito politickými útoky rozptylovat od soustředění se na priority Američanů,“ uvedl pro novináře Ian Sams, mluvčí kanceláře právního zástupce Bílého domu.

Několik týdnů po volbách v roce 2020 Biden mladší uvedl, že jeho daňové záležitosti vyšetřuje prokuratura v Delaware, ačkoli nebyl obviněn z žádného trestného činu. Od té doby bylo o tomto vyšetřování zveřejněno jen málo podrobností.

V nedávno provedeném průzkumu uvedlo necelých 30 % voličů, že Hunter Biden by měl být hlavní prioritou příštího Kongresu, přičemž u republikánů vyjádřilo zájem o jeho vyšetřování 52 % dotázaných. Jiné průzkumy již několik měsíců ukazují, že hodnocení prezidenta Bidena zůstává za situace vysoké inflace, obav z recese a nárůstu násilných trestných činů v celé zemi nízké.

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“