Mimi Nguyen Ly

12. 10. 2022

Dva agenti FBI, jejichž komunikace se společností Meta vedla k tomu, že Facebook potlačoval informace o notebooku Huntera Bidena před volbami 2020, byli podle záznamů dárci Demokratické strany.

Mark Zuckerberg, generální ředitel společnosti Meta, mateřské společnosti Facebooku, řekl koncem srpna Joeu Roganovi, že firma aktivně snížila dosah příspěvků na sociálních sítích o notebooku Huntera Bidena, syna prezidenta Joea Bidena, v období před prezidentskými volbami 2020, a dodal, že tento krok byl reakcí na obecné doporučení FBI, aby zaměstnanci Facebooku byli před volbami ostražití vůči ruské propagandě.

Laura Dehmlowová a Elvis Chan byli později společností Meta identifikováni jako úředníci FBI, kteří se „podíleli na komunikaci mezi FBI a společností Meta, která vedla k potlačení příběhu o notebooku Huntera Bidena společností Facebook“, uvádí se v žalobě (pdf) podané 6. října.

Dehmlowová působí jako šéfka operační skupiny FBI pro zahraniční vliv (Foreign Influence Task Force, FITF) a Chan je vedoucím kybernetického oddělení FBI v San Francisku.

Záznamy o financování volebních kampaní na webových stránkách Federální volební komise ukazují, že Dehmlowová i Chan přispívali Demokratické straně. Konkrétně Dehmlowová darovala v roce 2020 celkem 60 dolarů Demokratickému národnímu výboru a Chan daroval po 50 dolarech demokratickým senátorům za Georgii Ossoffovi a Warnockovi před jejich druhým kolem voleb v listopadu 2020.

Zpráva o darech agentů FBI demokratům přichází v době, kdy se veřejně skloňuje politická zaujatost úřadu. Republikánští zákonodárci již dříve tvrdili, že FBI zastavila vyšetřování Huntera Bidena kvůli obvinění demokratických zákonodárců z dezinformací.

Žaloba kvůli spolčení vlády s Big Tech

Ona žaloba z 6. října, kterou podali vrchní st. zástupci Missouri a Louisiany za porušování prvního dodatku ústavy USA, tvrdí, že úředníci Bidenovy administrativy se podíleli na cenzuře uživatelů napříč platformami sociálních médií v souvislosti s tématy jako covid-19, očkování či notebook Huntera Bidena.

Konstatuje se v ní, že 1. března Dehmlowová přednesla prezentaci před Poradním výborem pro kybernetickou bezpečnost Agentury pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury (CISA), kde „dala najevo, že FITF FBI ‚spolupracuje … s příslušnými partnery na výměně informací‘“. Dále se v žalobě uvádí, že „podle informací a přesvědčení tato ‚výměna informací‘ zahrnuje komunikaci s platformami sociálních médií o cenzuře a/nebo potlačování projevů na sociálních médiích“.

Zápis ze schůzky z 1. března (pdf), který vláda předložila v rámci zjišťování informací v této věci, ukazuje, že Dehmlowová uvedla, že FITF začala pracovat v roce 2016 a od té doby se rozrostla na 80 zaměstnanců.

V žalobě se rovněž uvádí, že hlavní společnosti působící v oblasti sociálních médií „sídlí v zeměpisné oblasti sanfranciského oddělení FBI a související kybernetické záležitosti z tamního oddělení má na starosti Elvis Chan“. A tedy Chan „hrál zásadní roli v komunikaci s platformami sociálních médií týkající se cenzury a potlačování projevů na sociálních médiích jménem FBI,“ uvádí se dále v žalobě.

Sám Chan v nedávno zveřejněném podcastu uvedl, že sanfranciská kancelář „se velmi angažovala v pomoci při ochraně amerických voleb v roce 2020“ tím, že spolupracovala se soukromými společnostmi a volebními úředníky. Řekl, že úzce spolupracuje s ředitelkou CISA Jen Easterlyovou, o které vyšlo najevo, že se velkou mírou podílela na nátlaku na velké technologické společnosti ve věci potlačování údajných dezinformací.

„Se všemi těmito subjekty, které jsem zmínil, jsme pravidelně, přinejmenším jednou měsíčně, hovořili,“ dodal. „A těsně před volbami pravděpodobně každý týden. Pokud oni zaznamenali něco neobvyklého, pokud jsme my zaznamenali něco neobvyklého, sdíleli jsme zpravodajské informace s technologickými společnostmi, se společnostmi sociálních médií, aby mohly chránit své vlastní platformy. V tom může FBI a americká vláda společnostem skutečně pomoci.“

V žalobě se rovněž uvádí, že Chan „opakovaně organizoval schůzky se zástupci společnosti LinkedIn v letech 2020 až 2022 (do současné doby)“ a že na základě agendy těchto schůzek „to vypadá, že tyto schůzky zahrnovaly diskuse o obsahu souvisejícím s volbami a potlačování projevů souvisejících s volbami na sociálních médiích“.

„Podle informací a přesvědčení Chan organizoval podobné schůzky s dalšími významnými platformami sociálních médií, neboť v jednom případě informoval společnost LinkedIn o konkrétním navrhovaném časovém rozmezí pro schůzku, protože jiná společnost již toto časové rozmezí obsadila. Do těchto schůzek byla běžně zapojována i Dehmlowová,“ tvrdí se v žalobě.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy: J. S.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“