Caden Pearson

5. 12. 2022

Nový majitel Twitteru Elon Musk a nezávislý novinář Matt Taibbi v pátek odhalili, co vedlo bývalé manažery Twitteru k cenzuře článku New York Postu o laptopu Huntera Bidena několik týdnů před prezidentskými volbami 2020.

Svou reportáž, nazvanou „Akta Twitter“ (The Twitter Files), Taibbi zveřejnil na svém twitterovém účtu. Dle něj vychází z „tisíců interních dokumentů získaných od zdrojů“ z platformy.

Série příspěvků na Twitteru obsahovala komunikaci mezi zaměstnanci Twitteru, kteří se domlouvali, jak omluvit své rozhodnutí cenzurovat zprávu o Hunteru Bidenovi.

Musk, který se zasazuje o transparentnost společnosti, kterou v říjnu převzal, retweetoval Taibbiho vlákno s komentářem „Jdeme na to“ a emotikony popcornu. V dalším postu pak vyjádřil názor, že některé zveřejněné informace prokazují, že došlo k porušení prvního dodatku ústavy USA.

Cenzurní nástroje Twitteru

Taibbi uvedl, že „Akta Twitter“ vyprávějí „neuvěřitelný příběh“ o tom, jak jedna z největších a nejvlivnějších platforem sociálních médií na světě využívala své mocné nástroje k mazání tweetů na žádost „propojených aktérů“.

Nástroje, které zaměstnanci Twitteru používali ke „kontrole projevu“, byly původně určeny k boji proti spamu a finančním podvodníkům, uvedl Taibbi. Postupem času však zaměstnanci začali „nacházet pro tyto nástroje další a další využití“.

Brzy a čím dál ve větší míře „začali lidé zvenčí zasílat společnosti návrhy na manipulaci s projevy“, napsal.

Matt Taibbi
Matt Taibbi v roce 2010 v New Yorku. (Foto: Neilson Barnard / Getty Images)

Cenzurní systém Twitteru byl už v roce 2020, kdy se konaly volby, dobře zavedený, a i když k němu měly přístup obě hlavní americké strany, politická zaujatost většiny zaměstnanců platformy podle Taibbiho znamenala, že demokraté měli více možností, jak si na tweety „stěžovat“.

„Například v roce 2020 byly přijaty a vyřízeny žádosti jak od Trumpova Bílého domu, tak od Bidenovy kampaně,“ napsal Taibbi.

„Nicméně,“ dodal, „tento systém nebyl vyvážený. Byl založen na kontaktech. Protože na Twitteru pracovali a pracují v drtivé většině lidé jedné politické orientace, měli levičáci (no, demokraté) k dispozici více možností, více způsobů, jak si stěžovat, než pravičáci.“

Ve svém vláknu Taibbi sdílel printscreeny e-mailů a komunikace mezi vedoucími pracovníky Twitteru, které umožnily nahlédnout do toho, jak fungovala cenzura článku New York Post o Hunteru Bidenovi.

Jeden z e-mailů z 24. října 2020 zjevně ukazuje, jak jeden z vedoucích pracovníků Twitteru sdílí seznam pěti tweetů, které údajně identifikovali lidé z kampaně tehdejšího kandidáta demokratů Joea Bidena.

„V roce 2020 byly žádosti zapojených hráčů o smazání tweetů rutinou. Jeden manažer napsal druhému: ‚Další k přezkoumání od Bidenova týmu‘. Odpověď zněla: ‚Vyřízeno‘.“

Potlačení zprávy o Hunteru Bidenovi

Aby potlačili zprávu o Hunteru Bidenovi, vedení Twitteru ji označilo jako „nebezpečnou“, omezilo její šíření a dokonce zablokovalo její přímé sdílení.

Taibbi poznamenal, že taková extrémní omezení jsou vyhrazena pro takový obsah, jako je dětská pornografie.

Za sdílení zprávy tehdy platforma zabanovala i účet tehdejší tiskové mluvčí Bílého domu Kaleigh McEnanyové, což vedlo Mikea Hahna, pracovníka Trumpovy kampaně, k zaslání ostrého e-mailu Caroline Stromové, která byla výkonnou ředitelkou platformy pro zásady pro veřejnost.

Hahn požadoval informaci, kdy bude McEnanyové účet odblokován a proč ho nikdo z Twitteru neinformoval, že společnost bude cenzurovat zpravodajské články.

„Jak jsem řekl, alespoň v příštích 20 dnech předstírejte, že se zajímáte,“ napsal.

Interní komunikace Twitteru a zmatek

Taibbi uvedl, že rozhodnutí cenzurovat zprávu vzešlo z nejvyšších pater Twitteru, ale bez vědomí tehdejšího generálního ředitele Jacka Dorseyho.

Podle Taibbiho hrála „klíčovou roli“ Vijaya Gaddeová, která ve společnosti vedla právní záležitosti a sekci zásad a důvěry.

„‚Prostě to udělali z vlastní vůle‘ – tak toto rozhodnutí charakterizoval jeden z bývalých zaměstnanců,“ napsal Taibbi.

Zprávy mezi vedoucími pracovníky v odděleních komunikace a zásad Twitteru, které Taibbi sdílel na snímcích, ukazují určitou míru zmatku, přičemž jeden z vedoucích pracovníků oddělení komunikace píše: „Snažím se pochopit, na jakém politickém základě bylo toto označeno za nebezpečné.“

Taibbi uvedl, že jeden z bývalých zaměstnanců, s nímž mluvil, řekl, že v této chvíli „všichni věděli, že je to [v p…]“, ale že se vedoucí pracovníci rozhodli pokračovat.

Yoel Roth byl vedoucím oddělení důvěry a bezpečnosti. Předtím, než mu v listopadu zanikl pracovní poměr, uvedl, že právním základem pro cenzuru informací o Hunteru Bidenovi byly „hacknuté materiály“.

Oprávněnost této výmluvy zpochybnil Brandon Borrman, bývalý viceprezident pro globální komunikaci platformy: „Můžeme popravdě tvrdit, že je to součástí zásad?“

Bývalý zástupce vrchního právníka Twitteru Jim Baker ve své zprávě připustil, že část informací zřejmě pocházela ze „zapomenutého“ počítače, ale doporučil opatrnost, protože si nebyli jisti, zda některé z nich nejsou výsledkem hackerských útoků.

Demokrat vznáší obavy z porušení prvního dodatku ústavy

Demokratický kongresman Ro Khanna kontaktoval 14. října 2020 Gaddeovou, aby jí dal vědět, že jejich rozhodnutí cenzurovat reportáž a zablokovat McEnanyové účet vyvolalo ve Washingtonu „obrovský odpor“.

Gaddeová Khannovi odpověděla s odkazem na zásady společnosti týkající se hacknutých materiálů.

„Zdá se však, že jde o porušení zásad 1. dodatku [Ústavy USA],“ napsal Khanna s tím, že pokud by levicové New York Times zveřejnily odhalení závažného válečného zločinu, podpořil by jejich právo tak učinit.

„Ale v zápalu prezidentské kampaně se zdá, že omezování šíření novinových článků (i když je NY Post krajně pravicový) vyvolá více odporu než užitku,“ dodal Khanna.

Byť Khanna vyjádřil obavy z důsledků potlačení zprávy plynoucích z prvního dodatku ústavy, dle průzkumu společnosti NetChoice, na který se odkázal Taibbi, ostatní demokraté tento cenzurní krok podporovali.

Poté, co Taibbi zveřejnil své tweety, Khanna údajně prohlásil, že americká ústava a první dodatek „jsou posvátné“, a protože se domníval, že jednání Twitteru je porušovalo, „tak jsem tyto obavy vyjádřil“.

První díl Taibbiho reportáže odhalil cenzurní systém, který umožnil prodemokratickému vedení Twitteru cenzurovat kontroverzní příběh o synovi demokratického kandidáta na prezidenta v roce 2020.

Taibbi, který obvykle píše pro své předplatitele na serveru Substack, prezentoval svou reportáž jako sérii „živých tweetů“, které odstavec po odstavci zveřejňoval v průběhu pátečního večera.

Poznamenal, že „toho bude ještě mnohem víc“, a slíbil odpovědi na palčivé otázky, které mnoho osobností – zpravidla konzervativců – vzneslo ohledně otázek, jako je shadow-banning (snižování dosahu), počty sledujících, osud různých individuálních účtů a další.

Musk uvedl, že druhá „epizoda“ bude zveřejněna v sobotu.

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.