Naveen Athrappully

5. 1. 2023

Další série tweetů investigativního novináře Matta Taibbiho odhalila, jak se Twitter dostal pod vliv amerických zpravodajských služeb. Vše začalo kvůli obavám z údajných zahraničních vlivových operací.


Všechny články o Twitter Files najdete zde.


V září 2017 Twitter informoval Senát, že jeho zběžná kontrola vedla k pozastavení 22 zřejmě ruských účtů a také dalších 179 účtů, které s nimi měly vazbu. Demokratický senátor Mark Warner, dlouholetý člen výboru pro zpravodajské služby, tehdy označil zprávu Twitteru za „upřímně řečeno nedostatečnou na všech úrovních“.

Čelíc rostoucímu tlaku založil Twitter „pracovní skupinu pro Rusko“, která měla celou záležitost prošetřit.

„První RU vyšetřování … 15 vysoce rizikových účtů, z nichž 3 mají spojení s Ruskem, ačkoli 2 jsou RT,“ uvádí se v poznámce Twitteru z října 2017, kterou sdílel Taibbi. RT označuje televizní síť Russia Today, která je kontrolována státem.

„Dokončili jsme vyšetřování … 2 500 úplných manuálních přezkumů účtů, myslíme si, že je to vyčerpávající … 32 podezřelých účtů a pouze 17 z nich je spojeno s Ruskem, pouze 2 z nich mají významné výdaje, z nichž jeden je Russia Today … zbývající výdaje < 10 tisíc dolarů,“ píše se ve zprávě ze stejného měsíce.

Tlak

Neúspěch ruské pracovní skupiny Twitteru ve smyslu nevyprodukování „materiálu“ podle Taibbiho zhoršil krizi společnosti ve vztahu s veřejností. S rostoucím tlakem Kongresu a tisku však Twitter změnil svůj postoj k rozsahu „ruského problému“, který dříve charakterizoval jako malý.

Senát projevil velký zájem o článek média Politico z října 2017, který tvrdil, že „Twitter smazal data potenciálně klíčová pro ruské vyšetřování“.

Twitter se zavázal, že bude spolupracovat se zákonodárci na jejich „legislativních snahách v oblasti politické reklamy“, jak se uvádí v další interní zprávě společnosti.

Zatímco Twitter zvažoval odstranění účtů ruských médií, jako jsou RT a Sputnik, a také změnu svých zásad pro reklamu, z Kongresu „evidentně“ unikly na veřejnost jména 2 700 podezřelých účtů na Twitteru. V listopadové zprávě server Buzzfeed informuje o odhalení, že nová síť na Twitteru má úzké vazby na proruské účty botů.

Dohody o cenzuře

Senát v návaznosti na článek Buzzfeedu požádal Twitter o vysvětlení a společnost se nakonec omluvila za účty, o kterých dříve tvrdila, že nejsou problémem.

„Tento cyklus – legislativní hrozby doprovázeny děsivými novinovými titulky díky kongresním/zpravodajským zdrojům, následovány ústupkem Twitteru před žádostmi o moderování obsahu – měl být později formalizován v partnerství s federálními orgány činnými v trestním řízení,“ uvádí Taibbi.

Twitter brzy přistoupil na dvojí politiku. Na jednu stranu prohlašoval, že bude odstraňovat obsah „podle našeho vlastního uvážení“. Na druhou stranu, ve svých „interních pokynech“ však společnost připustila, že bude vyřazovat vše, co zpravodajská komunita označí za státem podporovaný subjekt provádějící kybernetické operace.

Minulý měsíc v rozhovoru pro televizi Fox přirovnal republikánský kongresman Warren Davidson shromažďování dat Washingtonem ke shromažďování dat čínským režimem. Trval na tom, že Spojené státy mají „obrovskou“ mezeru v ochraně osobních údajů a potřebují „jednolitý zákon o ochraně osobních údajů“.

„To, co dělá TikTok, není o moc jiné než to, co se podle Twitter Files dělo s vládou Spojených států. Nyní to dělá naše vlastní vláda. I když bychom z toho neměli mít takové obavy, jako když to dělá Komunistická strana Číny, ale v zásadě tu máme obrovskou mezeru v ochraně soukromí,“ řekl.

Davidson prosazuje návrh zákona, který Američanům přizná vlastnické právo na jejich údaje. Pokud je tedy společnosti jako Twitter nebo TikTok budou chtít použít, dotyčný bude moci dát nebo odvolat svolení k takovému použití.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.