Epoch Inspirace

4. 2. 2023

FRESNO, Kalifornie – Hudba sama o sobě dokáže vyprávět příběh a vyvolávat různé emoce. Umělecký soubor Shen Yun Performing Arts má unikátní živý orchestr, jehož hudba inspiruje publikum po celém světě.

„Věřím, že právě teď byla velká část inspirace zaseta jako semínko. A to vyklíčí a v následujících týdnech se objeví,“ řekl Richard Garoogian, hudebník a výtvarník poté, co 29. ledna navštívil představení souboru Shen Yun v Divadle Williama Saroyana.

Soubor Shen Yun sídlí v New Yorku a jeho posláním je oživení 5 000 let staré kultury čínské civilizace. Přestože soubor Shen Yun vystupuje na nejprestižnějších jevištích po celém světě, čínský režim brání jeho vstupu do Číny.

„Je velmi dobré, že se to dostává na světlo, abychom si také mohli vážit svobod, které máme v Americe. Naši otcové zakladatelé nám vše nastavili tak, aby všichni lidé mohli být svobodní, aby se mohli vyjádřit. A tak jsem velmi rád, že vidím všechnu tu obrovskou práci, která se tomu věnuje. Není to snadné,“ komentoval pan Garoogian situaci souboru a kvalitu jeho vystoupení.

Shen Yun prostřednictvím tance a hudby zobrazuje legendy, historické příběhy a příběhy ze současnosti. Jeho představení v příbězích prezentují univerzální hodnoty, jako je soucit. Někdy může jediný projev soucitu pohnout nebesy, aby pomohl těm, kteří to potřebují, jak se pan Garoogian přesvědčil v některých příbězích tohoto kulturního večera.

„Rozumím tomu příběhu. A je to pro mě velmi, velmi silné. Mnohem silnější než jen psané slovo. Vidím emoce, které sdělují svým pohybem.“ – Richard Garoogian

„Rozumím tomu příběhu. A je to pro mě velmi, velmi silné. Mnohem silnější než jen psané slovo. Vidím emoce, které sdělují svým pohybem. A velmi oceňuji jejich preciznost, s jakou to dávají dohromady, a jak dobře se to propojuje s hudbou,“ řekl pan Garoogian po představení.

Taneční příběhy, o nichž je řeč, vyprávějí o tom, že dobro je pod ochranou a bude odměněno, zatímco zlo bude potrestáno. Tyto příběhy pocházejí jak z moderní Číny, tak z čínské historie a mytologie.

„Odpovědí je láska. Zloba jim v této lásce brání. A právě ti lidé, kteří mají všechen ten hněv, nemají tu lásku. A tak prostě potřebují obejmout,“ říká Melinda Wrightová, která se zabývá psaním textů písní a tento večer přišla také na představení.

„Láska zvítězí, stejně jako druhý den vyjde slunce. A to se ukázalo i v tom přestavení, i když nerozumím čínsky. Bylo mi ukázáno, že světlo nakonec zvítězí, ať se děje cokoli,“ dodává pan Garoogian.

Univerzální jazyk klasického čínského tance, který Shen Yun používá jako taneční formu, rok co rok promlouvá na jevištích pěti kontinentů a prezentuje hodnoty, které jsou lidmi chváleny a milovány, a to bez ohledu na jejich náboženství nebo národnost.

„Nezáleží na tom, jaké jméno Bohu dáme. Různé kultury mají různá jména, ale pořád je to úplně stejné,“ komentuje pan Garoogian duchovní stránku představení.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila Jas.

The Epoch Times je hrdým sponzorem souboru Shen Yun Performing Arts. O reakcích publika informujeme od založení Shen Yun v roce 2006.

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.