Joseph Lord

10. 2. 2023

Sněmovní republikáni zahájili 9. února první slyšení podvýboru Sněmovny reprezentantů pro politizaci federální vlády. Podvýbor spadající pod justiční výbor, kterému předsedá kongresman Jim Jordan.

Během minulého funkčního období Kongresu poslal Jordan a další republikáni „více než sto dopisů“ ministerstvu spravedlnosti a FBI, které byly „buď neadekvátně zodpovězeny, nebo byly zcela ignorovány“.

První slyšení navazuje na rozsáhlou 1050stránkovou zprávu s informacemi od whistleblowera, která podrobně popisuje „politizaci“ federální vlády a kterou republikáni zveřejnili v prosinci.

„Za dobu svého působení v Kongresu jsem nic takového neviděl,“ řekl Jordan během slyšení.

Jordan zdůraznil, že zjištění republikánů vycházejí ze svědectví agentů FBI, z nichž mnozí byli později z agentury suspendováni.

„Neříká to Jim Jordan, neříkají to republikáni, [jsou to] dobří, stateční agenti FBI, kteří jsou ochotni vystoupit a sdělit nám pravdu,“ řekl Jordan.

Výpovědi

Ve svém úvodním projevu Jordan vyjmenoval celou řadu zjištění z výpovědí whistleblowerů.

Například 18. listopadu 2021 se republikáni z justičního výboru Sněmovny reprezentantů dozvěděli, že FBI označila jako „hrozbu“ rodiče, kteří vyjadřují své obavy z levicové indoktrinace na schůzích školní rady. V květnu 2022 jiný whistleblower potvrdil, že agentura vyšetřuje desítky takto „označených“ rodičů.

Tentýž whistleblower uvedl, že vedení FBI je „prohnilé do morku kosti“. Poté byla tomuto whistleblowerovi odebrána bezpečnostní prověrka a byl suspendován z FBI.

V dubnu 2022 jiný whistleblower republikánům sdělil, že agenti FBI „byli vyhnáni z úřadu“ za to, že se v době mimo službu účastnili konzervativních politických akcí.

Jordan rovněž citoval svědectví whistleblowera, který tvrdil, že FBI uměle vytvářela události týkající se domácího násilného extremismu, aby dosáhla „metrik výkonnosti, které si sama vytvořila“. Další svědectví ze září 2022 odhalilo, že spisy případů z události z 6. ledna 2021 u Kapitolu byly pozměněny tak, aby to vypadalo, že domácí násilný extremismus je na vzestupu, jak dlouho tvrdili demokraté a prezident Joe Biden. Agent byl později suspendován.

V září 2022 další whistleblower republikánům prozradil, že FBI považuje vlajku Betsy Rossové, původní návrh americké vlajky se 13 hvězdami, „za teroristický symbol“.

Z dalšího svědectví se dozvídáme, že FBI přijímá osobní údaje o uživatelích z Facebooku „bez souhlasu uživatele“.

Jak vidí podvýbor demokraté?

Už od oznámení vzniku podvýboru se jej demokraté snažili označit za stranický.

Bílý dům ve svém prohlášení označil panel za „politický trik, který zneužívá Kongres k realizaci priorit extrémních kongresních MAGA republikánů“ a tvrdil, že to jsou republikáni, kdo politizuje vládu.

„Pod vedením Jordana a kongresmana Matta Gaetze plánuje tento výbor zneužít agendu MAGA proti jejich domnělým politickým nepřátelům, jít po státních úřednících, soukromých občanech a právním státě,“ uvedl v prohlášení dále Bílý dům.

Ve svém úvodním projevu demokrat Jamie Raskin tvrdil, že slyšení je fórem pro „konspirační teorie“. Naopak, jako vzor spolupráce obou stran uvedl dnes již neexistující výbor pro vyšetřování událostí z 6. ledna, v němž působil.

Nicméně, vytvoření tohoto výboru bylo rovněž provázeno obviněními ze stranické zaujatosti. Poprvé v historii Kongresu tehdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů demokratka Nancy Pelosiová odmítla do výboru potvrdit McCarthyho republikánské kandidáty Jima Jordana a Jima Bankse.

Místo toho Pelosiová vybrala republikány Liz Cheneyovou a Adama Kinzingera, kteří jsou známí jako zarytí kritici Trumpa.

Naopak, při sestavování výboru pro politizaci McCarthy ocenil kandidáty lídra demokratické menšiny Hakeema Jeffriese. Jedna z členů, Del. Stacey Plaskettová, demokratka z Panenských ostrovů, byla sama jednou z vůdčích osobností impeachmentu proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Ve svém úvodním projevu Plaskettová podobně prohlásila, že panel bude fórem pro „konspirační teorie“, a obvinila jej ze stranického záměru.

FBI obvinění z politizace opakovaně odmítla. Deník Epoch Times se na agenturu obrátil s žádostí o komentář.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.