Naveen Athrappully

13. 2. 2023

Obchodní závislost Německa na Číně se podle tamního ministra financí zvýšila na „nebezpečnou“ úroveň, přičemž obchodní deficit Berlína s Pekingem se v loňském roce více než zdvojnásobil, což může mít podle některých odborníků vážné geopolitické důsledky.

„Nebezpečný vývoj: Německý obchodní deficit s #Čínou se v roce 2022 více než zdvojnásobil. Měli bychom se poučit ze zkušeností s Ruskem. Místo přílišné závislosti musíme naléhavě přehodnotit – a spoléhat na více volného obchod s hodnotnými partnery,“ uvedl 10. února na Twitteru ministr financí Christian Lindner.

Německo zaznamenalo v roce 2022 obchodní schodek s Čínou ve výši 84 miliard eur, což představuje nárůst o 115 % oproti zhruba 39 miliardám eur o rok dříve. V roce 2022 činil obchod mezi Německem a Čínou 298 miliard eur, což je zhruba o 21 % více než v roce 2021. Německo dovezlo z Číny zboží v hodnotě 191 miliard eur, což je o třetinu více než v předchozím roce.

Vývoz z Německa do Číny však v tomto období vzrostl pouze o 3,1 %. To je značně nízký nárůst exportu ve srovnání s průměrným 14% nárůstem německého vývozu do ostatních zemí, uvádí kolínský institut pro ekonomický výzkum, Institut der deutschen Wirtschaft (IW).

Závislost Německa na Číně se může pro zemi stát geopolitickým rizikem. V případě mezinárodního konfliktu by se obchodní závislost Německa mohla stát zranitelným místem, protože Peking bude moci manipulovat Berlín tak, aby se přizpůsobil jeho zájmům.

Snížení závislosti na Číně

Není to poprvé, co Lindner bije na poplach v souvislosti s Čínou. Během svého projevu v březnu loňského roku například označil Čínu za „systémového protivníka“ Německa a zároveň varoval, že obchodní vztahy Berlína s Čínou představují pro ekonomiku země „téměř koncentrační riziko“.

„Musíme si uvědomit, že tu máme obrovské riziko. Čína nerespektuje náš sociální model, naše chápání liberálnosti, naše uznávání mezinárodního práva,“ řekl Lindner pro Bloomberg.

Linder minulý měsíc navrhl, že Německo musí pomalu snižovat svou závislost na Číně, ale varoval před kompletním ekonomickým odstřižením, protože by to mohlo poškodit pracovní místa v evropské ekonomické velmoci.

Na nutnost snížit závislost země na Číně upozornil v listopadu také německý kancléř Olaf Scholz. „Odstraňujeme nedostatky energetické a obchodní politiky, která nás přivedla do jednostranné závislosti na Rusku a zejména na Číně,“ řekl podle agentury Reuters v dolní komoře parlamentu.

Německo údajně pracuje na nové strategii pro Čínu. Od roku 2016 je Čína největším obchodním partnerem Berlína.

Vzácné zeminy, diverzifikace

Podle Lukase Menkhoffa, vedoucího oddělení globální ekonomiky v Německém institutu pro hospodářský výzkum (DIW), je klíčovým důvodem, proč je závislost Německa na Číně znepokojující, dostupnost některých surovin.

Téměř dvě třetiny kovů vzácných zemin, které Německo dováží, pocházejí z Číny. Vzácné zeminy jsou kovy, které mají zásadní význam při výrobě čipů, magnetů pro elektromobily a baterií.

„Válka Ruska proti Ukrajině nám dramaticky ukázala, jak může být závislost na surovinách využívána autokratickými režimy jako politická páka. Pokud by Čína zaútočila na Tchaj-wan, německá ekonomika by se mohla dostat do problémů se zásobováním,“ uvedl Menkhoff podle agentury Reuters.

V komentáři zveřejněném na stránkách The Epoch Times v prosinci 2022 citoval Fan Yu, odborník na finance a ekonomiku, uniklý dokument berlínského ministerstva hospodářství, který naznačuje, že Německo a Evropa hrály Číně do karet a zdvojnásobily svou závislost na této asijské zemi.

Ačkoli žádná země nemůže nahradit čínský apetit po německém exportu, Berlín „někde začít“ musí, uvádí Yu a zároveň žádá Německo, aby se připravilo na svět, v němž se Čína dostává do stále větší izolace.

„Německé podniky musí být motivovány k diverzifikaci od Číny. Bude to stát peníze a poškodí to hospodářské výsledky společností, přinejmenším dočasně. A vyžaduje to odhodlání podnikatelské komunity, německých politiků a spojenců v Evropské unii,“ napsal Yu.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.