Tom Ozimek

20. 2. 2023

Americký prezident Joe Biden dnes podnikl neohlášenou návštěvu Kyjeva a demonstroval tak podporu Ukrajině jen několik dní před ročním výročím ruské invaze.

Biden se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který uvedl, že s americkým prezidentem jednali o poskytnutí zbraní dlouhého doletu, které po USA opakovaně žádají.

Americký prezident přislíbil další pomoc ve výši půl miliardy dolarů a slíbil, že Spojené státy budou v konfliktu i nadále stát na straně Ukrajiny.

„V době, kdy se svět připravuje na roční výročí brutální ruské invaze na Ukrajinu, jsem dnes v Kyjevě, abych se setkal s prezidentem Zelenským a znovu potvrdil náš neochvějný a nezlomný závazek vůči ukrajinské demokracii, suverenitě a územní celistvosti,“ uvedl Biden v prohlášení.

Bidenova návštěva přichází den před tím, než má ruský prezident Vladimir Putin pronést důležitý projev, v němž by měl vyložit cíle Moskvy pro druhý rok takzvané „zvláštní vojenské operace“.

Putin dlouhodobě tvrdí, že akce Moskvy jsou jakýmsi preventivním úderem podniknutým v sebeobraně s cílem neutralizovat rostoucí vojenskou hrozbu ze strany Ukrajiny.

Kreml tvrdí, že západní mocnosti v čele se Spojenými státy se snaží vytvořit jako NATO ochranný val na hranicích Ruska.

Ruský vyslanec při OSN Vasilij Něbenzja před několika dny obvinil Západ, že zmařil rusko-ukrajinský mírový rámec známý jako Minské dohody.

„Minský proces byl jen kouřovou clonou k přezbrojení kyjevského režimu a jeho přípravě na válku proti Rusku ve jménu vašich geopolitických zájmů,“ uvedl Něbenzya v prohlášení.

„Ukrajina to ustála“

Na společné tiskové konferenci v Kyjevě Biden připomněl první dny invaze a tehdejší obavy, že invaze může znamenat konec Ukrajiny.

„O rok později to Kyjev ustál a Ukrajina to ustála,“ řekl Biden. „A Amerika stojí při vás a svět stojí při vás.“

„Je to největší pozemní válka v Evropě za tři čtvrtě století a vy jste uspěli navzdory všem a všem očekáváním, kromě vašich vlastních,“ řekl Biden a dodal, že má „plnou důvěru, že budete i nadále vítězit“.

Americký prezident Joe Biden (uprostřed vlevo) kráčí vedle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (uprostřed vpravo) před katedrálou svatého Michala se zlatou kopulí v Kyjevě, 20. února 2023. (Dimitar Dilkoff / AFP/Getty Images)

Biden oznámil kromě půlmiliardové pomoci Ukrajině také houfnicové granáty, protitankové střely, radary pro sledování vzdušného prostoru, ale žádné nové výkonnější zbraně, o které Kyjev žádal.

Ukrajinští představitelé opakovaně vyzývali západní mocnosti, aby jim poskytly stíhačky.

Západ se zdráhá stíhačky do oblasti konfliktu vyslat v obavě z eskalace, že takový krok by mohl přenést konflikt přes hranice do zemí spojenců NATO a potenciálně aktivovat ustanovení článku 5 aliance, podle něhož je útok na jednoho považován za útok na všechny.

Zelenskyj na společné tiskové konferenci uvedl, že s Bidenem hovořili o „zbraních dlouhého doletu a o zbraních, které mohou být Ukrajině ještě dodány, i když předtím dodány nebyly“, ačkoli do podrobností nezabíhal.

Biden sdělil, že později v týdnu oznámí další sankce proti Rusku.

Biden míří do Polska

Nečekaná návštěva amerického prezidenta v Kyjevě předchází plánované cestě do polské Varšavy, která je v konfliktu hlavním podporovatelem Ukrajiny a která slouží jako klíčové centrum pro dodávky zbraní a další pomoci.

„Těším se také na další cestu do Polska, kde se setkám s prezidentem Dudou a vedoucími představiteli našich spojenců na východním křídle, a také přednesu projev o tom, jak budou Spojené státy pokračovat v mobilizaci světa na podporu ukrajinského lidu a základních hodnot lidských práv a důstojnosti,“ uvedl Biden.

Bidenova cesta do Kyjeva je jeho první návštěvou válečné zóny ve funkci prezidenta.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“