Juraj Skovajsa

22. 12. 2022

Během své návštěvy Spojených států ve středu 21. prosince měl ukrajinský prezident Zelenskyj možnost vystoupit před Kongresem USA, mluvit se svým protějškem Joe Bidenem, bezpečnostní radou a kabinetem.

Když Zelenskyj přistával na americké půdě, Bidenova administrativa oznámila, že vyčlenila pro Ukrajinu dalších 1,8 miliardy dolarů na vojenskou pomoc, která poprvé zahrnuje i raketový systém Patriot.

Pro představu o celkovém objemu pomoci, který USA letos Ukrajině poskytly, uvádí americká nevládní organizace Council on Foreign Relations, že na vojenskou pomoc šlo 22,9 miliard dolarů (plus nejnovějších 1,8 mld.), na humanitární pomoc Ukrajině vyčlenily USA 9,9 miliard a jako finanční pomoc poskytly dalších 15,1 miliard.

Po přistání se Zelenskyj sešel s americkým prezidentem Joem Bidenem, kdy za zavřenými dveřmi v Oválné pracovně diskutovali 2 hodiny.

Následovala společná tisková konference, kdy Biden Zelenskému řekl, že v tom „nikdy nezůstane sám“, a uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin „využívá zimu jako zbraň“ tím, že „ničí systémy, které zajišťují teplo a světlo v nejchladnější a nejtemnější části roku“, a proto Spojené státy „poskytnou Ukrajině to, co potřebuje, aby se mohla bránit a uspět na bojišti“.

Biden dále sdělil, že „naší vizí je svobodná, nezávislá, prosperující a bezpečná Ukrajina“ a několikrát zopakoval, že USA poskytnou Ukrajině pomoc. Oba lídři si také vzájemně vyměňovali pochvaly. Např. Zelenskyj řekl, že „stojím zde v USA s prezidentem Bidenem, protože si ho vážím jako člověka, prezidenta a lidské bytosti“.

Poté se Zelenskyj přesunul do Kapitolu, kde jej za dlouhého potlesku přivítal plný sněmovní sál zákonodárců z obou komor Kongresu a kde pronesl svou řeč.

Poděkoval Spojeným státům za dosavadní podporu a vyzval zákonodárce k další podpoře, tvrdíc, že „vaše peníze nejsou charita, jde o investici do globální bezpečnosti a demokracie“.

Zelenskyj navštívil USA právě v době, kdy Kongres jedná o 1,7 bilionovém rozpočtu na příští rok, jehož součástí je i ustanovení pro pomoc Ukrajině v hodnotě kolem 45 miliard dolarů.

Po svém proslovu předal Zelenskyj ukrajinskou vlajku podepsanou vojáky předsedkyním obou komor Kongresu – demokratkám Pelosiové a Harrisové – a popřál boží požehnání a „šťastné a vítězné Vánoce“. Na oplátku dostal americkou vlajku.

Podle lídra republikánů v Senátu Mitche McConella „poskytnutí pomoci Ukrajincům, aby porazili Rusy, je podle většiny republikánů pro Spojené státy nyní prioritou číslo jedna“. Nicméně, jeho protějšek ze Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy sdělil, že Ukrajina by od USA neměla dostávat „bianco šek“ a se zmíněným rozpočtovým zákonem chce počkat až na leden, kdy republikáni převezmou ve Sněmovně většinu.

Několik republikánů z podpory pro Ukrajinu nadšených není. Již dříve vynaložené miliardy kritizovala kongresmanka Greeneová. Na Twitteru si položil řečnickou otázku Matt Rosendale: „Jak můžeme poslat dalších 47 miliard dolarů na bezpečnost Ukrajiny, zatímco naši jižní hranici zaplavují teroristé, drogy a zločinci?“ A republikán Clyde požaduje před další pomocí Ukrajině provedení komplexního auditu.

Čerpáno z článků americké redakce Epoch Times.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.