Gary Bai

27. 2. 2023

Republikánští zákonodárci reagovali na zprávu, že americké ministerstvo energetiky dospělo k závěru, že teorie o úniku z laboratoře je „pravděpodobná“, a uvedli, že toto zjištění potvrzuje to, co mnozí již dlouho tuší.

V článku deníku Wall Street Journal z 26. února se objevila zpráva, že podle tajné zpravodajské zprávy ministerstva energetiky koronavirus pravděpodobně unikl z Wuchanského virologického institutu.

„Takže vláda dohnala to, co skutečná Amerika věděla celou dobu,“ napsal v neděli v příspěvku na Twitteru republikán Jim Jordan.

Zpráva a reakce přichází v době, kdy republikánští zákonodárci zintenzivňují vyšetřování původu nového koronaviru a cenzurního mechanismu mezi vládou a sociálními sítěmi.

Ministerstvo energetiky bylo dříve v této otázce nerozhodné, ale nyní se podle zprávy připojilo k FBI a potvrdilo hypotézu o úniku z laboratoře. Deník ve své zprávě uvedl, že několik lidí, kteří report četli, uvedlo, že úsudek ministerstva byl učiněn s „nízkou důvěrou“.

V reakci na zprávu v neděli poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan pro CNN sdělil, že zpravodajská komunita v tuto chvíli nemá v této věci „definitivní odpověď“.

Republikáni se již dlouho kloní k teorii, že virus unikl z laboratoře ve Wu-chanu. Někteří zdravotníci a zavedená média tuto teorii zpočátku odmítali a označovali její zastánce za rasisty a konspirační teoretiky.

Fauci

Několik republikánů také obvinilo Anthonyho Fauciho, bývalého šéfa Národního institutu pro alergie a infekční nemoci (NIAID), že se spolčil s velkými technologickými společnostmi, jako jsou Facebook a Twitter, aby cenzurovali články s teorií laboratorního úniku v rámci boje proti „dezinformacím“.

„Fauci to věděl hned, ale kvůli financování laboratoře ve Wu-chanu to popíral,“ tweetoval senátor za Montanu Eric Schmitt. „Víme, co bylo dál – když Fauci řekl, Big Techy cenzurovaly. Odhalil jsem toto spolčení jako vrchní st. zástupce a budu pracovat na tom, aby se tento typ cenzury už nikdy neopakoval.“

„Američané to věděli od prvního dne,“ napsal v neděli na Twitteru republikán Andy Biggs. „Bohužel je velké technologické firmy a velká vláda umlčely.“

Republikáni a kritici Fauciho vyjádřili obavy ohledně financování Wuchanského virologického institutu ze strany NIAID prostřednictvím nevládní organizace EcoHealth Alliance, včetně výzkumu, který odborníci označují jako „gain-of-function“. NIAID poskytl organizaci EcoHealth granty ve výši přibližně 3,4 milionu.

„Gain-of-function“ je výzkum zaměřený na posílení vlastností viru, např. jeho smrtelnosti tím, že zvyšuje jeho patogenitu, tedy schopnost způsobovat onemocnění a poškozovat hostitele; nebo přenosnost, tedy snadnější šíření viru.

Národní institut pro zdraví (NIH), pod který NIAID spadá, popřel, že by granty byly určeny na gain-of-function výzkum, a Fauci rozhodnutí udělit granty společnosti EcoHealth obhajoval.

„Stále přibývá důkazů, že covid pochází z laboratoře ve Wu-chanu. Objevili jsme e-maily, které ukazují, že Dr. Fauci byl varován, že virus vypadá jako vytvořený člověkem & pochází z laboratoře, ale možná jednal tak, aby to zakryl. Proč? Potřebujeme odpovědi & odpovědnost,“ stojí v postu oficiálního twitterového účtu republikánské frakce sněmovního výboru pro dohled.

Republikáni ve výboru již dříve zveřejnili interní e-maily NIH, které ukázaly, že Fauci byl na počátku pandemie informován vedoucími vědci, že teorie přirozeného původu koronaviru je „vysoce nepravděpodobná“, byť Fauci veřejně prosazoval teorii přirozeného původu.

Další reakce

Republikánští zákonodárci, jako například senátor Josh Hawley, se pozastavili nad nedostatkem transparentnosti vládního vyšetřování

„Američané si zaslouží znát úplnou pravdu o původu #covid. Už žádná další kamufláž. Znovu předložím zákon, aby byly vládní zpravodajské zprávy o covidu přístupné lidem,“ napsal Hawley.

Obdobně reagoval kongresman Ken Buck: „Elity a akademici dluží omluvu všem, kteří měli oprávněné otázky a obavy ohledně původu covidu. Američané si zaslouží vidět všechny informace týkající se úniku z čínské laboratoře a o původu covidu. Na to se nezapomene.“

Senátor Tom Cotton uvedl, že Spojené státy by se měly zaměřit na další důsledky zprávy, konkrétně na nutnost, aby americká vláda jednala a pohnala čínský režim k odpovědnosti za pandemii.

Deník Epoch Times se obrátil na NIH a ministerstvo energetiky s žádostí o vyjádření.

Překlad a redakční úprava původní zprávy: J. S.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“