Bryan Jung

13. 3. 2023

Nizozemská vláda zablokuje Pekingu přístup k unikátní čipové technologii. Politici argumentují bezpečnostními a lidskoprávními důvody, zatímco Čína obviňuje zemi ze spolčení s USA.

Orgány Komunistické strany Číny (KS Číny) se obořily na Haag a obvinily stát Evropské unie, že v probíhající „válce“ o čipy stojí na straně Spojených států.

Ministryně zahraničního obchodu a rozvojové spolupráce Liesje Schreinemacherová řekla 8. března nizozemskému parlamentu, že navrhované omezení přístupu Číny ke špičkovým moderním zařízením, které využívá ultrafialové světlo k leptání obvodů na procesorových čipech, je nezbytné jak z bezpečnostních důvodů, tak z důvodů lidskoprávních.

Společnost ASML Holdings, která sídlí v nizozemském Veldhovenu, je jediným světovým výrobcem zařízení využívajícího extrémní ultrafialové světlo (EUV) k leptání mikroskopicky přesných obvodů na křemík, což umožňuje jejich těsnější seskupení, a tím zvyšuje jejich rychlost a snižuje energetickou náročnost.

Technologie citlivých čipů

KS Číny se již v minulosti tuto cennou technologii pokoušela od Nizozemců získat.

„Vzhledem k technologickému vývoji a geopolitickému kontextu dospěla vláda k závěru, že z hlediska (mezi)národní bezpečnosti je nezbytné rozšířit stávající kontrolu vývozu konkrétních zařízení pro výrobu čipů,“ napsala Schreinemacherová a dodala, že vláda zveřejní nové předpisy „do léta“.

Pokud jde o to, které konkrétní detaily spadají pod nová omezení a zda ASML může pokračovat v servisu strojů na výrobu čipů, které společnost v Číně již prodala, se stále upřesňuje.

ASML a její čínští zákazníci si nejsou přesně jisti, jak zákaz ovlivní jejich podnikání. Společnosti, které nakupují jejich zařízení, uzavírají s ASML servisní smlouvy o průběžné údržbě. Sekce „instalované základny“ se v loňském roce podílela na celosvětových tržbách společnosti ASML přibližně 25 procenty.

V reakci na rozhodnutí vlády společnost ASML na svých internetových stránkách uvedla, že nová omezení se budou vztahovat na její „nejpokročilejší nástroje pro depozici a imerzní litografii“.

„Vzhledem k těmto chystaným nařízením bude muset ASML požádat o vývozní licence pro dodávky nejpokročilejších imerzních DUV systémů,“ uvedla společnost a dodala, že „bude trvat nějakou dobu, než se tyto kontroly promítnou do legislativy a vstoupí v platnost“.

Čína tvoří 14 % celkových celosvětových tržeb nizozemské firmy a za posledních deset let prodala Číně zařízení pro litografii čipů v hodnotě více než 8,46 miliardy dolarů. ASML má v Číně výzkumná a výrobní centra v Pekingu a Šen-čenu a regionální ústředí v Hongkongu.

Nová pravidla však mohou nepřímo ovlivnit některé výrobky, které v nejhorším případě představují 10 % celosvětového prodeje společnosti ASML, uvedl pro agenturu Reuters analytik ING Marc Hesselink. Mezi zákazníky nizozemské firmy v Číně patří jihokorejští výrobci čipů SK Hynix a Samsung Electronics, kterým by licence byly pravděpodobně i nadále uděleny.

Několik čínských čipových společností, jako jsou SMIC a YMTC, již čelí obchodním omezením ze strany USA a nyní se k nim mohou přidat další zábrany v podobě holandského zákazu.

Západ versus Čína

Nizozemský premiér Mark Rutte rokoval letos v lednu s americkým prezidentem Joem Bidenem o pokročilé čipové technologii vyráběné nizozemskou společností ASML Holdings a dalších bezpečnostních otázkách.

Odborníci z technického průmyslu tvrdí, že nedostatečný přístup k nejnovějším technologiím od ASML se stal vážnou překážkou v dlouhodobých plánech Pekingu na rozvoj vlastního domácího čipového průmyslu.

Čínští výrobci jsou v současné době schopni vyrábět pouze čipy nižší třídy, které se používají v automobilech a ve většině spotřební elektroniky, nikoli však čipy používané v chytrých telefonech, serverech a dalších vyspělých produktech.

Bidenova administrativa zavedla v říjnu vývozní kontroly, aby omezila přístup Číny k vyspělým čipům, které by podle ní mohly být zneužity pro nekalé účely. Existují strategické obavy, že režim by mohl pokročilé čipy využít k výrobě zbraní, posílení stávajícího sledovacího aparátu, dalšímu porušování lidských práv a zlepšení rychlosti a přesnosti své vojenské logistiky.

Bílý dům vyzval spojence jako Japonsko, Nizozemsko a další státy Evropy, aby se v probíhající čipové válce mezi Pekingem a Washingtonem postavily na jeho stranu.

Čína protestuje

Čínská vláda kroky Spojených států a jejich spojenců kritizuje s tím, že jde o porušení zásad volného trhu v mezinárodním obchodě.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning obvinila „jednotlivou zemi“ v narážce na Spojené státy, že se snaží „zajistit si vlastní hegemonii“ zneužíváním národní bezpečnosti jako záminky k tomu, aby „zbavila Čínu jejího práva na rozvoj“.

„Důrazně se stavíme proti tomu, aby Nizozemsko zasahovalo a omezovalo administrativní prostředky normální hospodářské a obchodní výměny mezi čínskými a nizozemskými podniky,“ uvedla mluvčí Mao Ning s poznámkou: „Podali jsme nizozemské straně stížnost.“

Schreinemacherová uvedla, že čínský protest proti rozhodnutí její vlády omezit vývoz čipové technologie je „pochopitelný“, ale že přesto očekává, že diplomatické vztahy zůstanou dobré.

Nizozemská ministryně prohlásila, že Čína zůstane pro Nizozemsko i Evropu hlavním obchodním partnerem a že Evropané nakupují solární panely z Číny, zatímco Číňané mohou stále nakupovat zařízení ze Západu, včetně strojů ASML, na které se omezení vztahovat nebudou.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.