Milan Kajínek

13. 3. 2023

Proslulý soubor Shen Yun Performing Arts odehrál v Praze od pátku do neděle čtyři přestavení, která vidělo více než devět tisíc diváků. Představení navštívili učitelé, politici, podnikatelé i umělci. Soubor Shen Yun proslul jako celosvětově nejvlivnější umělecké těleso oživující prastarou čínskou kulturu, která byla od počátku komunismu v Číně téměř nenávratně zničena.

„Odnáším si obrovské zážitky. Člověk má okamžitě chuť se tam rozjet,“ říká majitel pivovaru Vojtěch Ryvola inspirovaný prastarou čínskou kulturou, kterou soubor Shen Yun přinesl na jeviště Kongresového centra. „Moc mě to potěšilo, moc mě to nadchlo.“

Ale pivovarník se zároveň po těchto slovech zamyslel nad současnou situací v Číně. „Po určitých scénách z představení se člověk zároveň bojí, aby to tam nebylo tak, že tam neuvidí ten tanec, ale uvidí tam spíš to špatné. To znamená – uvidí tam boj proti tomu tanci,“ naznačuje pan Ryvola střet mezi režimem a tradiční kulturou.

„Opravdu budu rád, když se do Číny někdy podívám, ale nevím, jestli tam najdu to krásno, jestli tam nenajdu spíš to šedivo,“ říká pan Vojtěch Ryvola, který přestavěl loď na unikátní minipivovar, který kotví v Praze na řece Vltavě a funguje zároveň jako restaurace.

Ač je soubor Shen Yun nositelem tradiční čínské kultury, současný čínský režim mu nedovoluje vstoupit na území Číny. „To jsem nevěděl, takže to mě mrzí, ale aspoň můžou vystupovat tady,“ míní pivovarník.

Diváci ve vyprodaném hledišti pražského Kongresového centra na představení souboru Shen Yun, 12. března 2023. (Qingrui An / The Epoch Times)

Kromě tanečního souboru a živého orchestru nabízí Shen Yun také sólová pěvecká vystoupení. „Když zpívala ta paní, to bylo tak neuvěřitelné mrazení, že to je zážitek na celý život,“ komentuje pivovarník vystoupení sopranistky Tian Li, která přednesla píseň s názvem Jen Stvořitel nás může zachránit.

„Ale hlavně se člověk najednou zastaví a začne přemýšlet trošku jinak. Trošku jinak i v tom, že to opravdu působí i na duši, nejenom na tělo,“ komentuje účinky představení majitel lodi s restaurací.

A nad čím po představení přemýšlí? „Teď zrovna hloubám na tím, že by se člověk měl zastavit, že prcháme neustále dopředu a snažíme se pořád o něco lepšího a lepšího, a člověk by se měl zastavit a podívat se zpátky,“ naráží pan Ryvola na pět tisíc let staré kořeny čínské kultury.

Jak uvádějí oficiální stránky souboru, stála u jeho založení v roce 2006 v New Yorku skupina klasických čínských umělců, kteří si vytyčili poslání „oživit tradiční, božsky inspirovanou čínskou kulturu a podělit se o ni se světem“. Dnes Shen Yun provozuje celkem osm souborů. Každý z nich obsahuje nejenom taneční soubor, ale také hudebníky tvořící živý orchestr.

Umělci každý rok cestují po všech kontinentech s novým programem.

Igor Chaun o představení Shen Yun. „Tohle divadlo má obrovský mezinárodní úspěch“

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).