Juraj Skovajsa

11. 3. 2023

Letos znovu zavítal do Prahy Shen Yun Performing Arts, světoznámý soubor prezentující tradiční čínskou kulturu a její nejniternější podstatu. V našem hlavním městě jsou tentokrát k vidění čtyři představení. V hledišti vyprodaného Kongresového centra nechyběly známé osobnosti společenského života či podnikatelské sféry.

„Pro nás Evropany je skvělé vidět kulturu z jiné části světa a vnímat emoci té kultury,“ prozradil motivaci, která jej dovedla na představení, Jaromír Sladkovský, předseda představenstva a generální ředitel Reiffeisen investiční společnosti.

„Z mého pohledu je kultura to, co dělá národ národem a co přežije. Takže ty civilizace, které neměly žádnou kulturu, tak po nich nic nezbylo. A Čína jako velmi starý národ má velmi širokou kulturu a stojí za to se do toho trošku podívat,“ rozjímal nad představením Sladkovský.

Soubor Shen Yun Performing Arts je dnes přední uměleckou společností v oblasti klasického čínského tance a hudby. Každý rok přináší nové představení, které doprovází živý orchestr, taneční vystoupení klasického čínského tance, etnických a lidových tanců a tanců založených na příbězích a legendách z prastaré i současné Číny.

Vyprodané představení souboru Shen Yun v pražském kongresovém centru, 10. března 2023. (Kamil Rakyta / The Epoch Times)

Během rozhovoru v Kongresovém centru, kde soubor právě vystupuje, se podělil také o krátké zamyšlení: „V průběhu představení jsem přemýšlel o zasazení souboru do současných reálií. A čím je člověk starší, tím si říká, že lidský život je kratší a kratší v běhu dějin a ono nás to pobízí na tom pracovat i v rámci té svojí kultury, toho svého místa, tak aby to, co je nám přirozené – jako žití v demokratické společnosti – abychom si to chránili, abychom na tom pořád pracovali.“

Pan Sladkovský naráží na skutečnost, že soubor Shen Yun sídlí a tvoří v New Yorku, nezávisle na současném čínském režimu. Posláním souboru je obnovit tradiční čínskou kulturu, jejíž odkaz byl za vlády komunismu v Číně značně poničen.

„Nezbytnost pracovat na hodnotách naší společnosti,“ to je inspirace, kterou si z večerního představení odnáší, „často se nám stane, že to bereme za dané, a ono to zase tak dané není,“ říká pan Sladkovský.

Odborníci z oboru obvykle hodnotí uměleckou kvalitu Shen Yun „vysokými čísly“ a podobně to vidí také čeští diváci v Kongresovém centru.

„Pro mě je to něco neskutečného, úžasného, nádherného, prostě bomba, všem to doporučuji,“ říká bankéřka Jitka Pavlíčková, která si z představení odnáší kromě silných kulturních zážitků také duchovní poselství.

Duchovní poselství si z představení odnáší bankéřka Jitka Pavlíčková. (Kamil Rakyta / The Epoch Times)

„To co v představení člověk vidí, tak to dává opravdu vyšší poselství,“ říká paní Pavlíčková. „Každý něčemu věří. Něco tady je a to, co předvádějí tito lidé, je něco mýtického a myslím si, že se to odráží v duši každého, kdo tady je. Vidím to na potlesku diváků.“

„Že půjdeme na představení jsem se dozvěděla dnes. Byla jsem nadšená, že můžu jít, protože jsem tancovala, a trošku znám i ty čínské tance a znám i tu mytologii,“ říká po představení bankéřka.

Tanečníci podle paní Pavlíčkové tančí s „lehkostí a grácií“.

Hlavním poselstvím dnešního večera je pro bankéřku „pokora“. „Myslím si, že pokora, obrátit se sám k sobě a šířit takové to dobro mezi lidi,“ dodává paní Pavlíčková, která působí v oblasti financování firem.

Učitelku hudby Danu Makovskou zaujalo erhu, tradiční čínský dvoustrunný nástroj, ale také propojení čínských nástrojů v orchestru se západními nástroji.

Dana Makovská
Učitelka hudby Dana Makovská. (Epoch Times / Sifan)

„Mě se to velice líbilo. Nevím, jestli tu hudbu skládal někdo z Evropy, tedy ze Západu, nebo z Východu, ale myslím si, že ta symbióza západních a východních nástrojů je perfektní. Zvukově, i ta kompozice, je takový střed, vyvážení východní kultury a Evropy. Cítila jsem, že to do sebe krásně zapadá. Je to moc pěkné,“ popisovala svůj dojem Dana Makovská.

Naprostou souhru vnímala i mezi orchestrem a tancem a v této souvislosti dodala, že Shen Yun „je zároveň cestou, která je blízká i nám. Je to pohlazení pro duši a zároveň taková meditace“.

A co si z představení odnáší? „Že nám chybí sebevyjádření a ty tradice, a proto jsou ve společnosti boje a války. Ale že to jde i jinak – právě tou cestou sebevyjádření.“

Večerní představení přilákalo také letušku Terezu Pisani, kterou představení překvapilo. „Vůbec jsem nevěděla, co mám od představení čekat, ale moc se mi to líbilo,“ říká paní Pisani. „Na představení jsem se dostala náhodou a jsem za to ráda.“

Na večerní představení souboru Shen Yun v Kongresovém centru se přišla podívat také letuška Tereza Pisani. (Kamil Rakyta / The Epoch Times)

„Něco takového jsem zatím neviděla, moc se mi líbily barvy. Seděla jsem velice blízko pódia, měla jsem pocit, že jsem přímo uvnitř představení,“ říká paní Pisani.

„Je mi velice líto, že v dnešní době jsou země a obyvatelé, kteří musejí trpět kvůli lidem, kterým nezáleží na tom, aby bylo na světě hezky a dobře,“ říká letuška. „Kdyby bylo možné na tom cokoliv změnit, tak by to bylo určitě skvělé, a jestli tohle představení pomůže lidem uvědomit si, co se někde jinde děje, tak to bude určitě jedině dobře,“ komentuje paní Pisani scénky z představení, které umělecky zobrazují některé události v současné Číně.

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).