Zdenka Danková

14. 3. 2023

Prezident republiky Petr Pavel společně s manželkou Evou Pavlovou ve dnech 13. až 14. března 2023 uskutečnili tradičně první pracovní návštěvu Slovenské republiky.

První den, 13. března, je očekával uvítací ceremoniál s vojenskými poctami konaný u příležitosti pracovní návštěvy na nádvoří prezidentského paláce v Bratislavě. Poté se český prezident zapsal do Knihy hostů ve velkém sále bratislavského hradu. Následovalo soukromé setkání prezidenta České republiky a prezidentky Slovenské republiky ve Zlatém salonu, po něm následovalo setkání prezidentů za přítomnosti tisku.

Podle Echo24.cz Pavel na tiskové konferenci také podpořil například i sňatky homosexuálů a jejich možnost adoptovat děti. Podle Pavla je pro děti lepší, když mají příležitost na láskyplné prostředí, než aby vyrůstaly v dětském domově.

„Setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou bylo připomínkou hodnot, které naše národy spojují, i výzev, jimž společně čelíme. Děkuji za vřelé přijetí, díky kterému se cítím téměř jako doma. Těším se na spolupráci nejen v oblasti energetiky, ekologie, ale i boje proti dezinformacím,“ poznamenal na svém Twitteru český prezident.

Odpolední hodiny probíhaly ve znamení kladení věnců u pomníků významných historických osobností, jako byl Milan Rastislav Štefánik nebo T. G. Masaryk. Nebylo vynecháno ani uctění památky obětí homofobních vražd. Na náměstí SNP v Bratislavě následoval pietní akt položení květin k Památníku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

„Během cesty na Slovensko jsme položili květinu i k památníku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, obětí hledání pravdy, o které mají média svobodu psát a veřejnost má právo o ní vědět. Jejich smrt pro nás zůstává důležitou připomínkou, že otevřenou komunikaci je třeba chránit,“ uvedl Petr Pavel na svém Twitteru.

Návštěva české hlavy státu na Slovensku, 13. března. (Twitter)

Prezidentka Čaputová uvítala mnohé názory, které oba představitelé států mají společné, a k tomu rovněž návrh ke společné cestě na Ukrajinu. Český prezident dodal, že Ukrajinu bude i nadále silně podporovat.

Ve večerních hodinách se prezidentský pár s doprovodem dostavil do nové budovy Slovenského národního divadla k veřejné diskuzi s prezidentkou Čaputovou v Sále opery a baletu.

Druhý den cesty, v úterý dne 14. března 2023, ráno následoval příchod prezidenta Pavla k budově Českého domu Bratislava a setkání s panem Borisem Kollárem, předsedou Národní rady Slovenské republiky, a rovněž s premiérem Eduardem Hegerem.

Poté se Pavel setkal s mladými osobnostmi nevládních organizací a na závěr návštěvy sousední země zhodnotil a shrnul obsah své návštěvy před budovou Českého domu, uvedl Komunikační tým prezidenta Petra Pavla.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.