Juraj Skovajsa

22. 3. 2023

Ani poté, co minulý týden Slovensko a Polsko schválilo poskytnutí svých letounů MiG-29 Ukrajině, postoj Spojených států ohledně poskytnutí jejich stíhaček se nemění. Brzy ale USA odešlou Abramsy a v pondělí navíc administrativa schválila další „muniční balíček“

Na úterní tiskové konferenci ministerstva zahraničí se zástupce tiskového mluvčího Vedant Patel vyjádřil k otázce The Epoch Times, zda USA změní svůj postoj ohledně neposkytnutí amerických stíhaček Ukrajině poté, co Slovensko a Polsko minulý týden odsouhlasily transfery starých MiGů-29 svému východnímu sousedovi.

„Na našem postoji to nic nemění. [Ministr zahraničí Antony Blinken] měl příležitost o tom trochu pohovořit na tiskové konferenci v Niamey [v Nigeru],“ řekl Patel.

I když jsou USA proti přímému prodeji či poskytnutí svých stíhaček Ukrajině, stojí za zmínku, že Slovensku slíbily protihodnotu. DeníkN včera informoval s odvoláním se na slovenského ministra obrany Jaroslava Nadě, že Slováci dostanou dvanáct bojových vrtulníků AH-1Z Viper od Bellu s výraznou slevou. EU poskytne Slovensku za darování MiGů finanční kompenzaci v hodnotě 200 mil. EUR, informovala agentura AP.

Polsko svůj zastaralý „letecký park“ obměňuje velkým nákupem 48 jihokorejských stíhaček FA-50, který byl podepsaný loni, a 32 americkými F-35, jejichž nákup zahájilo již v roce 2020, a z nichž první mají být Polsku dodané příští rok.

Tanky a munice

Na včerejší tiskové konferenci Pentagonu generál Pat Ryder sdělil, že bude posílat Ukrajině tanky Abrams, ale ne novější model M1A2, který původně USA v lednu Ukrajině slíbili. Namísto toho pošlou starší model M1A1.

Změna modelu dle Rydera vzešla ze vzájemné domluvy s Ukrajinou kvůli termínu dodání, který by byl při původním slibu zřejmě až příští rok. Konkrétní termín dodání 31 tanků M1A1 však neupřesnil.

„Ukrajině poskytne také velmi podobné možnosti jako M1A2, včetně vylepšeného pancéřování a zbraňových systémů, včetně kanonu ráže 120 mm a těžkého kulometu ráže 50 mm,“ upřesnil možnosti staršího modelu Ryder.

Generál zároveň informoval, že prezident Biden schválil další bezpečnostní balíček Pentagonu pro Ukrajinu, který byl oznámený v pondělí. Jde o již o 34. Bidenův balíček pro Ukrajinu od začátku ruské invaze.

Balíček v hodnotě 350 milionů $ obsahuje střely pro systém HIMARS, 155 mm dělostřelecké granáty, minomety a minometní granáty, 25 mm náboje atd.

Související témata

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).