Zachary Stieber

29. 3. 2023

Podle nově zveřejněných e-mailů administrativa prezidenta Joea Bidena tlačila na společnost Meta, aby omezovala určité zprávy ve WhatsAppu.

Jeden z e-mailů ukazuje, že Rob Flaherty, asistent prezidenta, vedl v březnu 2021 komunikaci s vedoucími společnosti Meta, ve které se ptal, jak společnost pracuje na snížení „škod“.

„Na Whatsappu, může to vypadat, že si hraji na to, že jsem vás dostal, ale asi jsem zmatený z toho, jak měříte snižování škod,“ napsal. „Pokud zprávu nevidíte, jsem opravdu zvědavý – jak víte, jaké druhy zpráv jste omezili? Domnívám se, že tam máte dobrou pastičku na myši, a to je druh informace, kterou hledáme … jaké zásahy jste provedli a co jste zjistili, že funguje a nefunguje?“

„Myslím, že tady mám stejnou otázku jako u Facebooku a Instagramu. Myslíte si lidi, že to máte pod kontrolou? Na to zřejmě odpovíte ano, takže skutečná otázka asi zní jako vždy: jak měříte úspěch? Snížení počtu přeposílání? Měřený dopad napříč produkty Facebooku?“ Flaherty dodal v dalším e-mailu.

WhatsApp je služba pro soukromé zasílání zpráv, kterou Facebook koupil v roce 2014, což tehdy vyvolalo obavy o osobní údaje uživatelů. Mateřskou společností WhatsApp i Facebooku je společnost Meta.

Flaherty a Andrew Slavitt, v té době hlavní poradce Bílého domu pro covid-19, tlačili na vedení společnosti Meta, aby podniklo kroky proti údajným dezinformacím o covidu-19. Vyjádřili obavy, že takové informace – i kdyby byly pravdivé – by mohly vést k tomu, že lidé se budou zdráhat  očkovat. Bidenova vláda se agresivně snažila přimět Američany k očkování, a to i prostřednictvím povinného očkování. E-mail navazoval na telefonát Slavitta s představiteli Mety, v němž diskutovali o WhatsAppu.

Jeden z vedoucích pracovníků společnosti Meta odpověděl a informoval Flahertyho, že přibližně 90 % zpráv zasílaných v aplikaci WhatsApp jsou zprávy mezi dvěma jednotlivci, zbytek se posílá ve skupinových chatech. Společnost Meta však kroky k řešení údajných dezinformací podnikala.

„Máte pravdu, že bez možnosti vidět obsah zpráv v aplikaci WhatsApp nejsme schopni měřit rozšířenost (a s tím související snížení) jednotlivých typů obsahu. WhatsApp se snaží kontrolovat šíření dezinformací a informovat uživatele prostřednictvím záměrných zásahů do produktu – například označováním a omezováním přeposílání zpráv,“ uvedl vedoucí zaměstnanec.

„Základní myšlenka spočívá v tom, že zprávy, které nepocházejí od blízkého kontaktu, jsou ve srovnání s typickými zprávami zasílanými ve službě WhatsApp méně osobní a mohou být náchylnější k tomu, aby obsahovaly dezinformace. Označení („přeposláno“; a „mnohokrát přeposláno“, pokud byla zpráva přeposlána pět a vícekrát) mají přimět lidi, aby se při čtení zprávy zastavili a přemýšleli, než přepošlou něco, co nemusí být přesné. Omezení počtu přeposílaných zpráv (maximálně pět chatů najednou; jeden chat najednou u zpráv s vysokou frekvencí přeposílání), slouží k omezení jejich šíření.“

Vedoucí pracovník pak sdělil, že po zavedení limitů pro zprávy s vysokou frekvencí přeposílání na počátku pandemie covidu-19 se počet těchto zpráv celosvětově snížil o 70 procent.

„Samozřejmě, že ne všechny přeposílané zprávy jsou dezinformace, takže jde ze své podstaty o poněkud neostré nástroje, ale jsou důležité – a mnoho jiných služeb pro zasílání zpráv [mylšeno konkurence] je nemá,“ uvedl manažer.

Sdělil také, že WhatsApp banuje účty zapojené do „masového marketingu nebo podvodného chování“, včetně účtů, „které se snaží využívat covidové dezinformace“.

Vedoucí pracovník také vyzdvihl, že WhatsApp zavedl funkci umožňující uživatelům klepnutím na tlačítko lupy spustit vyhledávání pro překontrolování přeposlaných zpráv a dodal: „To pomáhá uživatelům najít výsledky zpráv nebo jiné zdroje důvěryhodných informací o zprávách, které obdrželi mimo své blízké kontakty – a je k dispozici v angličtině, španělštině a dalších jazycích.“

Společnost WhatsApp také poskytla 1 milion dolarů organizaci pro ověřování faktů International Fact-Checking Network a uživatelé tak mohou dostávat odpovědi od „bota pro ověřování faktů“. Odpovědi pocházejí od organizací, jako je Světová zdravotnická organizace.

Flaherty na to reagoval: „Řeknu, že mě opravdu nejvíce zajímá, jaké účinky měly vámi testované intervence a produkty na zvýšení zájmu o očkování v komunitách, které se zdráhají… Opravdu se nemohu zajímat o produkty méně, pokud nemají měřitelný dopad. A i když bylo produktové safari zajímavé, nakonec mě zajímá hlavně to, jaká opatření a změny děláte, abyste zajistili, že problém zdráhání se s očkováním v naší zemi nezhoršíte.“

„Stále nemám dobrou, empirickou odpověď na to, jak efektivní jste byli při omezování šíření obsahu skeptického vůči očkování a dezinformací mezi lidmi, kteří se očkování brání,“ dodal.

Flaherty dále tvrdil, že WhatsApp pomohl „zvýšit skepticismus“ ve volbách 2020 a že průnik do amerického Kapitolu po volbách byl „z velké části zosnován na vaší platformě“. Požádal o „ujištění, podložené údaji, že zde neděláte totéž znovu“.

„Rozumím. Myslel jsem si, že prostřednictvím [redigováno] jsme na to reagovali lépe – a pracujeme na tom, abychom získali data, která jasněji ukážou svět covidového obsahu, který se nejvíce distribuuje, s jasnou představou o tom, jaké procento tohoto obsahu tvoří obsah váhavosti s vakcínou a jak to řešíme,“ uvedl vedoucí představitel společnosti Meta. „Vím, že [redigováno] Andymu řekl, že bude chvíli trvat, než tho dosáhneme, a na tomto univerzu dat pracujeme. Zajistím, že na vaše otázky budeme reagovat jasněji.“

Zprávy byly zajištěny v rámci federální žaloby Missouri v. Biden.

Meta ani Bílý dům na žádosti o komentář nereagovaly.

„Drtivé důkazy jsou jasné: nejvyšší úrovně naší federální vlády potlačují práva Američanů vyplývající z prvního dodatku, kteří mají opačné názory,“ uvedl v e-mailovém prohlášení pro The Epoch Times vrchní st. zástupce Louisiany, republikán Jeff Landry, jeden z žalobců. „Tato ohavná a nezákonná názorová cenzura ze strany Bílého domu, FBI, CDC, CISA a dalších agentur nejenže potlačuje projevy, ale také neprávem způsobuje vážné a nenapravitelné škody občanům a státům, jejichž povinností je chránit jejich základní práva.“

Soudce Terry Doughty, který případu předsedá, nedávno zamítl pokus vlády o rozpuštění případu. Stejnému soudci byla nedávno přidělena i hromadná žaloba, ve které žalující tvrdí, že vláda svým tlakem na velké technologické společnosti k cenzuře obsahu porušila práva Američanů podle prvního dodatku ústavy USA.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).