Zachary Stieber

12. 4. 2023

Manhattanský okresní prokurátor zažaloval republikána Jima Jordana. Tvrdí, že předseda sněmovního justičního výboru proti němu zahájil zastrašovací kampaň.

Porota v New Yorku přesvědčená manhattanským okresním prokurátorem Alvinem Braggem nedávno vznesla obvinění proti exprezidentovi Donaldu Trumpovi, což vyvolalo ostrou kritiku ze strany Jordana a dalších republikánů. Jordan si předvolal ke slyšení jednoho z Braggových bývalých zástupců a také požádal o dokumenty a svědectví současného zástupce. Kromě toho Braggovo rozhodnutí veřejně pranýřoval.

Demokratický prokurátor Bragg v žalobě uvádí, že republikán Jordan zahájil „průhlednou kampaň s cílem zastrašit a napadnout okresního prokurátora Bragga, přičemž požaduje důvěrné dokumenty a svědectví od samotného okresního prokurátora i jeho současných a bývalých zaměstnanců a úředníků“.

V podání dále uvádí, že Kongres nemá dohledovou pravomoc nad státním trestním stíháním a že Jordanův postup zasahuje do státní suverenity.

„Jordan tvrdí, že se snaží provádět ,dohled‘. Podle ústavy však nemá žádnou pravomoc dohlížet na státní a lokální trestní záležitosti. Z definice tedy nemá žádný legitimní legislativní důvod pro vydání tohoto předvolání,“ uvádí se v žalobě. „Předvolání ohrožuje svrchované pravomoci států, důvěru v diskrétnost jednání velké poroty a integritu probíhajícího trestního stíhání. Tento soud by měl takové požadavky zakázat.“

„Za prvé, obviňují prezidenta z žádného trestného činu. Pak podají žalobu k zablokování dohledu Kongresem, když se ptáme na federální fondy, které k tomu podle nich použili,“ řekl Jordan v reakci na podání žaloby.

Kongresman uvedl, že stíhání Trumpa se dotýká federálních zájmů.

„Pokud se státní nebo místní prokurátoři budou moci zapojit do politicky motivovaného stíhání prezidentů Spojených států (bývalých nebo současných) za osobní činy, může to mít zásadní dopad na to, jak se prezidenti rozhodnou vykonávat své pravomoci během výkonu funkce. Prezident by se například mohl rozhodnout, že se vyhne akci, o níž se domnívá, že je v národním zájmu, kvůli tomu, že by měla negativní dopad na město New York, protože by se obával, že bude v New Yorku vystaven odvetnému trestnímu stíhání,“ napsal v jednom z nedávných dopisů Braggově kanceláři.

Členové Kongresu nyní kvůli tomuto stíhání musí zvážit přijetí legislativních opatření na ochranu bývalých a/nebo současných prezidentů před „politicky motivovaným stíháním ze strany státních a místních úředníků“, dodal.

Žalobu podal Bragg den poté, co justiční výbor Sněmovny reprezentantů oznámil, že na Manhattanu uspořádá slyšení o násilných trestných činech.

Slyšení „bude zkoumat, jak pro-zločinecky a proti obětem zaměřená politika manhattanského okresního prokurátora Alvina Bragga vedla k nárůstu násilné trestné činnosti a k většímu nebezpečí v komunitách New Yorku,“ sdělil panel výboru.

Překlad původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.