Gary Bai

13. 4. 2023

Donald Trump podal občanskoprávní žalobu na svého bývalého právníka Michaela Cohena o náhradu škody ve výši více než 500 milionů dolarů. Obviňuje jej z porušení advokátního tajemství, bezdůvodného obohacení a z dalších zavinění.

„Žaloba a četná pochybení Michaela Cohena – odsouzeného zločince – mluví sama za sebe, a Cohen se k nim doznává ve svých knihách plných lží, podcastech a četných vystoupeních v médiích,“ napsal Trumpův mluvčí v prohlášení pro The Epoch Times. Žaloba byla podána v úterý u federálního soudu v New Yorku.

V žalobě stojí, že Cohen se po ukončení dvanáctiletého právního vztahu s Trumpem, na který se vázalo advokátní tajemství, dopustil „několikanásobného porušení fiduciárních povinností, bezdůvodného obohacení, zpronevěry a porušení smlouvy“ a také „šíření nepravd“ o Trumpovi.

Trumpova žaloba také vyčísluje odškodnění, které by mělo „výrazně přesáhnout“ 500 milionů dolarů, a požaduje soudní proces s porotou.

Občanskoprávní žaloba právně nesouvisí s případem manhattanského okresního prokurátora Alvina Bragga vedeným proti exprezidentovi, ale Cohenova veřejná prohlášení o případu, která vedla k Braggovu obvinění Trumpa, jsou v žalobě uvedena jako podpůrné skutečnosti. Braggovo obvinění se soustředí na platby, které měl Trump údajně prostřednictvím Cohena zaplatil pornoherečce Stormy Danielsové za mlčení o údajném poskytnutí „služeb“.

Cohen byl v letech 2006 až 2018 Trumpovým právním zástupcem a viceprezidentem Trump Organization. V roce 2018 byl odsouzen federálním soudem za porušení pravidel financování volební kampaně v souvislosti se zprostředkováním plateb Danielsové a další ženě, které tvrdí, že měly s Trumpem poměr. Za tato obvinění si Cohen odpykával trest odnětí svobody od května 2019 do července 2020. Trump popřel, že by měl poměr s některou z žen nebo že by platby nařídil.

V žalobě se zmiňuje konkrétně Cohenova kniha z roku 2020 s názvem „Disloyal: A Memoir: The True Story of the Formal Personal Attorney to President Donald J. Trump“ (Neloajální: Memoár: Skutečný příběh bývalého osobního právníka prezidenta Donalda J. Trumpa), která má být dalším příkladem tohoto porušení povinností, protože kniha odhalila důvěrné informace o žalobci, a tím porušila dohodu o mlčenlivosti mezi Trumpem a Cohenem.

„Přestože je kniha Disloyal inzerována jako faktografické memoáry, je plná zavádějících popisů, nepravd a vyloženě zkreslených informací o [Trumpovi],“ tvrdí žaloba.

Další kniha, kterou Cohen vydal v roce 2022, „Revenge: How Donald Trump Weaponized the US Department of Justice Against His Critics“ (Msta: Jak Donald Trump zneužil americké ministerstvo spravedlnosti proti svým kritikům), rovněž dle žaloby obsahovala důvěrné informace porušující dohodu o mlčenlivosti.

Vydání těchto knih bylo součástí Cohenova „protiprávního jednání, které bylo úmyslné, promyšlené, zlovolné a motivované jeho touhou získat slávu, pozornost, proslulost a bohatství“, uvádí se v podání.

Dále žaloba tvrdí, že v období před dubnovým obviněním Trumpa Cohen „zvýšil četnost a nepřátelskost nezákonných činů“ a že „se zdá, že se osmělil a opakovaně pokračuje v nepravdivých a lživých prohlášeních“.

Do čtyř svých podcastů v únoru 2021, září 2021, lednu 2022 a dubnu 2022 Cohen pozval Danielsovou a diskutoval s ní o jejích údajných stycích s Trumpem.

Cohen znovu odvysílal epizodu z února 2021 s Danielsovou v březnu 2023, kdy Cohen vypovídal před velkou porotou, která nakonec odhlasovala obvinění Trumpa ze 34 trestných činů falšování obchodních záznamů v souvislosti s údajnou Trumpovou platbou Danielsové.

Cohenův advokát Lanny Davis v reakci na žádost o komentář ohledně žaloby sdělil televizi Fox News Digital, že „pan Trump opět využívá a zneužívá soudní systém jako formu obtěžování a zastrašování Michaela Cohena“.

„Zdá se, že je vyděšen hrozícím právním nebezpečím a snaží se vyslat vzkaz dalším potenciálním svědkům, kteří proti němu spolupracují s prokurátory,“ řekl Davis pro Fox. „Pan Cohen se nenechá odradit a je přesvědčen, že na základě faktů a zákona žaloba neuspěje.“

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.