Tom Ozimek

15. 5. 2023

Podle pravděpodobnostního modelu newyorské pobočky Fedu jsou šance, že Spojené státy upadnou do recese někdy v průběhu příštích 12 měsíců, nejvyšší za posledních 40 let.

Pravděpodobnost, že USA vstoupí do recese v příštím roce, vzrostla na 68,2 procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 1982. Indikátor rizika recese Fedu je dokonce větší než v listopadu 2007, tedy krátce před krizí, kdy činil 40 procent. Model recese je založen na rozdílu mezi výnosem tříměsíčních a desetiletých výnosů na amerických dluhopisech.

Mnozí odborníci předpovídali již měsíce, že americké HDP bude zpomalovat a spolu s tím se bude zhoršovat i situace na pracovním trhu.

V důsledku chaosu v bankovním sektoru, který byl vyvolán pádem Silicon Valley Bank, odhadovali ekonomové Fedu příchod mělké recese.

„S ohledem na posouzení potenciálních hospodářských dopadů nedávných událostí v bankovním sektoru obsahovaly projekce pracovníků na zasedání v březnu mírnou recesi, která začne později letos, a dostaneme se z ní v průběhu následujících dvou let,“ uvádějí zápisy z březnového zasedání Výboru pro otevřený trh Federálního rezervního systému (FOMC).

Stále více odborníků věří, že šance na recesi jsou vysoké.

Bývalý ministr financí Larry Summers řekl pro Foreign Policy, že si myslí, že pravděpodobnost recese je v následujících 12 měsících „pravděpodobně kolem 70 procent“.

„Když dám dohromady zpoždění spojené s měnovou politikou, rizika úvěrové krize, potřebu pokračovat v opatřeních týkajících se inflace, riziko geopolitických nebo jiných otřesů ovlivňujících komodity, 70 procent by bylo rozmezí, ve kterém bych se pohyboval.“

Ekonomové z Capital Economics zveřejnili svou nejnovější čtvrtletní zprávu o výhledu americké ekonomiky, v níž varují, že „akutní bankovní stres“ povede k „dalšímu zpřísnění“ úvěrových podmínek, takže jsou „ještě více přesvědčeni, že ekonomika letos upadne do recese“.

Ekonomové ING jsou se svou předpovědí recese také „přesvědčeni více než kdy jindy“ a ve své výzkumné zprávě se odvolávají na finanční turbulence a zpřísnění měnové politiky Fedu.

Nedávný průzkum veřejného mínění CNBC ukázal, že většina Američanů se domnívá, že země směřuje k recesi nebo se již do hospodářského poklesu dostala. A také, že 69 procent dospělých Američanů má negativní názor na současnou ekonomickou situaci, což je nejvyšší hodnota od začátku provádění průzkumu před 17 lety.

Zvýšené riziko recese přichází v době, kdy ve Washingtonu dochází k patové situaci ohledně dluhového stropu.

Ministerstvo financí varovalo, že pokud nedojde k dohodě mezi republikány a demokraty, mohou Spojené státy vyhlásit platební neschopnost již 1. června.

Bílý dům zveřejnil analýzu, podle níž by i „krátká“ platební neschopnost mohla zlikvidovat půl milionu pracovních míst a „vleklá“ by mohla potopit až 8,3 milionu pracovních míst.

Když Spojené státy v lednu dosáhly horní hranice dluhu 31,4 bilionu dolarů, začalo ministerstvo financí přistupovat k mimořádným opatřením.

Během té doby předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy navrhl zvýšení dluhového stropu, ale s podmínkou výdajových škrtů administrativy. O těch však prezident Joe Biden původně nechtěl vůbec diskutovat a slíbil, že pokud se dostane na jeho stůl, bude návrh vetovat.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.