Nathan Worcester

18. 5. 2023

Podle nově odtajněných svědectví pracovníků Národních archivů USA, která zazněla během slyšení před sněmovním zpravodajským výborem, je nesprávné zacházení s utajovanými dokumenty ze strany prezidentů již řadu desetiletí pravidlem, nikoli výjimkou.

William Bosanko, provozní ředitel archivů, během slyšení 1. března řekl kongresmanovi Frenchovi Hillovi (republikáni), že „za každé administrativy počínaje Reaganem […] jsme našli utajované informace v krabicích, které neměly označení utajované/důvěrné“.

Mark A. Bradley, ředitel archivů pro dohled nad informační bezpečností, poskytl pohled na to, jak často utajované dokumenty končí tam, kde by neměly.

„Zhruba od roku 2010 jsme dostali více než 80 telefonátů z různých knihoven, kam většinou členové Kongresu vzali dokumenty a uložili je v knihovnách do sbírek svých vlastních dokumentů,“ řekl a později upřesnil, že všechny tyto telefonáty se týkaly nálezu „utajovaných/důvěrných informací“ knihovníky, kteří tyto materiály přijímali.

Řekl, že jeho kancelář přijímá pokyny jak od Archivů, tak od Národní bezpečnostní rady.

„Jsme tak trochu zvláštní orgán,“ dodal Bradley.

Budova Národních archivů USA ve Washingtonu, D. C., 28. března 2023. (Madalina Vasiliu / The Epoch Times)

Bývalý prezident Donald Trump, bývalý viceprezident Mike Pence a v rámci svého viceprezidentského postu i současný prezident Joe Biden se dostali v průběhu uplynulých měsíců pod drobnohled kvůli údajným či potvrzeným „prohřeškům“ při nakládání s utajovanými dokumenty z doby svého působení v Bílém domě.

Velká aféra v této věci začala konfliktem mezi Národními archivy a Trumpem, kdy archivy nakonec předaly případ ministerstvu spravedlnosti, které v srpnu 2022 provedlo razii v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago na Floridě.

V dopise sněmovnímu výboru pro zpravodajské služby z dubna 2023 nabídl Trumpův právní tým vysvětlení, jak se utajované/důvěrné dokumenty dostaly mezi ty neutajované – chybné zacházení, které, jak dosvědčil Bosanko, bylo problémem napříč několika prezidentskými administrativami.

„Institucionální postupy Bílého domu při nakládání s utajovanými materiály – včetně postupů odtajňování – nejsou stejné s tím, jak s utajovanými materiály nakládá zpravodajská komunita a armáda. Ukazuje to na balící proces štábu, nikoli na zločinný úmysl prezidenta Trumpa,“ uvádí se v dopise.

V případě dokumentů nalezených v Penn Biden Centre upozornili sněmovní demokraté na roli Bidenovy výkonné asistentky Kathy Chungové.

Tato dlouholetá Bidenova asistentka sdělila sněmovnímu výboru pro dohled, že v materiálech, s nimiž přišla do styku při balení krabic na konci viceprezidentského období Joea Bidena, utajované/důvěrné dokumenty neidentifikovala.

Bosanko řekl kongresmanovi Hillovi, že v 80 případech od roku 2010 „a ve třech případech, kterými se zabýváme nyní, se zdá, že utajované dokumenty byly před zabalením neúmyslně – pravděpodobně neúmyslně – smíchány s neutajovanými dokumenty“.

Senát 10. května potvrdil novou ředitelku archivu Colleen Shoganovou.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).