Ondřej Horecký

22. 5. 2023

Protlačování transgenderových práv Labouristickou stranou ji stálo přízeň voličů do té míry, že političtí poradci museli varovat vedení strany, aby změnilo kurs, jinak zažije v příštích volbách propadák. Tradičně levicová strana nedávno veřejně upustila od slibů změnit legislativu ve prospěch trans lidí.

Předseda levicových labouristů sir Keir Starmer letos v březnu pronesl: „Myslím si, že když se zamyslíme nad tím, co se stalo ve Skotsku, ponaučení, které si z toho beru, je, že když chcete dělat reformy, musíte mít podporu veřejnosti.“

Skotská vláda pod vedením SNP schválila legislativu povolující lidem změnu pohlaví pouze na základě jejich prohlášení, bez nutnosti dokládat jakákoliv doporučení od lékařů. Tento krok vzbudil bouři nevole zejména mezi ženami, které začaly hlasitě a veřejně protestovat, ale také mezi členy strany. Tento vnitrostranický rozkol nakonec přispěl k odstoupení skotské premiérky Nicoly Sturgeonové.

Britská konzervativní vláda skotský zákon rázně zablokovala s tvrzením, že si Skotsko nemůže schválit legislativu, která by porušovala tu britskou. A ta svévolnou změnu pohlaví neumožňuje, alespoň ne prozatím.

Labouristé jako oddaní podporovatelé transgenderové politiky, kteří se pravidelně účastní PRIDE pochodů, přitom už před dvěma lety avizovali, že oni budou o změnu zákona o uznávání pohlaví usilovat a to tak, aby umožňovala svévolnou změnu pohlaví pouhým prohlášením. Ještě v říjnu 2022 Starmer sliboval, že zákon zmodernizuje, ovšem letos zásadně obrátil, čímž si proti sobě poštval řadu transgenderových aktivistů.

Jak uvedla televize Sky News, anonymní zdroj z Labouristické strany médiu sdělil, že trans otázka rozděluje i jejich členy. Zatímco někteří jsou oddanými zastánci transgenderových práv, jiní jim ve věci uznávání pohlaví odmítají ustoupit. Straničtí stratégové proto předsedovi poradili, aby dal svůj postoj jasně najevo, jinak labouristům hrozí v příštích volbách propadák. Problém je, že Starmer si proti sobě nechce poštvat mladší voličskou základnu, která otázky trans práv podporuje, jenže tím si proti sobě postavil daleko větší segment veřejnosti – ženy.

Spor o toalety

Celý spor o změnu pohlaví není ani tak o averzi k představě, že si někdo změní pohlaví, jako spíše o následných právech, která si trans lidé vynucují. Se změnou pohlaví požadují i přístup do prostor vyhrazených ženám a účast na sportovních soutěžích určených ženám.

Většina transgenderů neprošla na rozdíl od transsexuálů fyzickou změnou pohlaví, pouze se jako druhé pohlaví obléká nebo prochází hormonální léčbou. Představa, že budou sdílet sprchy nebo toalety se statnou dvoumetrovou „ženou“ s penisem, nebo že se s někým takovým budou muset převlékat, je pro mnoho žen naprosto nepřijatelná.

A pak jsou tu místa jako nemocnice, ubytovny, utečenecká centra a celá řada služeb dosud vyhrazených pouze pro ženy.

Tato otázka vyvolává řadu kontroverzí také ve sportovních kruzích, kde se mladé sportovkyně cítí být znevýhodňovány trans ženami, které oproti nim mají neférovou fyziologickou výhodu. Tyto námitky již vedly čelní organizace některých sportů k vydání zákazu účasti trans žen na vrcholných závodech. V Británii momentálně nemohou trans ženy soutěžit v ženské kategorii v plaveckých sportech a v atletice.

V únoru 2023 vstoupil v platnost zákon, který nedovoluje transgenderovým ženám s mužskými genitáliemi vykonávat trest v ženské věznici. Jde o reakci na široce medializovaný případ Isly Brisonové, transgenderové ženy, která ještě jako muž znásilnila dvě ženy, a s tranzicí na opačné pohlaví začala až v průběhu soudního procesu. Do vazby byla poslána do skotské ženské věznice, což vzbudilo vlnu nevole mezi veřejností. Nakonec musela být Brisonová přeložena do zařízení mužského.

Co je to žena?

V jádru debaty o uznávání nefyzické změny pohlaví je otázka: Co je to žena? Může mít žena penis? S odpověďmi na tuto jednoduchou otázku mají problémy i někteří britští politici, včetně lídra labouristů. Ministryně vnitra Suella Bravermanová nedávno žertem označila sira Starmera za „první labouristickou premiérku“ kvůli jeho podpoře transgenderových otázek.

V listopadu 2022 zveřejněný dokument s názvem Adult Human Female (dostupné na YouTube v angličtině) zkoumá problematiku trans aktivismu a jejího dopadu na britskou společnost. Snímek je výpovědí žen z různých prostředí, které zastávají definici ženy jako člověka narozeného s ženskými genitáliemi.

Toto ještě donedávna očividné tvrzení dnes vzbuzuje kontroverzi a lidé se kvůli němu stávají terčem výhrůžek, očerňování či dokonce přicházejí o pracovní místa. Jedním z mnoha příkladů může být případ profesorky kriminologie Jo Phoenixové, která chtěla založit skupinu akademiků, která by zkoumala, proč, v čem a kde je biologické pohlaví důležité.

Jako akademička kritická vůči genderové teorii byla odsouzena otevřeným dopisem, který podepsaly stovky jejích kolegů, na schůzi ji označili za „popíračku holokaustu“ a že je zodpovědná za genocidu. Z univerzity nakonec odešla pracovat na jinou vysokou školu, ale svého bývalého zaměstnavatele zažalovala za to, že ji neochránil „před obtěžováním v práci“, když ji nechal falešně obviňovat z transfobie.

Narůstající odpor

I z výše zmiňovaného dokumentu lze vidět, že problematika transgenderu začíná štvát i zdánlivé podporovatele jako lesbičky, marxisty, feministky či odvěké voliče labouristů.

„Já jsem radikální feministka, ekofeministka a marxistka, a přitom mi říkají, že jsem nacistka, protože si myslím, že ženy jsou ženy a muži jsou muži,“ říká na videu spisovatelka a filozofka Dr. Jane Clare Jonesová.

„Jestli si nedokážete udržet mě, černošku, lesbičku a socialistku, pak máte velký problém,“ promlouvá v dokumentu Lucy Masoud, která je členkou Labouristické strany, již kritizuje za neschopnost postavit se za ženy.

S tím, jak se hrstka trans aktivistů snaží změnit jazyk a základní pojmy, umlčovat kritiku a pošlapávat práva jiných skupin lidí, stoupá i odpor vůči této ideologii a angažovanost žen, které si uvědomují, že je třeba širší společenská debata o narušování práv žen ze strany transgenderových aktivistů. A jsou to právě ženy, kdo má největší šanci se tomuto zhoubnému fenoménu postavit.

Organizace Sex Matters (Na pohlaví záleží), jedna z mnoha nově vzniklých aktivistických skupin bojujících za práva žen, uspořádala petici, kde vyzývá politiky, aby v zákoně upřesnili právní definici pohlaví jako „biologické pohlaví“. Debata k této petici, kterou podepsalo přes 100 tisíc osob, má proběhnout 12. června na půdě parlamentu.

„Tato debata ve Westminster Hall je významnou příležitostí k tomu, abychom se oprostili od toxických a nekonstruktivních argumentů, které v posledních letech dominovaly diskusím na toto citlivé téma,“ píše se ve výzvě poslancům, aby se diskuze zúčastnili.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.