Joseph Lord

6. 6. 2023

Republikánský kongresman James Comer prohlásil, že FBI jeho výboru nepředala dokument, který údajně obsahuje důkazy o zapojení Joea Bidena do trestné úplatkářské činnosti, a že republikáni následně navrhnou zahájení řízení pro pohrdání Kongresem.

V dopise z 3. května Comer, předseda Výboru pro dohled a odpovědnost Sněmovny reprezentantů, spolu s republikánským senátorem Chuckem Grassleym sdělili, že obdrželi „vysoce důvěryhodná odhalení whistleblowera nepodléhající prověrce“ o tom, že FBI disponuje dokumentem nepodléhajícím utajení, který „popisuje údajné zločinné schéma zahrnující tehdejšího viceprezidenta Joea Bidena a cizího státního příslušníka týkající se výměny peněz za politická rozhodnutí“.

V mezičase ředitel FBI Christopher Wray potvrdil, že dokument existuje, ale výboru jej odmítl poskytnout.

Nejvýše postavený demokrat ve výboru pro dohled Jamie Raskin, a stejně tak Bílý dům, zpochybnili věrohodnost dokumentu.

Po schůzce s Wrayem 5. června, na které se s dokumentem seznámil, Comer tvrdil, že Wray uznal, že dokument je věrohodný, pochází od dlouhodobého důvěryhodného zdroje FBI a v současné době je předmětem aktivního vyšetřování FBI.

„Dnes představitelé FBI potvrdili, že záznam vytvořený FBI a nepodléhající prověrce nebyl vyvrácen a v současné době je použit pro probíhající vyšetřování,“ uvedl Comer. „Důvěrný lidský zdroj, který poskytl informace o zapojení tehdejšího viceprezidenta Bidena do zločinného úplatkářského systému, je důvěryhodný a vysoce věrohodný informátor, kterého FBI využívá již více než 10 let a bylo mu vyplaceno více než šestimístné číslo.“

„Toto jsou fakta a žádné překrucování a upřímně řečeno, lži Bílého domu nebo kongresních demokratů nemohou tuto informaci změnit.“

Comer také uvedl, že FBI „odmítla záznam nepodléhající prověrce předat“ výboru pro dohled a že republikáni ve čtvrtek zahájí proti Wrayovi řízení za pohrdání Kongresem.

„Právě jsem odešla ze schůzky výboru pro dohled. [FBI] se obává, že vzhledem k informacím, které přinesl o rodině Bidenových, bude jejich informátor zabit, pokud bude odhalen,“ napsala republikánská kongresmanka Lunaová na Twitteru.

Comer řekl Epoch Times, že k dokumentu by měl mít přístup nejen výbor: „Myslím, že by ho měl vidět každý.“

„Nepodléhá prověrce,“ dodal. „Takže to není skutečně složité. My ten dokument chceme.“

Předseda Sněmovny reprezentantů republikán Kevin McCarthy se při rozhovoru s novináři v pondělí večer vyjádřil obdobně: „Každý člen výboru má odpovědnost za vykonávání dohledu. [Wray] ho musí poskytnout všem členům výboru. Pokud se tak nestane, budeme pokračovat [v řízení o pohrdání Kongresem].“

Poté, co si dokument 5. června prohlédl s Comerem i Raskin, demokrat trval na svém postoji a naznačil, že v dokumentu nevidí nic, co by vyžadovalo zahájení trestního řízení.

Když však byl dotázán, zda ví, zda probíhalo aktivní vyšetřování FBI ohledně obsahu dokumentu, jak tvrdil Comer, Raskin se otázce vyhnul, a místo toho odpověděl: „Vím jen to, že tým FBI na ministerstvu spravedlnosti pod vedením [ministra spavedlnosti] Williama Barra … ukončil vyšetřování, řekl, že nejsou důvody pro další investigativní kroky.“

Pokud má Comer ohledně autenticity a důvěryhodnosti dokumentu pravdu, mohlo by to republikány přimět k dalším právním krokům proti prezidentu Bidenovi, který v dubnu oznámil kandidaturu pro své druhé funkční období.

Pokud republikáni ve výboru protlačí obvinění Wraye z pohrdání Kongresem, bude o něm následně hlasovat celá Sněmovna reprezentantů. Pokud Sněmovna doporučení obvinění odhlasuje, bude na ministru spravedlnosti Merricku Garlandovi, aby určil, zda se Wray dopustil trestného činu.

FBI v odpovědi na dotaz deníku The Epoch Times označila krok k zahájení řízení pro pohrdání soudem proti Wrayovi za „neoprávněný“.

„FBI neustále prokazovala své odhodlání vyhovět žádosti výboru, včetně předložení dokumentu v čítárně v americkém Kapitolu,“ uvedl mluvčí.

„Tato rozumná pojistka se často používá v reakci na žádosti Kongresu a v soudních řízeních, aby se ochránily důležité zájmy, jako je fyzická bezpečnost zdrojů a integrita vyšetřování. Eskalace k hlasování o pohrdání je za těchto okolností neoprávněná.“

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.