Erik Rusch

2. 8. 2023

Ministři vnitra Braniborska a Saska vyjadřují obavy z rostoucí nelegální migrace na východní hranici Německa. Běženci přicházejí z Ruska, Srbska, Kosova a Makedonie a převaděči se je snaží nelegálně přivést do Německa, někdy i nebezpečnými způsoby.

Ministři vnitra Saska a Braniborska varují před vyhrocením situace na hranicích s Polskem a Českou republikou v důsledku zvýšeného počtu nelegálních vstupů.

Na společném jednání se zástupci policejních odborů v Drážďanech Armin Schuster a Michael Stübgen (oba za CDU) opět vyzvali k zavedení stacionárních hraničních kontrol, oznámilo v pátek v Drážďanech saské státní kancléřství. V souladu s tím by měly být kontroly zavedeny jako doplněk k již existujícím zátahům spolkové policie, požadovali. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) dosud vždy bránila stacionárním hraničním kontrolám, zaznělo na jednání.

Na podzim oba ministři vnitra očekávají, že se počty budou nadále zvyšovat. „Nejtěžší měsíce s pravděpodobně největšími toky nelegálních migrantů nás čekají ještě v měsících září až listopad,“ řekl podle deníku Bild saský ministr vnitra Schuster.

Proto je třeba již nyní nastavit kurz pro včasné hraniční kontroly, pokračoval Schuster. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová by proto nyní měla v Bruselu zahájit notifikační proceduru, která je pro stacionární hraniční kontroly nezbytná. Podle ministrů vnitra to požadovala již na květnové konferenci ministrů vnitra. Zkušenosti ukazují, že by to trvalo měsíc.

Nancy Faeserová
Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová (uprostřed) hovoří s policisty během své návštěvy, několik dní před zahájením summitu G7, na policejní stanici hraniční kontroly u Garmisch-Partenkirchenu. (CHRISTOF STACHE / AFP via Getty Images)

„Kdyby pak byly hraniční kontroly skutečně zavedeny, ještě není rozhodnuto – ale jsme schopni jednat od září a mohli bychom je zavést, pokud to bude nutné,“ řekl Schuster. „Postoj policejního svazu (GdP), že tak učiní pro celou východní hranici, s ministryní vnitra Stübgenovou výslovně vítáme.“ GdP však deníku Bild sdělil, že se přiklání k systému flexibilních kontrol na měnících se ohniskových bodech.

Žena zemřela ve vozidle pašeráka

Armin Schuster poukázal na nebezpečí, které představují nelegální převaděčské cesty. V červenci zemřela žena při nehodě přeplněné dodávky, jejíž řidič ujížděl před policií. „Nezodpovědné chování převaděčů a ohrožení převáděných osob je třeba co nejdříve zastavit. Život ohrožujícím pašeráckým cestám je třeba účinněji předcházet.“

Stacionárních hraničních kontrol by se převaděči rovněž obávali, citoval Schustera deník Bild.

Východní hranice se nachází v Meklenbursku-Předním Pomořansku, Braniborsku, Sasku a Bavorsku. Pouze v Bavorsku jsou již delší dobu zavedeny stacionární hraniční kontroly, které jsou prováděny namátkově.

Za jediný červencový týden mělo být v Německu zadrženo 2233 nelegálních uprchlíků, informuje deník Bild z jednání v saském hlavním městě. Z toho prý bylo 606 zadrženo na polských hranicích a 362 na českých hranicích.

Je známo, že většina imigrantů, kteří se chtěli dostat do země přes Českou republiku, pocházela ze Srbska, Kosova a Makedonie. Přes Polsko přišlo také mnoho Rusů.

Vedoucí policejních odborů: „Očekáváme mnoho nehod a také úmrtí!“

Podle šéfa policejních odborů (GdP) Jochena Kopelkeho je situace již nyní dramatická: „Očekáváme mnoho utrpení, mnoho nehod a také úmrtí na našich hranicích!“

Zejména na polské hranici, kde je registrováno dvakrát více nelegálních vstupů než na české hranici, je situace mimořádně složitá, uvedl podle deníku Bild vedoucí GdP. Polsko se údajně ukazuje jako nespolupracující strana a poští migranty z Běloruska přímo do Německa, pokračuje zpráva.

V Braniborsku počet nelegálních migrantů do června přesáhl 10 tisíc, cituje Bild braniborského ministra vnitra Stübgena. „To je již více než za celý rok 2016, a tedy masivní uprchlická krize.“ Zároveň byli převaděči stále brutálnější, jejich auta byla stále menší a menší a byla přeplněna dalšími uprchlíky.

Ministr vnitra Schuster doufá, že míra odmítnutí vstupu bude 40 procent, čehož by se dalo dosáhnout pomocí stacionárních hraničních kontrol. Má na mysli osoby, které pouze nelegálně procházejí. Podle jeho vyjádření bylo v roce 2022 na bavorské hranici odmítnuto asi 15 tisíc osob.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Přečtěte si také

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května
Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu
Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory, jejichž funkční období letos končí.

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty
Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty

Britští labouristé oslavují, zatímco Konzervativní strana v anglických komunálních volbách utrpěla velké ztráty, které jsou předzvěstí její bilance v nadcházejících parlamentních volbách.