Radovan Dluhý

5. 9. 2023

Skotská vláda letos potvrdila, že se kvůli výstavbě větrných elektráren během posledních dvaceti let ve Skotsku pokácelo 7 858 hektarů lesa, tedy asi 16 milionů stromů. Skotská ministryně Mairi Gougeonová říká, že likvidace lesů je součástí politiky s názvem „net zero“, vládního cíle „snížit emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů“ takřka na nulu.

Skotská vláda plánuje dosáhnou tohoto cíle do roku 2030. Podle skotské ministryně k současným 20 000 větrných turbín prý brzy přibude dalších 19 000 turbín.

Skotsko není zdaleka jedinou zemí, která plánuje takové radikální snížení emisí skleníkových plynů. Americká konzultační firma McKinsey & Company ve zprávě z roku 2022 uvedla, že v rámci přechodu na zelené formy energií se celá globální ekonomika bude transformovat na „net zero“ nejpozději do roku 2050.

Řecký premiér Mitsotakis v roce 2019 při spuštění projektu nových větrných elektráren na ostrově Evia v hodnotě tři sta milionů eur řekl: „Řecko se stane průkopníkem ve využívání obnovitelných zdrojích energií, především větrných elektráren.“

Masivní výstavba větrných a slunečních elektráren má údajně pomoci k „ochraně přírody“ a především k naplnění teorie o zamezení „globálnímu oteplování“ pomocí redukce CO2 a skleníkových plynů.

Paradoxně s sebou nese výstavba těchto elektráren ničivé důsledky na přírodu, což aktivizovalo ochránce přírody, kteří v roce 2020 začali řeckou vládu kritizovat.

Různé organizace, jako například Helénistická ornitologická společnost, Helénistická společnost na ochranu přírody, řecká pobočka Greenpeace a řecký Světový fond na ochranu přírody, chtěly plány řecké vlády zablokovat a v Evropské komisi vládu zažalovaly.

V žalobě uvedly, že vláda porušuje dohodu o ochraně území pod názvem Greek Natura 2000, kam patří například ostrovy Amorgos, Kimolos, Kythira, Sikinos a Tinos. A to z toho důvodu, že plánuje na těchto územích instalovat tisíce větrných elektráren. Nebyli jsme schopni zjistit výsledek této žaloby.

Požáry v Řecku v místech plánované instalace větrných elektráren

Fakta ukazují na to, že množství požárů vznikajících v současné době ve světě nemají na svědomí klimatické změny, ale že hlavní příčinou je lidský faktor – tedy žhářství nebo nedbalost.

Zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství(FAO) například varuje, že transformace na zelené formy energií paradoxně často ve světě vede k land grabbingu (zabírání půdy) či destrukci lesních porostů, viz již zmíněný příklad likvidace tisíce hektarů stromů ve Skotsku.

Zajímavá je však situace okolo míst, kde mají být v Řecku budovány větrné elektrárny.

Minulý rok řecká vláda schválila nový klimatický zákon k „net zero“, v rámci něhož se zavázala snížit emise skleníkových plynů do roku 2040 o 80 procent.

Na ostrovech Amorgos, Kythira nebo Tinos, kde řecká vláda plánuje vybudovat tisíce větrných turbín, mezitím shořelo za posledních pár let sto tisíc hektarů lesa.

Minulý měsíc lehlo popelem asi 380 000 hektarů lesa na ostrově Evros. Shodou okolností na stejném ostrově minulý měsíc pobočka firmy Motor Oil, MORE, obdržela od řecké vlády povolení na výstavbu větrných elektráren o výkonu 53,6 MW.

Uvedené souvislosti jsou více než znepokojivé a sami Řekové je začínají zkoumat. Nasnadě je tedy otázka, zda by mohlo záměrné žhářství souviset se „zabíráním půdy“.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.