Tom Ozimek

15. 12. 2023

Bývalý americký prezident Donald Trump vyzval své republikány k akci v souvislosti s tím, co označil za „největší zprávu roku“. Šlo o průzkum, podle něhož se až pětina dotázaných přiznala, že se při korespondenčním hlasování (tj. zasláním volebních lístků poštou), dopustila alespoň jednoho druhu volebního podvodu.

Heartland Institute a Rasmussen provedl průzkum v první prosincový týden na 1 085 respondentech a zveřejněný 12. prosince. Naznačuje znepokojivou míru volebních podvodů v amerických volbách 2020, což nahrává dlouhodobému tvrzení Trumpa, že byl ošizen o vítězství.

Nový průzkum ukazuje, že 17 % voličů, kteří hlasovali poštou, přiznalo, že hlasovali ve státě, kde již nemají trvalý pobyt; 21 % vyplnilo hlasovací lístky za jiné osoby; 17 % podepsalo hlasovací lístky za rodinné příslušníky bez souhlasu (všechny tyto 3 praktiky jsou nezákonné ve všech státech USA) a 8 % respondentů uvedlo, že jim byla za jejich hlas nabídnuta „úplata“ nebo „odměna“.

„Navíc, 10 procent všech respondentů – nejen těch, kteří uvedli, že volili korespondenčně – sdělilo, že znají přítele, člena rodiny, spolupracovníka nebo jiného známého, který se přiznal… že zaslal korespondenční lístky ve [volbách] 2020, ve státě, v němž nemá trvalý pobyt,“ uvádělo se dále ve zprávě Heartland Institute.

Ve volbách 2020 v USA se lidé korespondenční podíleli na celkovém počtu odevzdaných hlasů až 43 procenty, což je nejvíce v historii země.

„Sečteno a podrženo se zdá, že výsledky těchto anketních otázek ukazují, že volební podvody byly ve volbách 2020 velmi rozšířené, zejména mezi těmi, kteří odevzdali hlasovací lístky poštou,“ uvedl ve svém prohlášení Heartland Institute, konzervativní a libertariánský think tank zabývající se veřejnou politikou.

„Největší zpráva roku“

Donald Trump, který je favoritem na republikánskou nominaci o Bílý dům v roce 2024, se na sociálních sítích obrátil na republikány, aby v reakci na šokující výsledky průzkumu přijali opatření.

„Toto je největší zpráva roku a republikáni s tím musí něco udělat,“ napsal na Truth Social bývalý prezident. Dále naznačil, že pokud se s problémem volebních podvodů rychle něco neudělá, vrhne tento problém stín na volby v roce 2024.

„Musí se něco hned udělat. Postupujte tvrdě a chytře,“ pokračoval Trump.

Zatímco demokraté a jejich spojenci tvrdí, že volební podvody jsou pouhým mýtem, Donald Trump již léta tvrdí, že volební podvody jsou v americké politice všudypřítomným problémem – a trvá na tom, že byl o vítězství ve volbách v roce 2020 připraven podvodně.

V nedávném rozhovoru v pořadu „Meet the Press“ na televizi NBC hovořil o tom, co jej vedlo k rozhodnutí zpochybnit výsledky.

„Naslouchal jsem různým lidem. A když jsem to všechno sečetl, volby byly zmanipulované,“ řekl a dodal, že napadnout výsledky bylo jeho rozhodnutí, protože dle svého názoru volby vyhrál.

„Prostě ohromující“

Zatímco demokraté a jejich spojenci spolu s některými zástupci vědecké komunity tvrdí, že podvody na voličích byly ve volbách 2020 tak malé, že jsou zanedbatelné, výsledky průzkumu Heartland/Rasmussen podporují tvrzení prezidenta Trumpa, že byl o vítězství okraden.

Justin Haskins, ředitel výzkumného centra Heartland Socialism Research Center a hlavní autor průzkumu Heartland/Rasmussen, ve svém prohlášení uvedl, že výsledky průzkumu jsou „prostě ohromující“.

„Poslední tři roky bylo Američanům opakovaně tvrzeno, že volby v roce 2020 jsou nejzabezpečenější v historii. Pokud však výsledky tohoto průzkumu odrážejí realitu, je pravdou pravý opak,“ uvedl Haskins. „Tento závěr není založen na konspiračních teoriích nebo důkazech o podezřeních, ale na odpovědích, které učinili přímo samotní voliči.“

Haskins připustil, že po volbách v roce 2020 bylo dosaženo určitého pokroku v opatřeních týkajících se vyšší integrity voleb ve více než tuctu států. Trvá však na tom, že ve většině částí země je zapotřebí „mnohem více“ práce, aby se posílila integrita voleb a důvěra voličů, že výsledky odrážejí skutečnou vůli lidu.

„Pokud se americké volební zákony brzy nezlepší, budou voliči i politici nadále pochybovat o pravdivosti a spravedlnosti všech budoucích voleb,“ řekl Haskins.

Hans von Spakovsky, senior právní poradce nadace Heritage Foundation v souvislosti s volebními podvody poukázal na databázi, která obsahuje neustále aktualizované záznamy o různých případech volebních podvodů z celých Spojených států.

„V éře voleb s výsledkem úzkým jako břitva, je ochrana před tímto typem nezákonného jednání, stejně jako před chybami volebních úředníků, obzvláště důležitá,“ napsal pro Epoch Times a dodal: „V roce 2024 by se to mohlo ukázat jako rozhodující.“

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times. Překlad byl redakčně zkrácen.

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.