Milan Kajínek

4. 1. 2024

„Soudní proces s britským občanem Jimmym Laiem je podvod,“ říká bývalý britský ministr sociálních věcí Iain Duncan Smith. „Opírá se o vynucená svědectví při stíhání činů, které by nikde neměly být považovány za trestné.“

Britský poslanec Smith reaguje na probíhající soudní proces s Jimmym Laiem, zakladatelem hongkongského deníku Apple Daily. Lai je obviněn ze „spolčení se se zahraničními silami“, což obžaloba definuje jako trestný čin podle takzvaného Zákona o národní bezpečnosti.

Zmiňovaný Zákon o národní bezpečnosti je podle kritiků záměrně vágně definován tak, aby mohl být aplikován téměř na cokoliv. Zákon byl zanesen do hongkongské legislativy pod nátlakem Komunistické strany Číny, a od jeho zavedení pomáhá vytvářet atmosféru strachu a podněcovat autocenzuru – pod hrozbou stíhání a uvěznění.

Zatčení Jimmyho Laie, razie ve vedení deníku Apple Daily a uzavření jeho redakce v Hongkongu podle pozorovatelů symbolizuje konec svobody tisku v kdysi demokratickém městě, které fungovalo nezávisle na pevninské Číně a jejím režimu.

Policisté opouštějí kancelář novin Apple Daily v Hongkongu po razii více než 500 policistů, 17. června 2021. (Anthony Wallace /AFP via Getty Images)

Včera hongkongský soud označil v procesu s Laiem další spoluobviněné, s nimiž se měl Lai údajně spolčit. Dva z nich jsou členy Mezinárodní parlamentní aliance pro Čínu (IPAC) – výkonný ředitel, Brit Luke de Pulford a bývalá členka japonské Sněmovny reprezentantů Šiori Kanno.  

„Snaha zatáhnout do této parodie na spravedlnost britské a japonské členy sekretariátu IPAC představuje další překročení červené linie,“ uvádí sir Iain Duncan Smith, který je spolupředsedou aliance IPAC ve Velké Británii.

„Nyní nastal čas, aby naše vlády daly najevo, že už toho bylo dost, a okamžitě Johna Leeho sankcionovaly za jeho podíl na degradaci hongkongských svobod,“ vyzývá britský poslanec Smith k uvalení sankcí na hongkongského vůdce Johna Leeho Ka-chiu.

Dne 31. prosince 2020 přijal hongkongský soud pro poslední odvolání žádost místního ministerstva spravedlnosti. Jimmy Lai musí i nadále trávit svůj čas ve vazbě, kde má být zadržován až do formálního projednání u Konečného odvolacího soudu. (Sung Pi-lung / The Epoch Times)

Podle Smithe je třeba zaujmout tvrdší postoj vůči čínského režimu a podniknout konkrétní kroky. „Slova jsou levná. Je načase, abychom podnikli nezbytné kroky a ukázali Pekingu, že jsme ochotni věnovat našim hodnotám více než jen slovní úlitbu,“ vyzývá Smith.

Luke de Pulford, výkonný ředitel IPAC, který byl spoluobviněn v případu Jimmyho Laie říká, že „je tragické vidět, jak se kdysi respektovaný hongkongský právní systém mění ve zkorumpovaný nástroj státu“.

„Byl bych hrdý na to, že jsem mohl s Jimmym Laiem spolupracovat, ale pravdou je, že s prací IPAC pro Hongkong neměl vůbec nic společného,“ uvádí Pulford, jehož organizace IPAC dnes sdružuje více než 350 zákonodárců napříč politickými stranami z 33 zemí na pěti kontinentech. IPAC volá po změně postoje světových vlád vůči čínskému režimu.

„Vlády nemohou sedět se založenýma rukama, když jsou nevinní lidé nuceni pod nátlakem obviňovat jiné nevinné lidi,“ komentuje Pulford zprávy o tom, že před soudem má vypovídat Andy Li, kterého členové IPAC označují jako „mírumilovného propagátora hongkongské demokracie“. Andy Li byl údajně ve vězení v Šen-čenu mučen, což by mohlo znamenat snahy přinutit ho k předem připravené výpovědi proti Jimmymu Laiovi.

Vůdci světových demokratických zemí nemohou podle Pulforda „pasivně přihlížet tomu, jak jsou jejich vlastní občané vtahováni do této sítě státem sponzorovaného podvodu. Hongkong si zaslouží, aby byla přijata opatření, a to hned“.

Soudní proces komentoval také senátor Pavel Fischer, který je předsedou výboru pro bezpečnost a o situaci v Číně se dlouhodobě zajímá. „Jimmy Lai v Hongkongu nestojí před soudem, ale před karikaturou soudu. Proces s ním připomíná monstrpocesy z padesátých let organizované v komunistickém Československu. Tehdy hráli klíčovou roli poradci z Moskvy, dnes jde o poradce z Pekingu,“ píše Fischer. Více…

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.