Ondřej Horecký

14. 2. 2024

Dvě skupiny zemědělců chystají příští týden nezávisle na sobě protesty. Hnutí My zemědělci vyrazí 19. 2. po dálnicích do centra Prahy, zatímco farmáři sdružení v Agrární komoře vyjedou 22. 2. v kolonách k hranicím.

Cíle a plány obou skupin jsou do jisté míry rozdílné. Agrární komora, která je největší zastřešující organizací českých zemědělců, se tento týden na setkání v Polsku dohodla na společném protestu s dalšími zeměmi střední a východní Evropy – Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska.

Jejich protestní jízda v koloně bude 22. února směřovat k hranicím, kde se potkají s farmáři ze sousedních zemí. Rolníci chtějí od eurokomisaře pro zemědělství okamžité řešení bezcelních dovozů z Ukrajiny, vadí jim také environmentální ambice EU, neúnosná byrokracie a náročná administrativa, uvádí tisková zpráva Agrární komory.

Mluvčí Agrární komory Barbora Pánková uvedla pro Epoch Times, že jízda k hranicím je výrazem mezinárodní solidarity s farmáři z jiných zemí a nejde o protest proti českým poměrům či o porušení dohody s ministrem zemědělství, že agrárníci nevyrazí do ulic do 1. března, do kdy má vláda rozhodnout, zda uspokojí požadavky českých rolníků na přenastavení dotací.

„Lhůta pro pana ministra stále platí,“ ujistila mluvčí. Agrární komora k mezinárodnímu protestu své členy vybízí, ale zatím je příliš brzy hovořit o podrobnostech celé akce, vyjádřila se Pánková, nicméně potvrdila, že organizaci protestu bude mít na starosti Agrární komora.

Proti Green Dealu do Prahy

Druhý protest naopak bude směřovat přímo k ministrovi zemědělství Markovi Výbornému a je organizován skupinou agrárníků, kteří se nehlásí k žádné z oficiálních profesních asociací zemědělců. Ostatně všechny se od tohoto protestu distancují. Své aktivity organizátoři prezentují na webu myzemedelci.cz.

Zdá se, že v čele těchto „rebelů“, kteří nechtějí čekat, s čím vyrukuje ministr zemědělství a vláda, stojí Zdeněk Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory a majitel agroholdingu Rabbit CZ, a Bohumír Dufek, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR.

Podle jejich včerejšího prohlášení na tiskové konferenci se protestu 19. února v srdci Prahy zúčastní 600-1000 traktorů, které přijedou do hlavního města podpořit tisíce lidí. Traktory pojedou po dálnicích k Praze pouze v jednom pruhu, tak aby neblokovaly dopravu, uvedli organizátoři.

Farmáři pojedou v kolonách směrem k Malostranskému náměstí a k ministerstvu zemědělství, kde chtějí protestující předat Výbornému dopis.

„Požádal bych Pražany, občany České republiky, aby pokud v ten den a následující, nemusejí, aby odložili cesty, protože dopravní situace bude v Praze velice složitá,“ uvedl na tiskové konferenci Dufek s tím, že protestující jsou podle něj v případě potřeby připraveni na místě zůstat až do 22. února.

Více informací o protestu včetně tras, shromaždišť a programu budou zveřejňovány postupně na výše uvedeném webu.

„Již delší dobu upozorňujeme ministra zemědělství i celou vládu, že provádí politiku směřující k likvidaci českého průmyslu i zemědělství. Nejsme vyslyšeni a naše argumenty jsou odmítány. Nemáme jinou možnost, jak upozornit na tristní situaci, než pomocí občanského protestu a blokád,“ uvádějí na webu své důvody k nespokojenosti organizátoři protestu.

Jandejsek na konferenci prohlásil, že v dopise, který budou ministrovi zemědělství předávat, budou požadovat pouze jednu zásadní věc – „odstoupení od Green Dealu, protože je to zvěrstvo proti lidem“. Zelený úděl podle něj „likviduje zemědělství celé Evropy“ a uměle snižuje produktivitu agrárního sektoru i jeho soběstačnost.

Podnikatel také uvedl, že chystaný protest bude pokojný, nicméně pokud vláda nezareaguje, přijdou protesty, které budou trvat dlouhodobě a budou se odehrávat na více místech republiky. Zároveň obvinil ministra Výborného, že se snažil organizátory protestu zastrašit.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.