Ondřej Horecký

17. 2. 2024

Automobilka Ford utrpěla ve své divizi elektrických vozidel (EV) ztráty přes 4 miliardy dolarů. Omezuje proto investice do elektromobilů, redukuje výrobu a přehodnocuje své cíle.

Přestože Model e, elektrodivize společnosti, zaznamenal v loňském roce 12-procentní nárůst příjmů, podle zprávy automobilky zveřejněné 6. února zaznamenalo toto oddělení čistou ztrátu 4,7 miliardy dolarů.

Model e byl jedinou ze tří divizí Fordu, která zaznamenala čistou ztrátu. Dvě další divize zaměřené na plynová a hybridní vozidla, jakož i komerční zákazníky zaznamenaly čistý zisk přesahující 14,68 miliardy USD. Uprostřed ztrát v elektromobilitě se Ford rozhodl omezit investice v tomto sektoru.

„Odložili jsme naši druhou JV [joint venture] továrnu na baterie, zredukovali jsme velikost naší nové továrny na výrobu LFP [fosforečnanu lithnoželezitého] v Michiganu a nepůjdeme do JV továrny na baterie v Turecku,“ uvedl finanční ředitel Fordu John Lawler během brífinku o ziscích.

Lawler připustil, že největším problémem, kterému čelí elektrické vozidlo Ford první generace, je to, že „spadly výnosy“. Podle něj elektromobily nejsou „optimalizovány z hlediska nákladů“.

Za každý Ford Lightning EV, který společnost prodá, „můžeme prodat 12 vozidel ICE (se spalovacím motorem, pozn. red.),“ zdůraznil šéf financí u Fordu a dodal: „Víme, že tento byznys s elektrickými vozidly musí stát sám o sobě a být ziskový, protože víme, že konkurence tam je,“ řekl.

Na otázku, zda se společnost stále drží svého cíle osmiprocentního podílu EV na celkové výrobě do roku 2026, Lawler prognózu zamítl. „Myslím, že je jasné, vzhledem k dynamice na trhu a způsobu, jakým se horní křivka výrazně snížila od doby, kdy jsme to zveřejnili, že těch osm procent není v časovém období do 2026 na pořadu… Nemyslím si, že by někdo věřil, že se můžeme do roku ‘26 přehoupnout odsud do osmi procent,“ konstatoval.

Problémový trh s elektromobily

Prohlášení Lawlera přichází v době, kdy Ford nedávno oznámil, že přesune zhruba 700 svých zaměstnanců z montážní linky F-150 Lightning EV v Michiganu do jiného závodu, aby uspokojil poptávku po populárních modelech Bronco a Bronco Raptor a zcela nových Ranger a Ranger. Raptor. Všechny tyto modely jsou naftové.

Ford v listopadu 2023 oznámil, že snižuje investice do elektromobilů o 12 miliard dolarů. General Motors a Honda již oznámily, že ruší plán v hodnotě 5 miliard dolarů na společný vývoj elektromobilů, přičemž GM zpomaluje strategii elektrifikace společnosti.

Průzkum společnosti Gallup v loňském roce ukázal, že většina Američanů se nechystá EV kupovat. Mezi respondenty průzkumu pouze 12 procent uvedlo, že „vážně zvažují“ koupi elektromobilu, zatímco 43 procent uvedlo, že takový nákup v budoucnu „možná zváží“. 41 procent uvedlo, že si elektromobil nekoupí.

Myšlenka, že elektromobily pomáhají řešit problém změny klimatu, „není Američany všeobecně přijímána“, poznamenal Gallup. „Zatímco asi čtyři z 10 dospělých v USA si myslí, že používání EV pomáhá řešit změnu klimatu „ve velké míře“ (12 %) nebo „ucházející míře“ (27 %), zhruba šest z 10 věří, že to pomáhá „jen málo“ (35 % ) nebo „vůbec“ (26 %).“

Článek byl původně vydán americkou redakcí Epoch Times. Text byl českou redakcí editován a zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.