ČTK

28. 2. 2024

Akademie věd ČR (AV ČR) podpoří finančně ve druhé výzvě Programu rozvoje aplikací a komercializace (PRAK) 11 projektů ze svých pracovišť, jejichž výsledky mají potenciál na uplatnění například v průmyslu. Cílem je zrychlit přenos vědeckých poznatků z pracovišť AV ČR do praxe. Při druhé výzvě programu akademie oslovila 22 projektů z 15 pracovišť, některá uspěla s vícero projekty. Podpora bude v řádu stovek tisíc korun. AV ČR o tom informovala v tiskové zprávě.

„PRAK se rozjel loni, je to nástroj pro zrychlení přenosu vědeckých poznatků do praxe, jenž umožňuje financovat činnosti, na které doposud v rozpočtech pracovišť často nebyly peníze. Počítáme s tím, že se jedná o kontinuální program se širokým záběrem a zacílením na všechna pracoviště AV ČR,“ uvedl Martin Smekal, vedoucí Centra transferu technologií AV ČR, které program zaštiťuje.

Mezi úspěšné projekty, které vybrali, patří například speciální úpravy povrchů v senzorových čipech Ústavu makromolekulární chemie AV ČR. Tým chce založit spin-off firmu, který se zaměří na zpeněžení této technologie. Podobný plán mají žadatelé z Ústavu geoniky AV ČR. Ti vyvinuli pulzující vodní paprsek pro odstraňování nánosů z lodních trupů a hledá zahraniční partnery pro vývoj tohoto nástroje. Spin-off firma je podnikatelský subjekt založený za účelem komercializace duševního vlastnictví vytvořeného ve výzkumné organizaci.

„Úroveň projektových přihlášek se zvedla. Do budoucna se budeme snažit, abychom ještě dále rozšířili povědomí o tomto programu a získali přihlášky projektů z ještě širšího záběru pracovišť Akademie věd ČR,“ řekl Smekal.

Hodnoticí panel odborníků posuzuje přihlášené projekty na základě tří kritérií – ambicióznosti, souladu a proveditelnosti. Zkoumá jaký dopad může projekt mít na danou oblast, jestli je dostatečně nový a uplatnitelný. Soulad předpokládá, že navržené aktivity a jejich výstupy mohou dosáhnout očekávaných cílů projektu. Záleží také, zda projekt může vzhledem k financím i času dosáhnout svých cílů.

PRAK podporuje projekty, které mají blízko k uplatnění v praxi. Program řídí a administruje Centrum transferu technologií AV ČR, které zároveň nabízí poradenství, ale i zpětnou vazbu týmům, jež své projekty přihlásily. Peníze v řádech stovek tisíc korun poskytuje AV ČR po schválení Akademickou radou.

„V Akademii věd dlouhodobě pracujeme na systematičtější podpoře transferu znalostí a technologií. Perspektivním projektům proto chceme cestu k uplatnění usnadnit,“ řekla místopředsedkyně Akademie věd ČR Ilona Müllerová. „Věřím, že PRAK i ve druhém kole vědcům pomůže, aby se soustředili hlavně na badatelskou práci.“ dodala.

Související témata

Přečtěte si také

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května
Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu
Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory, jejichž funkční období letos končí.

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty
Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty

Britští labouristé oslavují, zatímco Konzervativní strana v anglických komunálních volbách utrpěla velké ztráty, které jsou předzvěstí její bilance v nadcházejících parlamentních volbách.