Jeffrey A. Tucker

17. 3. 2024

Komentář

Prestižní časopis Frontiers in Cell and Developmental Biology zveřejnil 13. února článek s názvem „Buněčné funkce spermatogoniálních kmenových buněk ve vztahu k signální dráze JAK/STAT“.

Autoři byli zcela falešní a text i obrázky byly generovány umělou inteligencí a byly plné nesnesitelně zjevných blábolů. Článek proletěl kolem editora a recenzentů a byl označen uživateli platformy X pro své opravdu směšné a karikaturní obrázky, z nichž jeden neznamenal vůbec nic.

(Snímek obrazovky/Frontiers in Cell and Developmental Biology)

Zdá se, že ani odborníci nedokážou rozeznat vědu od karikatur vytvořených umělou inteligencí z naprostých nesmyslů. Horší je, že všichni vědí, že tyto případy hoaxů, plagiátů a zjevné korupce a nekompetentnosti jsou jen špičkou ledovce. Rozsáhlé oblasti oficiální akademické obce jsou zcela podvodné, jsou to silně financované a hluboce institucionalizované verze falešných článků publikovaných v časopise Frontiers.

Před dvěma dny jsme s jedním přítelem přemýšleli o smyslu toho všeho. Zajímalo ho, jak snadné je vytvářet tyto hluboké podvrhy. Použil jsem umělou inteligenci (AI) a požádal jsem o článek dokazující, že všichni lidé by měli žít v chladicích boxech. Udělal jsem to jen proto, že to byla první věc, která mě napadla.

Během několika vteřin jsem seděl nad přesvědčivou prací s kompletními argumenty, citacemi a všemi náležitostmi moderní akademické vědy. Totéž jsem zopakoval s požadavkem dokázat, že kofein léčí dyslexii, a výsledky byly ještě přesvědčivější. Ne, nikam jsem je neposlal, ale s trochou práce a času by asi mohly najít domov někde v tisících drahých akademických časopisů, které si předplácejí knihovny financované z daní.

Skutečně žijeme uprostřed velkého krachu elitní akademické kultury. Pravděpodobně se rozpadá už mnoho desetiletí, ale posledních několik let je zničujících. Umělá inteligence nyní hrozí odhalit celé impérium jako podvod.

Navštívíte-li některou z historických světových univerzit – španělskou Salamancu, britskou Oxfordskou univerzitu nebo americký Harvard – najdete živé ruiny toho, čemu jsme si zvykli říkat intelektuální život. Byla to místa, kde se zrodily velké myšlenky v oblasti filozofie, vědy a umění. Byla vytvořena s vysokými ideály a důvěrou v myšlenku pravdy a jejího postupného objevování a objasňování mezi kolegy vyškolenými k disciplíně, přísnosti a odvaze.

Všechny byly svatyněmi s vnitřní svobodou pro své učence a ochranou před zkažeností vnějšího světa, která by mohla narušit sílu výzkumu a výuky probíhající uvnitř jejich zdí. Všichni usilovali o vyšší projev civilizovaného života pro všechny, který vnímali jako výtrysk pravdy. V tomto rámci se rodily plody sdílení výzkumu a myšlenek. Klíčová byla kolegialita a důvěra mezi vyučujícími a studenty navzájem.

Zásadní pro jejich založení byl hluboký smysl pro poslání. V době jejich vzniku byl svět zjevně rozvrácený: nemocemi, hladem, chudobou, negramotností, násilím a válkami a bezprávnými despociemi různého druhu. V úkolu výzkumu a vzdělávání bylo obsaženo horoucí odhodlání omezit tyto špatnosti a zlepšit porozumění jako prostředek ke zlepšení života na Zemi. A tak na tomto cíli pracovali stovky let, a to s velkým úspěchem.

Celou scénu bychom mohli dlouze popisovat a oslavovat ji stránkami romantické prózy o tom, co kdysi bylo. Zdá se, že dnes už to téměř vymizelo. Tolik mých přátel vstoupilo na akademickou půdu se vznešenými představami o tom, co by mohlo být, jen aby se ocitli v pasti kruté a trestající byrokracie, která si vynucuje dodržování lží. Byli nuceni volit mezi změnou profese a vzdáním se svých snů.

Mnozí z nich byli v posledních několika letech vyhnáni z práce – byli vyhnáni cancel culture – nebo s nimi byl ukončen pracovní poměr v důsledku nařízení o očkování a dalších kontrolních opatření covid-19, která vůbec nesloužila veřejnému zdraví, ale zintenzivnila a kodifikovala již probíhající čistku disidentů. To, co zůstalo, je jakási dystopická scéna: ideologická rudá garda, která se zmocnila většiny odborných akademických kruhů a vnucuje ortodoxii, která selhává v každém testu racionality.

Dotační fond pro Harvard dnes dosahuje ohromující výše 50 miliard dolarů, ale kam se poděl civilizovaný idealismus a produktivita minulosti? Jeho pověst je hluboce pošramocena rozbujelou byrokracií, plagiátorstvím, diskriminací a zjevnou korupcí na všech úrovních. Nikdo to nezpochybňuje, a přesto nikdo netuší, co s tím dělat. Místo toho bude dotační fond nadále generovat štědré odměny pro spřízněné byrokraty a zájmové skupiny.

Moderní univerzita není zdaleka chráněna před nájezdy politiky vnějšího světa, ale je jimi zcela napadena. Je to ještě horší: univerzity se rozšiřují a zajišťují brutalismus ve světě, proti němuž byly založeny. Zatímco dříve bylo smyslem intelektuálního života poskytovat svobodu a prostor pro vysoké ideály, nyní máme opačný problém. Svět má všechny důvody obávat se hegemona univerzity a jejích imperiálních ambicí zničit idealismus lidí zvenčí.

Jako by nestačilo, že společenské vědy podlehly woke hnutí. Události posledních let zasadily strašlivé rány i tvrdým vědám. Celá medicína a zdravotnické vědy byly nuceny ustoupit velké lži, že lockdowny a další fyzikální a farmaceutické zásahy zmírní epidemii, což se nestalo. Systém přesvědčení, který z něj vzešel, odporuje veškeré známé moudrosti minulosti.

V tomto období se samotné časopisy staly neúnosně nedbalými a peer-review pouze předstíraly, což vedlo k retrakční krizi, kdy se odhalují desítky a stovky falešných článků.

Můžeme nad tím nemilosrdně jásat, ale stále zůstává velká otázka: Co se stane s akademickým ideálem? Kde je učení a kde je výuka? Kde v budoucnu najdeme vzdělanost a skutečný intelektuální život? Jestliže téměř celé to, co jsme nazývali vědeckým světem, je ve zrychleném pádu, kde bude ten domov skutečného výzkumu?

Jednou z odpovědí může být, že ji nepotřebujeme. Tomu však nevěřím. Svět je hladový po vysokých ideálech, hledání pravdy a intelektuální odvaze. Všechny podmínky, které ve světě existovaly v době založení univerzity ve 14. až 16. století, jsou zpět. Vše, co jsme kdysi nazývali akademickou civilizací, je třeba od základu obnovit – všechny vědy, jak fyzikální, tak společenské, včetně lékařských.

Jak se to stane? Nebude to v rámci zavedené akademické obce. Korupce je příliš hluboká a většina lidí, kteří by mohli provést správné reformy, již byla odstraněna. Bude to probíhat v rámci nových institucí. Na tom se shodlo 40 špičkových myslitelů, kteří se nedávno sešli na výjezdním zasedání Brownstone Institute. Byli mezioboroví: právo, ekonomie, medicína, finance a různé vědecké disciplíny.

Nebylo tam žádné publikum ani nahrávky, a to mělo svůj důvod. Skutečný a seriózní intelektuální život je o výměně myšlenek v prostředí zkoumání, sdílení a učení. To není vždy v souladu s publikem a interprety. Ne vždy se také jedná o okamžitý užitek a akční body. Váš obsah se ne vždy „stane virálním“. Někdy je nejlepší cestou pouhé poskytnutí útočiště a kolegiality v rámci svobodné výměny myšlenek.

Někteří lidé stále chovají romantické pouto k původní myšlence akademie jako zárodku velkých myšlenek. Skutečný intelektuální život se může vrátit, ale bude to trvat desítky let a bude vyrůstat z upřímného úsilí nových institucí, které umožní poctivé intelektuální bádání. To není tak přitažlivé jako politické akce a svižné mediální výlevy, ale je to nezbytné, pokud skutečně hodláme obnovu dlouhodobě uskutečnit.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory Epoch Times.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...