Redakce Epoch Times ČTK

a 18. 4. 2024

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová dnes uvedla, že součástí migračního a azylového paktu Evropské unie je i výjimka pro země jako Česká republika, které hostí velký počet uprchlíků z Ukrajiny. Před dnešním jednáním české sněmovny na toto téma Johanssonová na síti X napsala, že unijní pakt nezahrnuje povinné přerozdělování migrantů, ale jen povinnou solidaritu. Česko už svou solidaritu prokázalo péčí o ukrajinské uprchlíky, dodala eurokomisařka.

„Před dnešní rozpravou v parlamentu ČR o migraci v EU je třeba jasně říci, že pravidla dohodnutá v Paktu o migraci a azylu nevyžadují povinné relokace, a to ani v případě krize. Co je požadováno, je povinná solidarita – finanční nebo operační,“ napsala Johanssonová. „Země jako Česká republika, která již projevila solidaritu tím, že hostí velké množství Ukrajinců, bude moci být osvobozena od jakýchkoli povinných solidárních příspěvků,“ dodala komisařka.

K migračnímu paktu se dnes ve sněmovně vyjádřil šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který dohodnutou podobu migračního paktu naopak považuje za zradu: „Největší zrada v novodobých dějinách ČR, které se dopustil premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan. Vyměnili naši kulturu a náš způsob života za explozivní kriminalitu. Masová migrace je rakovina, která rozkládá evropskou společnost. Mohli bychom dopadnout jako Francie, Německo či Británie,“ citoval server Echo 24 Babiše, podle něhož pakt obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje k přijímání migrantů z Afriky a z Blízkého východu podle představ Bruselu.

Evropští poslanci 10. dubna schválili deset legislativních návrhů reformujících evropskou migrační a azylovou politiku, které byly loni v prosinci předběžně dohodnuty zástupci europarlamentu, Evropské komise a španělského předsednictví zastupujícího členské země evropského bloku. Státy unie s nimi souhlasily už 8. února, Česko se při hlasování zdrželo.

Součástí nových pravidel je i výjimka, kterou do textu prosadila Česká republika. Upravuje situaci zemí pod významným migračním tlakem, což zahrnuje například i skutečnost, že přijaly významný počet ukrajinských uprchlíků jako nyní Česko.

Čeští zákonodárci se dnes scházejí na mimořádné schůzi, kterou kvůli migračním paktu EU vyvolalo opoziční hnutí ANO. Poslanci ANO pokládají nová unijní migrační pravidla za jednu z největších chyb vlády Petra Fialy z doby českého předsednictví v Radě EU.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.