Tom Ozimek

19. 4. 2024

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Elon Musk kritizoval newyorský soudní proces s Donaldem Trumpem o penězích za mlčení. Případ by podle něj „zjevně zkorumpoval právo“. Miliardář jej označil za Lawfare (zneužití právních prostředků v politickém boji o moc).

Musk svými komentáři na X reagoval na příspěvek bývalého prezidentského kandidáta Viveka Ramaswamyho, který napsal, že soudní proces „rozvrátí zemi“.

Trestní řízení proti bývalému prezidentovi začalo v pondělí 15. dubna. Trump je obviněn z falšování obchodních dokumentů v souvislosti s platbou za mlčení pornoherečce Stormy Danielsové před volbami v roce 2016. Trump popírá, že by s Danielsovou měl někdy poměr.

Takové obvinění by za normálních okolností bylo přestupkem. Manhattanský okresní prokurátor Alvin Bragg však tento čin klasifikoval jako trestný čin. Tvrdil, že platby byly součástí plánu na ovlivnění voleb, aby se zabránilo potenciálně nepříjemnému informování o bývalém prezidentovi.

Jak důvěryhodná je Stormy Danielsová?

Trump odmítl vinu ve všech 34 bodech obžaloby. Na sociální síti Truthsocial zveřejnil dopis Stormy Danielsové, v němž písemně potvrzuje, že s exprezidentem neměla poměr. Vztah nepopírá proto, že jí byly vyplaceny peníze za mlčení, ale proto, že s ním nikdy poměr neměla.

Danielsová, jejíž skutečné jméno je Stephanie Cliffordová, mezitím obsah dopisu odvolala a tvrdí, že jej podepsala pod tlakem svých zástupců. Krátce poté napsala o údajné aféře pikantní knihu, na níž vydělala nezveřejněnou sumu peněz.

Danielsová dluží Trumpovi na soudních poplatcích a úrocích přibližně 670 000 dolarů z několika neúspěšných soudních sporů, včetně toho, v němž exprezidenta obvinila z pomluvy kvůli tweetu.

Herečka z filmů pro dospělé nedávno řekla bývalému právnímu analytikovi CNN Jeffreymu Toobinovi, že nemá v úmyslu dluh uhradit a raději půjde do vězení, než aby vypovídala o svých financích nebo vyplnila formulář se seznamem svého majetku.

Obžaloba má nyní možnost předvolat Danielsovou jako svědkyni v Trumpově trestním procesu. Soudce zamítl návrh bývalého prezidenta, aby zabránil její výpovědi a výpovědi jeho bývalého právníka Michaela Cohena.

Politicky motivované?

Mezitím několik lidí vzneslo námitky proti Braggovu právnímu manévru, kterým chce z údajného přestupku udělat trestný čin.

Patří mezi ně i právník Ramaswamy. V pondělí zveřejnil na platformě X video, v němž označil soudní proces za „vtip“ a Braggův postup za „právní úhybný manévr“.

Státnímu zástupci se musí podařit prokázat, že dokumenty byly zfalšovány za účelem podpory základního trestného činu.

Ramaswamy považuje Braggovo tvrzení, že Trump podvedl voliče v prezidentských volbách v roce 2016 platbou za mlčení, za neplatné a politicky motivované. Z jeho pohledu to skoro vypadá, jako by se nejprve rozhodli exprezidenta trestně stíhat a až poté hledali, co by mu mohli přišít.

„No, představte si, že přesně to se stalo,“ řekl politik na videu. Poté poukázal na to, že Bragg byl zvolen prokurátorem se slibem, že bude Trumpa stíhat za ten či onen zločin.

„Znetvoření našeho právního systému“

„Je to politik, který plní svůj volební slib,“ řekl Ramaswamy. „Je to znetvoření našeho právního systému.“

Varoval, že stejnou taktiku by mohla v budoucnu použít v odvetě i druhá politická strana.

„Stejná bota padne i na druhou nohu. Pokud budeme pokračovat tímto směrem, brzy nám nezbude žádná země s právním případem,“ řekl.

„Vznášet tento případ proti Trumpovi vůbec není trapné jen pro Alvina Bragga,“ pokračoval. „Je to trapné pro naši zemi.“

Musk sdílel Ramaswamyho názor. „Tento případ zjevně poškozuje právo,“ napsal generální ředitel společnosti Tesla. „Lawfare,“ dodal.

Braggova kancelář zatím na žádost Epoch Times o komentář nereagovala.

Článek původně vyšel na stránkách německé redakce Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.