Tom Ozimek

31. 3. 2024

Prezident Joe Biden vyvolal pobouření konzervativců poté, co vyhlásil 31. březen 2024 – neboli Velikonoční neděli – za „Den viditelnosti transgender osob“.

Prezident Joe Biden vyhlásil 31. březen 2024, který připadá na Velikonoční neděli, „Dnem viditelnosti transgender osob“, což vyvolalo rozruch mezi konzervativci a ostrou kritiku bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který požaduje, aby se prezident omluvil milionům křesťanů ve Spojených státech.

„Dnes posíláme vzkaz všem transgender Američanům … Jste Amerika a já i celá moje administrativa vám kryjeme záda,“ uvedl prezident v prohlášení z 29. března a zároveň se pochlubil, že do své administrativy jmenoval „transgenderové lídry“ a ukončil zákaz otevřené služby transgenderových osob v armádě.

Prezident označil transgenderové osoby za „součást struktury našeho národa“, která pomáhá zemi a její ekonomice vzkvétat, a vyzdvihl úsilí své administrativy o zpřístupnění veřejných služeb transgenderovým Američanům, včetně „inkluzivnějších pasů“, které obsahují písmeno X jako označení „pohlaví“.

„Je toho ještě hodně, co je třeba udělat,“ prohlásil prezident Biden a zároveň vyzval Kongres, aby přijal zákon o rovnosti, který „kodifikuje ochranu občanských práv pro všechny LGBTQI+ Američany“, a oficiálně vyhlásil nadcházející velikonoční neděli za „Den viditelnosti transgender osob“.

Krok prezidenta Bidena vyvolal vlnu kritiky mezi konzervativci, včetně Trumpovy kampaně, která se rovněž ohradila proti pokynům Bílého domu pro soutěž v navrhování velikonočních vajíček pro děti, jež zakazují zasílání prací s náboženskými symboly nebo „otevřeně náboženskou tematikou“.

„Je děsivé a urážlivé, že Bílý dům Joea Bidena zakázal dětem předkládat náboženské návrhy vajíček pro velikonoční výtvarnou akci a oficiálně vyhlásil velikonoční neděli za ,Den viditelnosti transgender osob’,“ uvedla v prohlášení mluvčí Trumpovy kampaně Karoline Leavittová.

„Bohužel jsou to jen dva další příklady dlouholetého útoku Bidenovy administrativy na křesťanskou víru. Vyzýváme neúspěšnou kampaň Joea Bidena a Bílý dům, aby se omluvili milionům katolíků a křesťanů v celé Americe, kteří věří, že zítřek je určen pouze pro jednu slavnost – vzkříšení Ježíše Krista,“ dodala.

Bílý dům na žádost o komentář nereagoval.

Nahrazená Velikonoční neděle

Velká část kritiky prezidentova prohlášení se soustředila na skutečnost, že 31. březen 2024 připadá na Velikonoční neděli, která je jedním z nejvýznamnějších křesťanských náboženských svátků.

„Velikonoční neděle je zaměňována,“ uvedl ve svém příspěvku herec a producent Kevin Sorbo, který má na síti X 1,9 milionu sledujících. „Náš ,katolický’ prezident zakázal náboženské obrazy v Bílém domě a Velikonoční neděli nyní nazývá ,dnem viditelnosti transgender osob’.“

Harmeet K. Dhillonová, právnička, která se věnuje právům prvního dodatku a záležitostem volebního práva, se na X podělila o kritickou reakci na rozhodnutí prezidenta Bidena zahalit letošní velikonoční neděli programem jeho administrativy týkajícím se transgenderu.

„Není snad každý den v Bidenově Bílém domě „Dnem viditelnosti transgender osob“? napsala Dhillonová, která působí také jako viceprezidentka Republikánské národní asociace právníků. „Záměrně urážet křesťany o tomto svatém víkendu je nechutné a zlé,“ dodala.

V reakci na prezidentovo prohlášení některá média prověřila fakta a objasnila, že Bidenovo vyhlášení nadcházející Velikonoční neděle „Dnem viditelnosti transgender osob“ je zřejmě náhoda, protože 31. březen připadá na letošní Velikonoční neděli, ale ne vždy. Biden totiž vydal podobná prohlášení již v minulých letech, kdy 31. březen připadal na jiné dny.

Přestože Bidenova administrativa v minulosti kývla na uznání 31. března jako „Dne viditelnosti transgender osob“, páteční proklamace je prvním případem, kdy prezident využil pravomoc, kterou mu svěřuje americká ústava, a oficiálně jej takto vyhlásil.

31. březen se v některých kruzích slaví jako „Mezinárodní den viditelnosti transgenderu“ již více než deset let.

Překlad původního článku ze stránek americké redakce Epoch Times byl redakčně zkrácen.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.