Podle studie vedené vědci z Pensylvánské státní univerzity a financované California Prune Board by každodenní konzumace sušených švestek mohla zpomalit postupný úbytek kostní hmoty související s věkem a snížit riziko zlomenin u žen po menopauze.
Autoři studie zjistili, že ženy po menopauze, které konzumovaly alespoň čtyři až šest sušených švestek denně po dobu jednoho roku, si zachovaly svou kostní strukturu a sílu v nosné oblasti jejich holenních kostí.
„Jedná se o první randomizovanou kontrolovanou studii, která se zabývá trojrozměrnými kostními výsledky s ohledem na strukturu, geometrii a odhadovanou pevnost kostí,“ uvedla ve svém prohlášení hlavní autorka studie Mary Jane De Souzová, významná profesorka kineziologie a fyziologie na Penn State. „V naší studii jsme zjistili, že denní konzumace švestek ovlivnila faktory související s rizikem zlomenin. To je z klinického hlediska k nezaplacení.
„Když zkoumáme hustotu kostních minerálů, zjišťujeme, kolik kostí je v těle, ale zajímá nás také jejich kvalita.“
Trojrozměrný náhled na kostní struktury „nám říká, jak kvalitní kost je,“ řekla.
De Souzová uvedla, že sušené švestky obsahují bioaktivní látky, včetně polyfenolů, které mohou zabránit zánětu, jenž přispívá k úbytku kostní hmoty.
Sušené švestky prospěšné nejen pro střeva
Jak rosteme, naše kosti procházejí neustálým procesem regenerace a přestavby. S přibývajícím věkem se však regenerace kostí zpomaluje a kosti se stávají křehčími a snadněji se lámou, což vede k osteoporóze.
Ženy po menopauze jsou osteoporózou ohroženy zejména proto, že během menopauzy ztrácejí estrogen. Estrogen pomáhá udržovat kosti silné.
V kontrolované studii vědci z Penn State sledovali po dobu jednoho roku 235 žen po menopauze. Přes 70 % z nich nezahájilo hormonální léčbu ani léčbu osteoporózy.
Ženy byly zařazeny do náhodného výběru podle toho, zda budou jíst sušené švestky vůbec, čtyři až šest sušených švestek denně nebo 10 až 12 sušených švestek denně. Výzkumný tým každých šest měsíců hodnotil hustotu a pevnost kostí pomocí počítačové tomografie (CT).
Vědci hodnotili strukturu a pevnost kostí v několika oblastech holenních kostí žen.
V průběhu roku zjistili, že hustota kostní hmoty a pevnost kostí v holenních kostech žen, které nejedly sušené švestky, se snížila.
Konzumace sušených švestek zachovala kortikální kost holenní kosti – hustou a tvrdou vnější vrstvu holenní kosti. Obě skupiny, které jedly sušené švestky, si zachovaly hustotu a strukturu kostí v této nosné oblasti. Ženy, které byly požádány, aby jedly 10 až 12 sušených švestek denně, však ze studie v nejvyšší míře vypadly, protože je omrzelo, že musely do svého jídelníčku zařadit tolik sušených švestek.
Upozornění: Sušené švestky sice obsahují protizánětlivé polyfenoly, ale zároveň mají vysoký obsah sorbitolu, který může při větší konzumaci způsobit průjem.
„Na dvanáctiměsíční studii jsou to docela zajímavé údaje,“ uvedla De Souzová. „Podařilo se nám udržet a zachovat kost v nosné, kortikální kosti holenní kosti, a udržení kortikální kosti a pevnosti kosti je klíčové pro předcházení zlomeninám.
Dalším krokem vědců je zjistit, zda sušené švestky mohou pomoci snížit riziko osteoporózy, protože studie se tím nezabývala, řekla. Předchozí výzkum ukázal, že konzumace pěti nebo šesti sušených švestek denně po dobu jednoho roku zachovává celkovou hustotu kostní hmoty v kyčli, uvedla De Souzová.
–ete–