Bylo zjištěno, že zdravé tuky obsažené ve středomořské stravě snižují riziko chronických onemocnění, včetně neurodegenerativních chorob, jako je roztroušená skleróza.
Nový výzkum rozšiřuje dosavadní poznatky, které naznačují, že stravovací návyky výrazně ovlivňují průběh roztroušené sklerózy (RS). Studie na myších, publikovaná v časopise GLIA, zjistila, že strava bohatá na palmový olej, běžnou součást zpracovaných potravin, může vést k vážnějšímu průběhu RS. Je však třeba zdůraznit, že výsledky studií na zvířatech se ne vždy shodují s výsledky u lidí.
Zatímco palmový olej může být nepřítelem RS, výzkum naznačuje, že tučné ryby naopak mohou být jejím přítelem.
Patrizia Casacciaová, hlavní autorka studie v GLIA, poznamenala v e-mailu pro Epoch Times: „Hlavní sdělení: Ne všechny tuky jsou špatné,“ s tím, že tučné ryby a olivový olej jsou spojeny s lepším zdravím.
Ačkoli jsou tuky důležité, výzkum naznačuje, že i jiné potraviny mohou být pro pacienty s RS užitečné, nebo škodlivé.
Dietní nepřátelé
Dietní nepřátelé pro obecné zdraví jsou také nepřáteli pro specifická onemocnění, jako je RS. Mezi takové nepřátele patří ultrazpracované nebo nezdravé potraviny. Ačkoli tyto potraviny mají řadu nutričních nedostatků, studie v GLIA zdůrazňuje palmový olej jako významný faktor.
Palmový olej
RS je zánětlivé autoimunitní onemocnění, které zahrnuje poškození myelinu, obalu, který izoluje nervové buňky. Podle tiskové zprávy studie v GLIA dřívější výzkum uvádí, že dieta s vysokým obsahem tuku má toxické účinky, které zvyšují závažnost příznaků RS. Z tohoto důvodu se vědci rozhodli prozkoumat možné mechanismy, které by mohly způsobovat, že palmový olej škodí zdraví nervových buněk.
Nejprve vědci zjistili, že dieta bohatá na palmový olej byla u myší spojena s vážnějším průběhem RS. Dále pozorovali, že určité enzymy v těle přeměňují palmový olej na toxickou látku, která připravuje nervové buňky o energii potřebnou k boji proti zánětu v mozku. Tým pak zkoumal, zda inaktivace těchto enzymů může poskytnout neuroprotekci.
Když vědci geneticky odstranili zapojené enzymy, zabránilo to neurodegeneraci u myší s RS. Ochrana přetrvala i tehdy, když byly myši krmeny dietou bohatou na palmový olej.
„Práce posiluje názor, že volby životního stylu, jako je strava, mohou mít hluboký dopad na průběh onemocnění,“ sdílí vědci v tiskové zprávě. „Výsledky studie navazují na předchozí koncepty o pečlivém výběru stravy při zvládání příznaků RS.“
Mnoho zpracovaných a balených potravin obsahuje palmový olej, jak říká v e-mailu pro Epoch Times Sazan Sylejmani, lékárník a majitel Westmont Pharmacy v Illinois. Patří sem pečivo, jako jsou sušenky a krekry; instantní nudle; pochutiny, jako jsou bramborové chipsy; ořechová másla a cukrovinky.
„Zjistil jsem, že etikety na výrobcích propagovaných jako ‚zdravější‘ nebo ‚přírodní‘ stále někdy obsahují palmový olej,“ podotýká Sylejmani. „To platí zejména pro některé značky rostlinných margarínů a pomazánek, které jej používají jako náhradu za trans-tuky. Vždy je užitečné zkontrolovat seznamy ingrediencí, pokud se snažíte vyhnout nebo sledovat konzumaci palmového oleje.“
Ultrazpracované potraviny
Ačkoli ultrazpracované potraviny často obsahují palmový olej, není to jediná ingredience a vlastnost, která z nich dělá nepřátele RS. Tyto potraviny mají vysoký obsah volných cukrů, nasycených tuků a soli a nízký obsah bílkovin, vlákniny, antioxidantů a draslíku.
Observační studie publikovaná v časopise Frontiers in Neurology zkoumala souvislost mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a závažností RS u lidí v Itálii. Po analýze dotazníků o frekvenci příjmu potravin a neurologických hodnocení bylo zjištěno, že vyšší příjem ultrazpracovaných potravin byl spojen se střední až vysokou závažností RS ve srovnání s nižším příjmem. Tyto výsledky jsou předběžné a vyžadují další výzkum pro ověření.
Vědci poznamenali, že zpracované potraviny mají tendenci obsahovat velké množství aditiv, která mohou při zpracování produkovat škodlivé látky vedoucí k oxidačnímu stresu a chronickým onemocněním. Kromě toho jsou ultrazpracované potraviny spojeny s nízkým stupněm zánětu. Jak oxidační stres, tak zánět může negativně ovlivnit imunitní systém, který je zapojen do RS.
Dietní přátelé
Množství výzkumů naznačuje, že středomořská strava je obzvláště zdravým stravovacím plánem. Je také spojena s nižším rizikem chronických onemocnění, včetně neurodegenerativních chorob, jako je RS, jak ukazuje studie publikovaná v časopise Nutrients. Středomořská strava je bohatá na nutričně hodnotné potraviny, které podporují zdraví.
Podle některých studií je jednou z nejpřínosnějších složek této stravy tučná ryba.
Tučné ryby
Tučné ryby jsou dobrým zdrojem zdravého tuku známého jako omega-3 polynenasycené mastné kyseliny.
Kohortová studie publikovaná v Nutrients, zahrnující přes 500 tisíc jedinců ve věku 40–69 let, využila informace o stravovacích návycích z databáze UK Biobank (britské biobanky) k prozkoumání možných souvislostí mezi stravou a RS. Kohortové studie jsou observační šetření, která sledují účastníky po delší dobu.
Po porovnání stravovacích záznamů s diagnózami RS vědci zjistili, že mírná konzumace tučných ryb je spojena s nižším rizikem RS ve srovnání s jejich úplnou absencí. Ochranný účinek byl spojen s konzumací ryb jednou, dvakrát nebo vícekrát týdně. Zajímavé je, že konzumace tučných ryb jednou týdně byla mírně více ochranná než jejich konzumace dvakrát nebo vícekrát týdně.
Kromě ochranného účinku proti RS mohou tučné ryby souviset i s méně závažnými případy. Studie publikovaná v časopise Multiple Sclerosis and Related Disorders hodnotila stravovací záznamy 180 lidí diagnostikovaných v rané fázi RS.
Výzkumníci zjistili, že vyšší příjem omega-3 mastných kyselin byl spojen s větším množstvím normálně vypadající bílé hmoty v mozku. Část patofyziologie RS vyplývá z abnormálních strukturálních změn v bílé hmotě, zmiňuje výzkum publikovaný v časopise American Journal of Neuroradiology.
Na otázku, zda by přínos pro bílou hmotu mohl znamenat méně příznaků nebo mírnější průběh RS, odpovídá Casacciaová: „Řekla bych, že ano, protože integrita traktů bílé hmoty by naznačovala menší poškození.“
Casacciaová dodává, že mořskými zdroji omega-3 tuků jsou tučné ryby, jako je losos, makrela, sardinky, ančovičky a sleď, stejně jako řasy. Ne-mořskými zdroji omega-3 mastných kyselin jsou chia semínka a vlašské ořechy.
Středomořská strava
Kromě tučných ryb je středomořská strava bohatá na ovoce, zeleninu, fazole, semínka, ořechy, olivový olej a minimálně zpracované obiloviny. Obsahuje také mírné množství mléčných výrobků a málo červeného masa.
Výše uvedená studie publikovaná v časopise Nutrients hodnotila pacienty s RS v Itálii, aby zjistila, zda dodržování středomořské stravy může ovlivnit závažnost onemocnění. Na základě dat z jídelníčků a klinických hodnocení RS výzkumníci zjistili, že vyšší dodržování středomořské stravy a vyšší příjem vlákniny byly spojeny s nižší závažností RS.
Vědci konstatují, že potraviny ve středomořské stravě obsahují živiny, které mohou snižovat neurozáněty a zlepšovat složení střevního mikrobiomu. Ovoce, zelenina a fazole obsahují vlákninu a antioxidanty, jako jsou vitamíny a polyfenoly. Olivový olej obsahuje polyfenolové antioxidanty a ryby jsou, jak již bylo zmíněno, bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
Fermentace vlákniny produkuje látky s imunostimulačními účinky, které regulují záněty, a vědci předpokládají, že mohou mít pozitivní vliv i na střevní mikrobiom. Polyfenoly mají neuroprotektivní a antioxidační vlastnosti a omega-3 mastné kyseliny působí proti neurozánětům.
Potraviny s vitaminem D
Středomořská strava obsahuje několik potravin, které jsou dobrým zdrojem vitaminu D, látky hrající roli při RS. Přehledová studie publikovaná v časopise Neurology and Therapy se zabývala výzkumy o spojení mezi vitaminem D a RS a dospěla k závěru, že nízké hladiny vitaminu D jsou spojeny se zvýšeným rizikem a závažností RS. Vitamin D má několik vlastností, které posilují imunitu.
V e-mailu pro Epoch Times poznamenává neurolog Rabih Kashouty, lékařský ředitel Premier Neurology & Wellness Center: „Potraviny jako vaječné žloutky, tučné ryby, obohacené mléčné výrobky a hovězí játra obsahují významné množství vitaminu D a jsou vysoce doporučovány pro pacienty s RS.“
Rozdíl ve stravě
Podniknout kroky ke zlepšení stravy může vyžadovat značné úsilí. Stojí to za to? Jak velký rozdíl může strava udělat při oslabujících příznacích RS?
„Mnoho studií identifikovalo klíčová spojení mezi dietními volbami a progresí RS,“ sděluje Kashouty. „Zdůrazňují, že volby životního stylu, jako je strava, mohou mít hluboký dopad na průběh mnoha neurologických onemocnění, včetně RS.“
Proto se úsilí pacientů s RS, jako je vyhýbání se zpracováným potravinám nebo jejich omezení a zaměření se na nutričně bohaté potraviny středomořské stravy, jak je uvedeno výše, vysoce vyplácí.
Pokud lidé považují za náročné přejít z převážně zpracované stravy na zdravý stravovací plán, jako je středomořská strava, mohou provádět změny postupně. Například mohou začít jíst více ovoce a zeleniny. Lidé, kteří s tím mají potíže, by mohli také využít individuální poradenství od dietologa.
–ete–