Během setkávání na adventních trzích se studeným vzduchem line vůně, která napovídá, že poblíž je nápoj, který nám zimní strasti může zpříjemnit. Stánky nebo okénka nabízejí horké a chutné nápoje. Punč, svařené víno, medovinu, horké mošty, čaje, kávu.
Jak se k nám horký punč dostal? Tento nápoj pochází z Indie, odkud se v 17. století dostal do Anglie, ze které se jeho obliba rozšířila do vícero zemí. Ve střední Evropě vede prim v období vánočních svátků, kdy bývá chladněji.
Název nápoje pochází z hindštiny, kde „pánč“ znamená pět, protože původně se připravoval z pěti přísad. V zásadě má vždy ovocnou složku, dále do něj patří cukr, voda, alkohol i koření. Při společenských příležitostech se podává s menším množstvím alkoholu, než obsahují klasické koktejly.
Když nahlédneme do historie pětisložkového nápoje, když z Indie díky námořníkům doputoval do Anglie a dále do Evropy, byl název „punč“ poprvé zanesen v britských listinách roku 1632. Tehdy se většinou míchal z vína nebo brandy. O 20 let později se začal přidávat jamajský rum. Tehdy se zrodil punč, jaký známe dnes.
U nás je oblíbený obdobně jako svařené víno. V chladném období mnoho lidí přijímá vonící horký nápoj pro zahřátí rukou i pro dobrou náladu. A protože „punč“ znamená hindsky pět, můžeme si po adventní procházce říci: „Tak teď mám všech pět pé.“
V současnosti návštěvníci adventních trhů vděčně uvítají i nealkoholické varianty punče. Takový ovocný punč se nabízí dětem a mohou si ho dopřát také abstinenti. Tyto „nealko“ varianty většinou obsahují směs ovocných nápojů, džusy, vodu, cukr, med anebo sladidla. Podávají se červeně zbarvené punče, obsahující nemnoho ovocné složky, zato však v nich je cukr, kyselinu citrónovou a umělá dochucovadla.
Vánoční nápoje
V Čechách se vánoční punč zhotovuje z bílého nebo červeného vína a do něj se přidává trocha rumu. Osladí jej cukrem a okoření skořicí s badyánem, ozdobí plátkem citronu či pomeranče. Tento hřejivý sladký nápoj se už neodmyslitelně stal součástí adventního a posléze vánočního času.
Britský zvyk podávání „bowle“ se ujal i u nás v české podobě v období Vánoc a posléze i na Silvestra. Do skleněné mísy se vloží ovoce, čerstvé i kompotované, zaleje koňakem nebo rumem a doleje šumivým vínem. Pro děti se místo alkoholu dolévá limonádou, džusem nebo v poslední době tzv. „rychlými špunty“.