Pandemie covidu-19 přiměla mnoho lidí k větší ostražitosti v oblasti stravy a péče o zdraví. Česnek je po tisíce let považován za potravinu s blahodárnými účinky na zdraví jak na Východě, tak na Západě. Jaké jsou skutečné přínosy česneku? A jak ho konzumovat, aby byly jeho účinky co největší?
Dr. Jonathan Liu, odborník na tradiční čínskou medicínu, uvedl v pořadu Health 1+1, že správná konzumace česneku může přinést ještě zjevnější zdravotní přínosy než ženšen! Česnek dokáže účinně snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění (CVD) a zmírňovat respirační příznaky související s covidem-19.
Dr. Jonathan Liu uvedl, že v horké poušti starověkého Egypta používali otroci stavějící pyramidy česnek k udržení dobrého zdraví a kondice. Indická tradiční medicína využívá česnek k léčbě dysurie, astmatu a revmatismu. Hippokrates z Kósu, významný řecký lékař, jehož disciplína je zmíněna i v hebrejské Bibli, a Plinius Starší, římský učenec, oba zmiňovali česnek při léčbě parazitů, respiračních onemocnění nebo zažívacích potíží.
Během dynastie Chan přivezl Zhang Qian česnek z mise do západních oblastí, konkrétně ze Střední Asie, zpět do Číny. Tradiční čínská medicína (TČM) tehdy začala uznávat jeho léčivé hodnoty. V díle Kompendium hmotné medicíny od Li Shizhena, lékařského vědce z dynastie Ming, je uveden případ použití česneku jako léku. Při krvácení z nosu lze česnek rozdrtit, vytvořit z něj hmotu, poté ji zploštit do malé ploché vrstvy. Tu je třeba přiložit na akupunkturní bod Yongquan na chodidle na straně krvácející nosní dírky. Krvácení brzy ustane.
Během dynastie Tchang byl česnek využíván k léčbě infekcí kožních vředů. Úředník jménem Lu trpěl silnou bolestí kvůli vředům na rameni. Lékař rozmačkal česnek na pastu, smíchal ji s sezamovým olejem a nanesl na postižené místo. Jakmile pasta zaschla, byla nahrazena novou. Tento postup se několikrát opakoval a vřed se zahojil. Další úředník jménem Li měl bakteriální infekci kůže na hlavě, kterou také vyléčila podobná česneková pasta. Všechny tyto případy jsou podrobně zaznamenány v díle Kompendium hmotné medicíny.
Zázračné účinky česneku
Česnek je bohatý na živiny, jako je vápník, draslík a fosfor. Jeho výrazný zápach pochází z látky zvané propylsulfid, což je druh kapsaicinu s baktericidními účinky. Během druhé světové války, přestože byl penicilin již objeven, technologie pro jeho masovou výrobu nebyla ještě dostatečně vyspělá. Vojáci proto na bojišti používali česnek k dezinfekci zranění.
Česnek lze denně využívat k léčbě průjmu, horečky spojené s bolestmi nebo horečky bez pocení. Dr. Liu uvedl, že životní podmínky v Číně v 80. letech nebyly příliš dobré. Lidé při nachlazení obvykle snědli půl stroužku česneku, což vyvolalo pocení, a nachlazení se ve většině případů podařilo vyléčit. Existuje dokonce jeden zázračný případ. Lékař tradiční čínské medicíny, který trpěl bolestí zubu, si na noc přiložil rozdrcený česnek na akupunkturní bod Yangxi odpovídající postiženému zubu, a bolest zubu byla druhý den z 90 % zmírněna.
Tradiční čínská medicína věří, že lidské tělo má 12 hlavních meridiánů odpovídajících 12 orgánům, ze kterých dále cirkulují do rukou, nohou, hlavy a obličeje. Meridiánový systém zajišťuje transport čchi a „krve“ po celém těle. Tyto základní látky tvoří lidské tělo a udržují jeho fyziologické funkce. Blokáda meridiánů ovlivňuje pohyb těchto látek, což umožňuje „škodlivé čchi“ nebo „nemocné čchi“ (různé faktory způsobující nemoci) šířit se a vyvolávat komplikace v těle.
Akupunkturní body označují zvláštní body na meridiánových liniích lidského těla, většinou tam, kde se nachází mnoho nervových zakončení a krevních cév. Tradiční čínská medicína stimuluje tyto body prostřednictvím akupunktury, masáže a podobných metod, čímž podporuje cirkulaci čchi a krve, překonává blokády meridiánů, obnovuje meridiánový systém do normálního stavu a tím léčí onemocnění.
Česnek při respiračních onemocněních
Vzhledem k tomu, že covid-19 pustoší celý svět, Liu uvedl, že česnek zvýší ochranu horních cest dýchacích a zmírní příznaky infekce. Uvedl následující vnitřní a vnější použití česneku:
1. Česnek se šalvějí
Složení: 25 gramů česneku, mletého; 50 gramů šalvěje, nakrájené na poloviny.
Příprava: Rozvařte v 500 ml horké vody a vařte dalších 10 minut. Užívejte 150 ml třikrát denně. Pokud se po vypití vypotíte, příznaky jako nachlazení, ucpaný nos a rýma se rychle zmírní.
2. Česnek se zázvorem
Složení: Tři kousky česneku, tři plátky zázvoru a hrst čajových lístků.
Příprava: Po přelití 500 ml vody vařte asi 10 minut a poté vypněte plamen. Pijte až do vypocení. Je obzvláště účinný při léčbě příznaků chřipky.
3. Česnek s medem
Ingredience: Tři stroužky česneku, med
Příprava: Rozmačkejte česnek na pastu a vložte ho do hrnce. Přidejte vodu, přiveďte k varu a poté vypněte plamen. Vmíchejte lžíci medu a podávejte. Alternativně vložte česnek přímo do medu, zapečeťte a nechte týden odležet. Poté konzumujte dva stroužky česneku najednou, dvakrát až třikrát denně. Tento postup je určen především k léčbě běžného nachlazení.
4. Česnek s mandarinkovou kůrou
Ingredience: 50 gramů česneku, 15 gramů mandarinkové kůry
Příprava: Obě ingredience nasekejte a vařte společně. Sceďte zbytky a ponechte pouze šťávu. Pijte dvakrát denně po dobu tří dnů pro zmírnění lehkého kašle.
5. Vnější aplikace česnekové pasty
Ingredience: Česnek rozmačkaný na pastu a vytvarovaný do tenkých plátků
Příprava: Pastu naneste na akupunkturní bod Yongquan na chodidle. Před aplikací potřete chodidlo vrstvou vazelíny a převažte gázovým obvazem. Obvykle se kašel zmírní po třech až pěti opakovaných aplikacích.
Česnek snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění (CVD)
Kromě zvládání respiračních příznaků spojených s pandemií řada studií potvrdila, že česnek má mnoho účinků při prevenci CVD, včetně snižování hladiny cholesterolu, krevního tlaku a triglyceridů.
Studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition v roce 2001 zjistila, že ve vodě rozpustné organické sirné sloučeniny obsažené v česneku mohou účinně inhibovat syntézu cholesterolu, zejména S-allyl cystein (SAC), který výrazně snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Další přehledový výzkum, publikovaný v roce 2020 v časopise Antioxidants (Basel), ukázal, že česnek má protizánětlivé a lipid-snižující vlastnosti, antioxidační schopnosti a příznivé účinky na srdce.
CVD je rozšířené a patří mezi časté příčiny úmrtí. Dr. Liu doporučuje několik čínských receptů s česnekem, které mohou pomoci při prevenci CVD.
1. Česneková kaše
Ingredience: 30 gramů česneku, 100 gramů rýže
Příprava: Oloupejte česnek a vařte ho ve vroucí vodě spolu s rýží. Tento pokrm pomáhá zlepšit vysoké hladiny krevních lipidů.
2. Zeleninový vývar s česnekem
Ingredience: 20 gramů česneku, libové vepřové maso, houby, zázvor, jujuba
Příprava: Všechny ingredience dejte do vody, důkladně uvařte a podle chuti přidejte sůl. Libové vepřové maso má nízký obsah tuku a houby mohou pomoci odstranit překážky v mikrocirkulaci. Konzumace jednou denně podporuje krevní oběh a snižuje hladiny krevních lipidů a krevní tlak, zejména u lidí s hyperlipidémií nebo aterosklerózou. Dlouhodobé dodržování této diety může účinně snížit riziko CVD.
Upozornění: Příliš mnoho česneku může poškodit žaludek
Přestože má česnek mnoho přínosů, jeho nadměrná konzumace může způsobit fyzické potíže.
- Nadměrná stimulace gastrointestinálního traktu: Kapsaicin obsažený v česneku může způsobit bolesti žaludku.
- Anémie: Česnek snižuje hladinu hemoglobinu v červených i bílých krvinkách, což omezuje schopnost přenášet kyslík a může vést k anémii.
- Průjem: Alicin v česneku stimuluje žaludek. Pokud má žaludek již nějaké nepříznivé obtíže, česnek může způsobit výraznější reakci zduřelých a oteklých střev a zhoršit příznaky průjmu.
- Zápach: Jeho silný zápach je obtížné odstranit.
Pokud chcete odstranit nepříjemný zápach způsobený konzumací česneku, Dr. Liu doporučuje tyto tři způsoby:
- Čerstvé ovoce: Jablka obsahují enzym, který dokáže přeměnit zbytky česnekového zápachu v ústech na bezzápachové molekuly.
- Mléko: Po konzumaci česneku vypijte teplé mléko. Kombinace bílkovin a alicinu výrazně sníží česnekový zápach.
- Čajové nápoje: Tradiční zelený čaj nebo oolong obsahují čajové polyfenoly, které pomáhají eliminovat česnekový zápach.
–ete–