Kukuřice nabízí řadu výživových přínosů a lze ji využít i při běžných zdravotních obtížích.
Kukuřice je mnohem víc než jen oblíbená letní příloha nebo pochoutka k filmu. Tato skromná obilovina, označovaná jako „zlatá plodina“, živí svět – a zároveň překvapuje rozmanitými léčivými účinky. Pomáhá při suchých očích, podporuje činnost ledvin, reguluje krevní tlak a přispívá i k vývoji biologicky odbouratelných zdravotnických implantátů. Jak moderní věda, tak tradiční čínská medicína stále více odhalují, jak kukuřice vyživuje tělo a přispívá k dlouhodobému zdraví.
Úleva od syndromu suchého oka
Kukuřice se vyskytuje ve žluté a bílé variantě, přičemž právě žlutá kukuřice je bohatá na beta-karoten – látku, z níž si tělo vytváří vitamin A.
Studie z roku 2011 ukázala, že konzumace 300 gramů žluté kukuřice denně v kombinaci s malým množstvím tuku poskytuje přibližně 1,2 miligramu beta-karotenu. To odpovídá 40 až 50 procentům doporučené denní dávky vitaminu A pro dospělého člověka, což z ní činí výborný zdroj tohoto vitaminu pro vegetariány.
Výzkumy potvrdily, že dlouhodobý nedostatek vitaminu A zvyšuje riziko vzniku xeroftalmie neboli syndromu suchého oka. Při nedostatku tohoto vitaminu dochází nejprve k vysychání spojivky a rohovky, následně k zánětu, vzniku vředů a výtoku hnisu. V krajních případech může tento stav vést až ke šerosleposti.
Vitamin A hraje klíčovou roli v udržování zdraví epitelových tkání – ochranných vrstev, které vystýlají řadu orgánů a tělesných struktur. Epitelová tkáň se nachází například v oční spojivce a rohovce, nosní sliznici, dutině ústní, hltanu, trávicím traktu, dýchacích cestách, žlučových cestách, močovém měchýři, močové trubici, chámovodu, vejcovodech a děloze.
Při nedostatku vitaminu A může dojít ke keratinizaci epitelových povrchů – tedy k jejich rohovatění, kdy tkáň vysychá, ztlušťuje se a stává se náchylnější k poškození. Oční sliznice, které jsou tvořeny epitelem, jsou v takovém případě obzvlášť citlivé na vysychání, což může vést k rozvoji syndromu suchého oka.
Podobně může degenerace epitelu v dýchacích cestách zvýšit náchylnost k infekcím, jako jsou nachlazení či kašel. Keratinizace epitelových tkání v ledvinách, močovém měchýři a močové trubici může zvyšovat riziko vzniku ledvinových a močových kamenů, zatímco změny epitelu ve žlučových cestách mohou přispívat k tvorbě žlučových kamenů – i když v tomto směru je zapotřebí dalšího výzkumu.
Podpora funkce ledvin
Závažný nedostatek vitaminu A byl spojen se zvýšeným rizikem tvorby ledvinových kamenů. V tradiční medicíně se k podpoře činnosti ledvin a k proplachování močových cest běžně využívají kořeny a blizny kukuřice – jemná vlákna ukrytá pod obalem klasu.
Studie z roku 2023 potvrdila, že kukuřičné blizny mohou být účinné při zvládání ledvinových kamenů.
V tradiční čínské medicíně (TČM) se kukuřičné blizny a kořen kukuřice užívají již po staletí – často v kombinaci s dalšími bylinami – k léčbě stavů, jako jsou ledvinové a žlučové kameny.
Ze všech částí kukuřičné rostliny jsou právě blizny nejčastěji využívány v tradičních recepturách. V TČM se kukuřičné blizny označují za sladké chuti a neutrální až mírně teplé povahy. Používají se k podpoře močení (diurézy), zastavení krvácení, podpoře tvorby žluči a ke snižování krevního tlaku.
Kukuřičné blizny byly tradičně – a v některých případech i klinicky – využívány k léčbě otoků souvisejících s nefritidou, vysokého krevního tlaku, diabetu, zánětu žlučníku (cholecystitidy) a zánětu jater (hepatitidy).
Studie ukazují, že kukuřičné blizny jsou bohaté na polyfenoly a další antioxidanty. Výzkum na zvířatech naznačuje, že mohou pomáhat chránit ledviny před poškozením a podporovat vylučování inzulinu, což by mohlo přispět k regulaci hladiny cukru v krvi.
Regulace krevního tlaku, cukru a cholesterolu
Klinická studie z roku 2016 ukázala, že konzumace kukuřičného oleje může pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi – zejména LDL cholesterolu (tzv. „špatného“ cholesterolu), který úzce souvisí s rozvojem aterosklerózy, tedy tvrdnutí tepen v důsledku ukládání plaku.
Díky těmto vlastnostem je kukuřičný olej považován za zdravější tuk vhodný pro lidi s aterosklerózou, ischemickou chorobou srdeční, vysokým krevním tlakem, ztučněním jater či obezitou, a také pro starší dospělé s rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Podpora využití biologicky odbouratelných implantátů
Kukuřice nachází inovativní využití i v biomedicíně – konkrétně při výrobě biologicky odbouratelných implantátů. Fermentací kukuřičného škrobu pomocí bakterií mléčného kvašení vzniká polymer s vysokou molekulovou hmotností zvaný polylaktid (PLA), běžně označovaný jako „kukuřičný plast“.
PLA se používá k výrobě různých dočasných lékařských pomůcek, jako jsou kostní šrouby, fixační destičky, čepy a chirurgické stehy. Tyto implantáty poskytují oporu během hojení a postupně se rozkládají a vstřebávají v těle, takže není nutná další operace k jejich odstranění.
Tradiční prostředky pro zvládání různých obtíží
Hepatitida, cholecystitida, žlučové kameny
Složení:
- 30 g kukuřičných blizen
- 30 g artemisie vláskovité (yin chen)
- 20 g pampelišky
Příprava:
- Všechny byliny důkladně omyjte a vložte do keramického nebo hliněného hrnce.
- Přidejte přibližně 1,2 litru vody (40 tekutých uncí).
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pozvolna vařit, dokud se objem neodpaří na cca 480 ml (16 uncí).
- Vývar rozdělte na dvě dávky – jednu vypijte ráno, druhou večer.
Pokud se po užití odvaru objeví zažívací potíže nebo průjem, může to být způsobeno tzv. chladnou povahou receptury. V tradiční čínské medicíně jsou byliny klasifikovány podle své energetické kvality – chladné, horké, teplé nebo svěží.
Chladné byliny se používají k odstranění vnitřního horka a zánětu, ale u osob citlivých na chlad může jejich nadměrné užívání vyvolat nepříjemné reakce. V takových případech se doporučuje snížit dávkování.
Diabetes
Složení:
- 30 g kukuřičných blizen
Příprava:
Smíchejte kukuřičné blizny s cca 950 ml vody (32 uncí) a vařte, dokud se objem nezredukuje na polovinu.
Vývar rozdělte na dvě dávky a obě vypijte během jednoho dne.
Poznámka: Užívá se denně po dobu 10 dní pro znatelné účinky. V případě potřeby lze kúru prodloužit.
Chronická nefritida, otoky, potíže s močením
Složení:
- 30 g kukuřičných zrn
- 15 g kukuřičných blizen
Příprava:
Smíchejte suroviny s cca 1,2 litru vody (40 uncí) a vařte, dokud se objem nezredukuje na cca 480 ml (16 uncí).
Rozdělte na dvě dávky – jednu vypijte ráno, druhou večer.
Plicní tuberkulóza
Složení:
- 60 g kukuřičných blizen
- krystalový cukr (dle chuti)
Příprava:
Kukuřičné blizny zalijte cca 950 ml vody (32 uncí) a vařte, dokud se objem nezredukuje na polovinu.
Podle chuti přidejte krystalový cukr.
Vývar rozdělte na dvě dávky – jednu vypijte ráno, druhou večer.
Hematurie (krev v moči)
Složení:
- 30 g kukuřičných blizen
- 30 g květů kokošky pastuší tobolky (ji cai hua)
- 30 g kořene Imperaty válcovité (bai mao gen)
Příprava:
Byliny zalijte cca 1,2 litru vody (40 uncí) a vařte, dokud se objem nezredukuje na cca 480 ml (16 uncí).
Rozdělte na dvě dávky – jednu vypijte ráno, druhou večer.
Noční pocení
Složení:
- dřeň z kukuřičné stébla (měkká bílá vnitřní část), dle potřeby
Příprava:
Dřeň zalijte cca 950 ml vody (32 uncí) a vařte, dokud se objem nezredukuje na polovinu.
Rozdělte na dvě dávky – jednu vypijte ráno, druhou večer.
Močové obtíže při kapavce
Příznaky zahrnují časté močení, malé množství moči a pálivou bolest v podbřišku a močové trubici.
Složení:
- 90 g kukuřičné dřeně nebo kořene
Příprava:
Důkladně omyjte a zalijte cca 950 ml vody (32 uncí).
Vařte, dokud se objem nezredukuje na polovinu.
Rozdělte na dvě dávky – jednu vypijte ráno, druhou večer.
Upozornění při konzumaci kukuřice
Omezte kukuřici při oslabeném trávení
Lidé se slabou funkcí trávicího traktu by se měli vyhýbat větším množstvím kukuřice, protože její vláknitá struktura je hůře stravitelná a může zhoršit zažívací potíže.
Nevhodná jako jediná dlouhodobá základní potravina
Kukuřice obsahuje niacin (vitamin B3) ve vázané formě, kterou tělo běžným vařením nedokáže dobře vstřebat.
Při dlouhodobé konzumaci kukuřice jako hlavní složky jídelníčku bez odpovídající úpravy může dojít k nedostatku niacinu, což vede k pellagře – onemocnění projevujícímu se dermatitidou, průjmy a poruchami paměti.
Vaření kukuřice s malým množstvím jedlé sody pomáhá niacin uvolnit a zlepšuje jeho vstřebatelnost.
Nekonzumujte zkaženou nebo plesnivou kukuřici
Navlhlá, plesnivá nebo jinak znehodnocená kukuřice může obsahovat aflatoxiny – karcinogenní mykotoxiny, které mohou ohrozit zdraví.
Popcorn není vhodný pro osoby s vnitřním horkem
Popcorn se nedoporučuje lidem s některými zdravotními stavy, jako je diabetes, perimenopauzální syndrom nebo tzv. syndromy suchosti související s „nedostatkem yinu vedoucím k přehřátí“ – stav, při němž tělu chybí tekutiny a projevuje se např. horkými dlaněmi a chodidly, návaly horka, nočním pocením, suchem v ústech a červeným či suchým jazykem.
Pravidelná konzumace popcornu – připravovaného při vysokých teplotách – může tyto příznaky zhoršit, protože v těle vytváří vnitřní horko.
Léčivá plodina zakořeněná v tradici i vědě
Ať už si pochutnáváte na čerstvém klasu, popíjíte čaj z kukuřičných blizen, nebo těžíte z moderních medicínských inovací založených na kukuřici, tato všestranná obilovina je silným příkladem toho, jak jídlo může být zároveň lékem. S kořeny v dávné bylinné tradici a podporou moderní vědy podporuje kukuřice zdraví očí, ledvin, metabolismu i hojení po operacích.
Jako u všech přírodních prostředků platí, že klíčem je umírněnost a individuální přístup. Před užíváním bylinných přípravků z kukuřice se poraďte s kvalifikovaným odborníkem a zařaďte tuto „zlatou plodinu“ do pestré, vyvážené stravy.
Některé byliny uvedené v tomto článku mohou být méně známé, ale bývají běžně dostupné ve zdravých výživách či asijských obchodech. Postupy léčby se mohou lišit podle individuálních potřeb. Pro konkrétní doporučení se prosím obraťte na svého poskytovatele zdravotní péče.
Uvedené informace slouží k inspiraci a nenahrazují lékařskou péči. Rubrika Epoch Times Zdraví vítá věcnou diskusi i podněty od čtenářů.
Máte vlastní zkušenost nebo námět? Napište nám na: namety@epochtimes.cz.
–ete–