Monica O’Shea

23. 6. 2025

„Je to teprve začátek,“ uvedla firma Vow z australského Sydney, specializující se na kultivované maso.

Japonský křepelčí masový výrobek, vypěstovaný z buněk, se brzy začne podávat v australských restauracích poté, co místní firma získala souhlas od australského úřadu pro potravinové standardy.

„Nejde jen o regulační milník. Je to začátek něčeho nového: způsobu výroby masa, jaké jste dosud neochutnali. A poprvé bude dostupné hostům v Sydney a Melbourne letos v červenci,“ uvedla na sociálních sítích sydneyská společnost Vow.

„Je to teprve začátek.“

Nový potravinový standard, zveřejněný 18. června, potvrzuje, že laboratorně vypěstované maso bylo schváleno.

„Společnost Vow Group Pty Ltd požádala o schválení použití kultivovaných křepelčích buněk v kombinaci s dalšími přísadami pro výrobu produktů, jako jsou výrobky ve tvaru válečků, rolek a karbanátků,“ zmínil australsko-novozélandský úřad pro potravinové standardy (FSANZ).

FSANZ dospěl k závěru, že kultivovaný produkt je „bezpečný pro lidskou spotřebu“ a nejsou u něj „zjištěny žádné toxikologické, nutriční ani alergenní obavy“.

„Buněčná linie křepelky byla shledána geneticky stabilní a mikrobiologická rizika spojená s její výrobou lze účinně řídit pomocí zavedených bezpečnostních opatření,“ sdělil úřad.

FSANZ odpovídá za dohled nad potravinovou bezpečností v Austrálii, včetně označování, manipulace a výroby potravin.

„Aby bylo možné zavést kultivovanou křepelku i další budoucí potraviny z buněčné kultivace, FSANZ vypracoval nové normy, které stanovují jasné požadavky na označování, výrobu a prodej,“ dodal.

Co nová pravidla vyžadují?

Nové normy FSANZ stanovují, že potraviny z buněčné kultivace musí být výslovně označeny jako „cell-cultured“ nebo „cell-cultivated“ (tedy „z buněčné kultivace“).

Jakákoli taková potravina musí být před prodejem v Austrálii posouzena a schválena jako „bezpečná“ úřadem FSANZ.

Singapur byl v roce 2020 první zemí na světě, která schválila prodej kultivovaného masa.

V roce 2023 pak americké ministerstvo zemědělství (USDA) a Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválily prodej laboratorně vypěstovaného kuřecího masa od společnosti Good Meat na americkém trhu.

„Od uvedení v Singapuru v roce 2020 jsme byli jedinou firmou, která prodávala kultivované maso kdekoliv na světě. A nyní máme schválení i k prodeji spotřebitelům v největší ekonomice světa,“ oznámila tehdy společnost.

Další země, které se laboratorním masem zabývají, zahrnují Izrael, Nizozemsko, Japonsko a Jižní Koreu. První laboratorně vypěstovaný hovězí burger byl vyvinut v Nizozemsku už v roce 2013.

Studie Kalifornské univerzity v Davisu z roku 2023 však upozorňuje, že laboratorní maso není „samo o sobě ekologičtější“.

„Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Davisu zjistili, že environmentální dopad laboratorního (kultivovaného) masa je podle současných a blízkých výrobních metod pravděpodobně ‚řádově vyšší‘ než u běžného hovězího masa,“ uvádí studie.

Není to křepelka, jak ji známe

Vow poznamenala, že kultivovaná křepelka konečně přichází domů – do Austrálie – po letech, kdy „budila pozornost“ a „sbíhala se na ni slina“ v Singapuru.

„Začali jsme s japonskou křepelkou, protože nabídla něco jiného: jemnější strukturu, výraznější chuť a zcela nový zážitek z masa. Nejde o napodobeninu ani náhradu – je to něco původního,“ uvedla firma.

„Z této jediné suroviny jsme vytvořili několik delikátních produktů, ze kterých už jsou šéfkuchaři nadšení. Vše vyrobeno v Sydney. Vše brzy na jídelních lístcích. Nože, vidličky, lžíce, ruce – cokoliv funguje. Připravte se.“

Generální ředitel a zakladatel společnosti Vow, George Peppou, řekl, že cílem firmy není vyrábět „maso, jaké známe“.

„Soustředíme se na využití technologie kultivovaného masa k vytvoření zcela nové kategorie potravin,“ vysvětluje na síti LinkedIn.

„Kultivované maso, na rozdíl od živočišného zemědělství, není omezeno na zvířata, která rychle rostou a dobře se množí v zajetí. Ve skutečnosti se na jídelníček může dostat jakékoli zvíře, které má buňky.“

Peppou potvrdil, že do konce měsíce bude kultivované maso poprvé dostupné k ochutnání ve „více než desítce“ australských restaurací v Sydney a Melbourne.

„Uvést na trh zcela novou kategorii potravin je mimořádně složitý úkol,“ dodal.

ete

Související články

Přečtěte si také

Decroix ve středu představí vládě auditora k objasnění bitcoinové kauzy

Ministryně spravedlnosti Eva Decroix ve středu představí vládě i veřejnosti vybraného externího auditora k objasnění postupů v bitcoinové kauze.

Oldřich Kužílek
„Ústavní soud důrazněji praštil pěstí do stolu,“ říká autor zákona o svobodnému přístupu k informacím

„Nález Ústavního soudu potvrzuje dlouhodobý názor, že i ze soudních procesů je třeba poskytovat veřejnosti informace...“

Nevstupovat do sklepů, řek a koupacích vod, doporučuje ministr. Na východ republiky míří silné deště

Během úterý a středy jsou podle Českého hydrometeorologického ústavu  v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji očekávané intenzivní srážky. 

Dvořák, odsouzený za násilné útoky na ženách, neuspěl se svou stížností u Ústavního soudu

Ústavní soud odmítl stížnost Jiřího Dvořáka, jenž za útoky na několik žen v Praze dostal doživotní trest.

Geopolitické bojiště vzácných zemin

Vzácné zeminy jsou strategickou surovinou budoucnosti. Svět hledá cesty, jak se vymanit ze závislosti na Číně a přetváří globální rovnováhu.

EU dala definitivní zelenou pro přijetí Bulharska do eurozóny od příštího ledna

Drtivá většina poslanců Evropského parlamentu dnes podpořila zavedení eura v Bulharsku od 1. ledna příštího roku.

V důsledku koronavirové krize mnozí trpěli, ale někteří se obohatili, řekl europoslanec

Včera večer se na plénu Evropského parlamentu probíral návrh na vyslovení nedůvěry Ursule von der Leyenové a její Evropské komisi. Co říkal navrhovatel a jak argumentovala Leyenová?

Síla dýně: Posiluje imunitu, reguluje krevní cukr a chrání zrak

Dýně posiluje imunitu, reguluje cukr v krvi, podporuje trávení a chrání zrak. Objevte její účinky i recepty z tradiční medicíny.

Nové doporučení upřednostňuje léky na hubnutí před změnou životního stylu při prevenci srdečních chorob

Nové směrnice doporučují léky na hubnutí jako první volbu u obézních pacientů s rizikem srdečních chorob. Výzvy i přísliby léčby.