Mezi nepřeberným množstvím čajových specialit se můžete často setkat s tajuplným názvem rooibos. Nutno však podotknout, že rooibos není čajem jako takovým. Jedná se o  nečajový nápoj se spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví. Nevěříte? Tento aromatický nápoj je doslova nabitý vitamíny a stopovými prvky.

Rooibos – seznamte se…

Rooibos je označení pro nápoj připravovaný z jihoafrické rostliny s latinským označením Aspalatus Linearis. rooibos znamená v afrikánštině „červený keř“ a tuto rostlinu můžeme nalézt v Kapské oblasti Jihoafrické republiky, kde roste na suchých a písčitých místech.

Zbytkem světa byl rooibos objeven až počátkem minulého století. Typická narezavělá barva, pod kterou nápoj známe, však není jeho původní. V  průběhu svého růstu na prudkém africkém slunci má tato rostlina barvu zelenou a měděně červené zabarvení získá až během přípravy, po procesu fermentace. K přípravě známého moku se používají sušené jehličky.


Z prudkého slunce na náš stůl…

Rostlina Aspalatus Linearis se sbírá v parném africkém létě formou ručního sběru. V druhé fázi se naruší struktura jednotlivých jehliček sekáním na speciálních strojích. Poté následuje proces fermentace, kdy se „lístky“ v  kupkách suší na slunci.

Sklizeň rooibosu
Sklizeň rooibosu v provincii Západní Kapsko v Jihoafrické republice. Po sesbírání se rostlina rozdrtí, oddělí a nechá vyschnout, aby se nakonec zabalila do obchodního balení, ať už ve formě sypaného čaje nebo v sáčcích. Snímek z Groenkol Rooibos Farm v okrese Clanwilliam, duben 2008. (Flickr/Rodger Bosch; South Africa Tourism)

Tehdy už získávají svou typickou barvu a dál se dosušují a balí, aby nám do Evropy přinesly nasládlou chuť Afriky.

Rooibos – vitamínová a minerálová bomba

Na co je rooibos dobrý? Nápoj má velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Obsahuje vitamín C a řadu stopových prvků jako například železo, draslík, vápník, sodík, mangan, zinek, měď, fluor a hořčík.

Aspalatus Linearis nebo-li rooibos.
Detailní záběr rostliny Aspalatus Linearis– slavného rooibosu. (Winfried Bruenken)

Proto není divu, že popíjení rooibosu má pozitivní účinky na lidi trpící mnoha civilizačními nemocemi. Mohou ho pít lidé s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo žaludečními potížemi.

Rooibos působí proti alergickým reakcím, léčí ekzémy a podráždění kůže. Pozitivně působí při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, oslabené imunitě, nespavosti nebo proti bolestem hlavy. Díky velkému počtu obsažených antioxidantů je skvělým bojovníkem proti volným radikálům.

Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlašte se k odběru Newsletteru. Jednou týdně vám tak budeme moci zasílat výběr těch NEJ zpráv.

Vhodný i v těhotenství

Rooibos připomíná klasický černý čaj, ale má jednu obrovskou výhodu. Protože na rozdíl od kávy a černého a  zeleného čaje neobsahuje žádný kofein, můžete ho bez obav dopřávat celý den. Konzumovat ho tedy mohou i děti, těhotné ženy a maminky při kojení.

Příprava rooibosu

Rooibos se většinou prodává sypaný, ale pořídit se dá i porcovaný v sáčcích, přičemž jeho cena není vysoká.

Doporučuje se zalít vroucí nebo 90 stupňů horkou vodou a nechat louhovat 3-5 minut.

Rooibos má načervenalou barvu.
Rooibos má načervenalou barvu. (Ayala Sender/Flickr.com)

Na rozdíl od běžného čaje nehrozí, že když nápoj včas nescedíte, tak bude hořký a příliš silný. Dochutit si jej můžete buď citronem, tak jak by to udělal Středoevropan s čajem klasickým, anebo mlékem, tak jak to mají rádi Angličané. Cukru nebo medu si přidejte dle vlastních preferencí.

Míchat se může i s jinými druhy bylin a čajů např. honeybush. Rooibos je bezkofeinový drink a jediným problémem pro někoho může být jeho silně aromatická chuť. Ta se dá zmírnit následujícím postupem. Lžíci rooibosu nasypte do půl litru vody a přiveďte k varu, poté slijte a po této úpravě nápoj nemá už tak silné aroma a má daleko jemnější chuť.

Pokud i přesto všechno rooibos nepovažujete za lahodný, můžete si pořídit ochucené varianty, které jsou velmi oblíbené a prodávají je snad ve všech prodejnách čajů, zdravé výživy nebo i v klasických potravinách. Pokud by vám ani to nestačilo, můžete rooibos vyzkoušet i  při přípravě polévek a omáček. Rooibos je prostě všestranný…